Srednja škola Pere Zečevića Odžak
Filter
 • Kurban Bajram

  Svim učenicima i djelatnicima islamske vjeroispovijesti najiskrenije čestitam Bajram.

  Želim vam da i ovaj Kurban Bajram proslavite u duhu tradicije i običaja s obitelji i prijateljima. Neka bajramski dani donesu mir, sreću i blagostanje.

  Bajram šerif mubarek olsun


  v.d. ravnatelja:
  Ivanka Pudić, dipl. ing.

   

 • Bajram šerif mubarek olsun

  Svim učenicima i djelatnicima Srednje škole Pere Zečevića Odžak koji su islamske vjeroispovijesti iskreno i od srca želim sretan Bajram.

  U atmosferi odricanja, ljubavi i tolerancije dočekali smo još jedan Ramazanski bajram. U ovom neizvjesnom vremenu želim vam da ga dočekate u miru i proslavite u zajedništvu s obitelji i prijateljima uz obilje Božjeg blagoslova.

  Bajram šerif mubarek olsun

   

  v.d. ravnatelja:
  Ivanka Pudić, dipl. ing.

 • Uskršnja čestitka

  Uskrs je blagdan optimizma i pobjede života nad smrću. Uskrs je blagdan koji danas, u vrijeme kada vladaju tjeskoba, strah i neizvjesnost, unosi svjetlo i radost u naše živote, pokazuje da dobro, ljubav i nada i dalje stanuju ovdje. 

  U ovim teškim vremenima najviše nam treba duh Uskrsa da bi nam bio zvijezda vodilja i znak da svjetlo uvijek pobijedi tamu. I ovo će proći, ali ostat će sjećanje na poseban Uskrs koji smo proveli razdvojeni, ali opet nikad bliži i povezaniji.

  Svim učenicima rimokatoličke vjeroispovijesti,  kao i roditeljima, kolegama i djelatnicima Srednje škole Pere Zečevića Odžak želim sretan i blagoslovljen Uskrs. Želim vam da proslavu Kristova uskrsnuća, kao najradosniji dan u godini za sve vjernike, dočekate i provedete sa svojim najbližima, okruženi ljubavlju, srećom i božjim blagoslovom.

   

  v.d. ravnatelja
  Ivanka Pudić, dipl.ing

 • Školsko natjecanje iz matematike 2020

  Na školskom natjecanju iz matematike održanom 6.3.2020. godine postignuti su sljedeći rezultati:

  Prvi razred:

  1. Ana-Marija Stanić, I.a
  2. Ella Okić. I.a
  3. Dario Kovačević, I.a

  Drugi razred:

  1. Arnela Maglajčetović, I.a
  2. Talha Ridžal, I.a
  3. Tadijan Andačić, I.a

  Treći razred:

  1. Amra Maglajčetović, III.a
  2. Ena Karić, III.a
  3. Irnes Dajanović, III.a

  Četvrti razred:

  1. Ivana Ribičić, IV.a
  2. Juro Ćulap, IV.a
  3. Anđela Garić, IV.a

   

  Organizatori natjecanja:

  Belma Bećirbašić i Niaz Šabić

 • REZULTATI ŠKOLSKOG NATJECANJA IZ NJEMAČKOG JEZIKA

  Razina A2

  1. Dževad Čeliković

  2. Meša Sinanović/Antonio Kocić

  3. Marina Švaganović

  Razina B1

  1. Ljubica Tadić/Almira Kahvedžić/Ajsela Karalić

  2.Emina Čeliković

  3. Klara Pušeljić

  Razina B2

  1.Ema Dubrić

  2.Dženita Orman

  3.Faruk Mešanović

   

  Učenicima i njihovim profesoricama, Afroditi Jeličić i Dženani Al-Saleh, čestitamo na postignutim rezultatima.

 • Javni poziv za obavljanje prakse za studente i đake

  Porezna uprava Federacije BiH objavila je dana 09.01.2020. godine Javni poziv za pravna lica, poduzetnike i građane za podnošenje poreznih prijava sa rokom podnošenja do 31.03.2020. godine.

