Stručna ekskurzija u Osijek

Dana 18.3.2015. posjetili smo Osijek s ciljem da pogledamo predstavu Ana Karenjina u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na ekskurziju je išlo 90 učenika, a prvo što smo posjetili bio je trgovački centar Portanova. Budući da je bio prelijep dan, ubrzo smo se uputili u Tvrđu, stari dio Osijeka, gdje smo obišli znamenitosti te prošetali do centra grada šetalištem uz rijeku Dravu. Predstava je počela u 18 sati te trajala gotovo tri sata, ali vjerujemo da su svi uživali jer je bila vrhunski odrađena.

Što o predstavi kažu neki od učenika 3.a gimnazije kojima je Ana Karenjina nedavno bila i školska lektira, pročitajte u nastavku.

Sam dolazak u grad koji nikad prije nisam posjetila, bio je veliki doživljaj za mene. Obilazak grada i druženje bili su samo uvod u ono što nas je u nastavku očekivalo. Došao je i trenutak našeg ulaska u prelijepo osječko kazalište. Ugodno osoblje dalo je dodatno pozitivno raspoloženje među nama. Uputili su nas na koji ulaz moramo ući, a nakon toga počelo je željno iščekivanje ulaska glumaca u početka radnje.Prvo nas je mnogo iznenadilo prepoznavanje glumaca koji su se našli na sceni. Zadivljeni njihovom glumom, počeli smo komentirati kako određena uloga „leži“ nekom glumcu, na osnovu prethodnog znanja stečenog čitanjem knjige i gledanjem filma.

Najbolji dojam na nas ostavila je glumica u liku Agafje Mihajlovne. Iako se rijetko pojavljivala na sceni, oduševila je publiku svojom glumom, spontanošću i smislom za humor. Poistovjećuje se s likom Agafje kojeg sam sebi zamislila čitajući knjigu te je upravo to bio uzrok nevjerovatnog osjećaja  u mojim mislima, kada sam napokon vidjela nešto što sam samo mogla zamišljati.

Međutim, lik koji nije ispunio moja očekivanja i nimalo se nije poistovjetio s likom iz knjige, ali i filma, bio je lik Ane Karenjine. Glumica koja je nosila njen lik u predstavi je predivna, graciozna žena , ali pomalo preotvorena i  otresita. Upravo zbog toga u njoj se utapa nježna i povučena Ana koje je kroz knjigu bila opravdana u mojim mislima, bez ikakvog oblika osuđivanja, što nakon predstave nije bio slučaj. Ipak uspjela je na mene prenijeti svoje osjećaje, u tako sam u velikoj mjeri da sam na trenutak osjetila tugu  koju je pokazivala na sceni. Osim nje gotovo svi glumci su na nevjerovatan način pokazivali osjećaje te smo po izrazu njihova lica mogli prepoznati u kakvu se stanju nalaze.

Pozitivne utiske ponijela sam sa sobom i bila pod njihovim utjecajem nekoliko dana poslije, a naravno teme je i dalje za mene otvorena, te će biti zapamćena kao nezaboravno iskustvo.

                                                                                                 Mirela Mujkić

Dana 18.3.2015. godine bili smo na jednodnevnom izletu u Osijeku. Cilj posjete Osijeku bila je predstava Ana Karenjina koja se održavala u HNK. Predstava je bila vrlo kompleksna, ali je cijeli utisak bio odličan. U predstavi su sudjelovali veoma dobri glumci od kojih su neki bili veoma poznati hrvatski glumci. Predstava je trajala 2 sata i 30 minuta te glumcima zaista nije bilo lako naučiti sav taj tekst i pored toga još tako dobro glumiti. Vjerovatno je to ono što dijeli glumce od običnih ljudi. Sve u svemu, cijela je predstava, bar meni, bila očaravajuća i ne bih ima ništa protiv da je trajala još 2 i po' sata.

Isto tako veoma mi se svidjelo koji glumci su odigrali koju ulogu. Svi likovi bili su kao iz knjige, upravo tako sam ih i ja zamišljao, osim možda Levina kojeg sam zamišljao mlađeg i bez brade, ali je i to glumac sasvim dobro odradio.

                                                                                             Armin Hasandić

Predstava Ana Karenjina mi je bila odlična. Bila je ozbiljna i profesionalno izvedena. Glumica koja je glumila lik Ane Karenjine profesionalno je odigrala svoju ulogu i prenijela svoje osjećaje na publiku te dosegla do publike koja je u svakom dijelu osjećala suosjećanje.

Poslije predstave lik Ane Karenjine postao mi je draži. Pojedine njene postupke bolje shvaćam te opravdavam. Uživala sam čitavu predstavu te bila zainteresovana za svaki nadolazeći događaj , mislim sam bila udubljena u priču. Odlično su prenijeli tadašnje vrijeme i ponašanje, narod su pokazali onakvim kakav je uistinu bio. Po mom mišljenu i zaključku narod je kriv za tragičan kraj. Tokom predstave žalila sam Anu Karenjinu jer je slijedila svoje srce, a dočekala ju je kazna kao da je učinila nešto mnogo gore. Vraćala sam se na pitanje je li Ana Karenjina grešnica ili žrtva lažnog morala. Zaključila sam da je žrtva lažnog morala te lažnog društva, a je li grešnica, to još uvijek ne mogu odgovoriti. Čovjek kad se zaljubi nije kriv jer ne utječe razum na to. Njen odnos s Aleksejem Aleksandrovičem bio je korektan, ali bez emocija.

U svakom slučaju predstava je bila mnogo dobra, meni dosad najbolja koju sam gledala. Bila je zanimljiva i profesionalna te bih je opet mogla gledati. S mog aspekta ova predstava Ana Karenjina zaslužuje sve pohvale.

                                                                                           Emira Omerbašić

 

Predstava mi se jako svidjela. Od samog ulaska u kazalište mogla se primijetiti ozbiljnost. U hodniku smo mogli vidjeti slike s prijašnjih izvedbi. Kada smo sjeli na svoja mjesta, bilo mi je neobično jer još nikada nisam bio u takvom kazalištu. Na početku predstave bio sam skeptičan jer sam mislio da ću tri sata gledati samo jednu scenu. Nisam očekivao da se bina okreće, to je stvorilo potpuno nov doživljaj. Glumci su se jako dobro snalazili. Ako bi kojim slučajem pogriješili neku riječ, odmah bi se nadovezali na to, tako da mi i ne primijetimo. Cijelo vrijeme držali su se radnje i ni u jednom trenutku nisu izlazili iz svojih uloga. Također mi se svidjelo to što su neke obične scene prikazane na komičan način.

Sve u svemu, predstava je bila odlična i unatoč tome što je trajala dugo, nije bila dosadna. Čak sam u nekim trenutcima zaboravio da se sve odigrava na bini.

                                                                                            Hamza Beširović