Svjetski dan poezije

„Pjesnici su vječno treptanje u svijetu“ 

Pjesnici su čuđenje u svijetu

Oni idu zemljom i njihove oči
velike i nijeme rastu pored stvari

Naslonivši uho
na ćutanje što ih okružuje i muči
pjesnici su vječno treptanje u svijetu

(A. B. Šimić – Pjesnici)

Na rođendan hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića i prvi dan proljeća obilježava se Svjetski dan poezije.

Svjetski dan poezije (engl. World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Istaknuto je kako treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima.

Prema podatcima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikoga rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-ova službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenome. Ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života.

(Jacques Prévert)

U Srednjoj školi Pere Zečevića Svjetski dan poezije obilježen je programom koji je pripremilo Kulturno udruženje Musa Ćazim Ćatić Odžak, skupa sa učenicima Opće gimnazije.

Tema programa bili su odžački pjesnici M. Ć. Ćatić i Mensur Ćatić, a organizirana je i kratka radionica na temu poezije, pjesnika i kulture općenito