  Zbog velikog broja zaprimljenih prijava, a u cilju blagovremene obrade i unosa svih prijava u nPIS aplikaciju, uakazala se potreba za angažovanjem studenata i đaka koji bi bili angažovani na obradi prijava.

  U cilju provedbe navedenih aktivnosti Poreza uprava Federacije BiH POZIVA zainteresovane studente/đake i obrazovne institucije(fakultete i srednje škole) koje imaju interes da njihovi studenti i đaci iskustvo i praktična znanja steknu kroz rad u Porezno upravi Federacije BiH da se prijave na Javni poziv.

  Praksa bi se obavljala u poreznim ispostavama Porezne uprave Federacije BiH u periodu od 15.03 do 15.05.2020 godine.

  Za prijavu na Javni poziv potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

  • -Zahtjev za obavljanje prakse uz navođenje osnovnih podataka o studentu/đaku (ime i prezime studenta/đaka, datum rođenja, naziv fakulteta/srednje škole, smjer, razred/godina studija, kontakt telefon)


  • -Spisak studenata/đaka koji će obavljati studentsku/đačku praksu


  • -Ukoliko student/đak sam aplicira dužan je na zahtjevu imatu saglasnost dekana fakulteta/direktora srednje škole

  Za vrijeme obavljanja stručne prakse Porezna uprava Federacije BiH nema nikakvih finansijskih obaveza prema studentima/đacima.

  Javni poziv ostaje otvoren do 31.03.2020. godine.

   

  Prijave se mogu podnjeti na adresu:
  Porezna uprava Federacije BiH - Središnji ured
  Ul. Husrefta Redžića broj 4, Sarajevo
  ili na e-mail adresu: puinfo@fpu.gov.ba sa naznakom
  "Prijava za obavljanje studentske/đačke prakse"

   

  Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine

 • Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

  U našoj školi obilježen je Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day. Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta nasilja koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi kada je žrtva nasilja bio učenik koji je prvi dan u školu došao u ružičastoj majici, kao znak potpore svojoj majci oboljeloj od karcinoma dojke.
  Zbog neznanja, vršnjaci su ga ismijavali i fizički i psihički zlostavljali. Sutradan, dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.
  U našoj školi Dan ružičastih majica obilježen je nizom aktivnosti. Predstavnici Vijeća učenika, kao i svi učenici naše škole, nosili su ružičaste majice te trakice roze boje koje su vezali oko zapešća koje su izradili učenici dizajnerske struke. Pedagoginja Svjetlana Kesedžić održala je predavanje za učenike Vijeća učenika i razred III. a gimnazije na temu Nasilje i vrste nasilja gdje su učenici imali prilike doznati o svim vrstama nasilja, ali naravno, naglasak je bio stavljen na vršnjačko. Izradili smo letke o vršnjačkom nasilju koje smo dijelili učenicima i profesorima naše škole kako bi se još više potaknulo djelatnike i učenike na međusobno uvažavanje i poštivanje. Razrednici su ovaj tjedan na satima razrednika obrađivali teme vezano za nasilje i prevenciju nasilja kako bi se kod učenika probudila svijest o tome kako trebamo njegovati dobre odnose bez nasilja.

 • Održano natjecanje iz fizike

  Dana 27.2.2020. godine održano je Školsko natjecanje iz predmeta Fizika. Natjecanje je proteklo planirano, a najbolje rezultate su ostvarili sljedeći učenici:

  • I. mjesto - Ena Karić III. razred gimnazije

  • II. mjesto - Amra Maglajčetović III. razred gimnazije

  • III. mejsto - Jozo Terzić I. razred, zanimanje strojarski tehničar


  Zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju i pravednom i korektnom natjecanju te profesoru Robertu Bošnjakoviću, koji je organizirao natjecanje.

 • Obilježen Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine

  U petak, 28.2. 2020. godine u prostorijama naše škole, učenici 4. razreda gimanzije su na prigodan način obilježili Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, pod mentorstvom profesorice Belme Hodžić-Mehić.

