Ekskurzija u Narodno pozorište Sarajevo

Već treću godinu zaredom koordinatorice Vijeća učenika i profesorica hrvatskog jezika Andrea Lubina organiziraju posjet kazališnoj predstavi povodom Svjetskog dana kazališta koji nam se uskoro bliži (27. ožujka). Ove godine odlučili smo posjetiti Narodno pozorište Sarajevo i odgledati predstavu Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj budući da smo prethodne dvije godine bili u Osijeku.
Vijeće učenika i učenici trećeg i četvrtog razreda gimnazije uživali su u satiričnoj i duhovitoj izvedi Brešanove komedije prilagođenoj današnjoj situaciji.

 U nastavku vam donosimo jedan osvrt, odnosno recenziju predstave koju je napisao učenik trećeg razreda gimnazije:

Hamlet u selu Mrduša na prvi je pogled groteskna i gorko-satirična komedija puna vulgarnih izraza koji su tipični za mjesto i vrijeme radnje. No to je zapravo djelo visoke umjetničke vrijednosti koje nije izgubilo svoju svrhu i značenje kroz dugi raspon godina. Priča je puna poučnih i satiričnih spletaka koje žele kritizirati narod koji se prepušta autoritetu koji je u svakom smislu iskvaren. Kroz originalnu priču važno je spomenuti da se djelo na veoma pametan i zanimljiv način usklađuje s pravim Shakespearovim djelom te da ovo djelo uspijeva kroz već ispričanu priču donijeti nešto novo i originalno. Likovi su satirične naravi te predstavljaju tipične bosanske seljake i služe da prikažu zaostalost naroda koji se suprotstavlja autoritetu, ali se opet predaje njemu i nepravdi kad su suočeni s istinom i pravdom.
Na ublažen način predstavljene su smrti u djelu, ali ne u potpunosti bezbolno. Predstava završava pogibijom pameti i zrelosti i predajom naroda koji se u biti smije svojoj vlastitoj propasti.
U predstavi su izbačeni neki bitni detalji iz Hamleta što je po meni bilo loše, ali je priča zaokružena i bez njih. Iskreno, nije mi se dopao pretjerano vulgaran vokabular, ali razumijem zašto je bio potreban - da bi se narod što bolje kritizirao.
U predstavi mi se veoma dopao način na koji je predstavljeno "znanje". Učitelj koji je u biti utjelovljenje znanja predstavljen je u priči kao bolestan čovjek koji ne može obavljati svoj redovan rad. To nam već otpočetka prikazuje da je znanje u kritičnom stanju i da mu nema nikakvog mjesta u narodu koji je zatupljen i koji se predaje autoritetu.
Sve u svemu, predstava je bila zabavna i didaktična u isto vrijeme što mi se jako svidjelo te smatram da je vječne umjetničke vrijednosti jer će se narod uvijek moći kritizirati. Dugi opstanak ove predstave to je i dokazao. Hamlet u selu Mrduša Donja nije samo obična lokalizacija Shakespearovog vještog stvaralaštva nego zasebno djelo koje ima svoje vrijednosti i nedostatke.
Elnar Dubrić, 3.a