 • Finalisti “Kviz znanja” za 2020.godinu

  1.Manuel Medić I.a

  2.Ena Karić III.a

  3.Ivana Ribičić IV.a

  4.Petar Čukić IV.a

   

  Koordinatori “Kviz znanja” :

  Nadija Porobić

  Katarina Čamber

  Velma Hodžić-Mehić

   

   

 • Vjeronaučna Olimpijada u našoj školi

  U petak, 24. siječnja 2020. u našoj školi održano je školsko natjecanje iz katoličkog vjeronauka pod nazivom Vjeronaučna Olimpijada 2020. Ovo natjecanje organizira se treću godinu u svim srednjim i osnovnim školama na području Bosne i Hercegovine gdje se odvija nastava katoličkog vjeronauka. Organizator je Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno Državno povjerenstvo za Vjeronaučnu Olimpijadu 2020. Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“. U našoj školi se za natjecanje prijavilo 17 učenika, a četiri prva učenika s najboljim rezultatima stekli su pravo natjecanja i predstavljanja naše škole na županijskom natjecanju koje će se održati 12. ožujka ove godine. Prema osvojenim bodovima,  kako je objavilo, za ovu priliku formirano povjerenstvo u sastavu: Antun Ivešić, prof RKT, prof. Alma Bahić i prof. Adnan Ahmetović, SŠ Pere Zečevića Odžak na županijskom natjecanju predstavljat će:

  1. Ana-Marija Pušeljić  2.a

  2. Juro Ćulap  4.a

  3. Matea Jelušić  1.a

  4. Rahela Jazvić 2.a

   Zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju, a pobjednicima puno sreće u nastavku natjecanja.

   

 • Dan zaljubljenih

  Za ovogodišnji Dan zaljubljenih AsuBiH i Vijeće učenika Srednje škole Pere Zečevića Odžak su organizirali razne atrakcije za naše učenike, kako bi na što ljepši i inovativniji način obilježili ovaj dan. Pored toga što su profesori i učenici došli prikladno odjeveni u boji ljubavi, mogli su i ovjekovječiti ovaj dan pored ukrašenih mjesta za fotografiranje. Također je organizirana i akcija pisanja pisama, gdje su učenici mogli svojim simpatijama ili prijateljima iskazati ljubav, a  pisma su podijeljena 14.02. namijenjenim osobama. Pritom su članovi ASuBiH- a dijelili i ljubavne citate profesorima i učenicima kako bi bar malo dočarali ovaj dan. Nadalje, oraganizirana je i „Potraga za blagom“, gdje su naši učenici bili u mogućnosti vršiti potragu za malim crvenim srcima koja bi ih dovela do određene nagrade. Pored truda svih učesnika, kao pobjednici su proglašeni učenici iz II.b razreda, koji su uz dosta napora i lukavosti, došli do konačnog rješenja. Ovom prilikom čestitamo učenicima i zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali.

  AsuBiH i Vijeće učenika

   

   

 • Dan općine Odžak

  Dana 6. veljače 2020. godine u Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak obilježen je Dan općine uz pomoć članova lokalnog tima ASuBiH. Dan koji označava povratak na prostore naše općine obilježen je prigodnom informativnom prezentacijom u predvorju naše škole pomoću koje su učenici mogli prikupiti znanja o općim povijesnim, geografskim i kulturnim podacima o općini Odžak te se podsjetiti znamenitih ličnosti koje odatle potječu.

 • Pjesnička nagrada Musa Ćazim Ćatić za najbolju učeničku pjesmu

  Na Natječaju za najbolju učeničku pjesmu koje organizira Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić“ Odžak u kategoriji srednjih škola nagrađene su dvije naše učenice. Prvo mjesto osvojila je Kristina Kojić, učenica 4.b razreda medicinske škole koja već tradicionalno osvaja mjesta na ovom natječaju, dok je treće mjesto pripalo Amri Maglajčetović, učenici 3.a razreda opće gimnazije.
  Svečana  manifestacija  „Ćatićevi  dani  kulture  i  stvaralaštva“  održat  će  se  u  Odžaku  u razdoblju od  12.3. do  6.4. ove  godine te će učenicama biti dodijeljenja zaslužena priznanja i nagrade.  Prvo mjesto:

  Kristina Kojić, 4.b - Odžak „Sjećanja od stakla“

  Ajla Hodžić, 4.a - Tešanj „Kamoli sreće da je bolje“

  Drugo mjesto:

  Emina Mandžukić, Tuzla „Moja si tajna“

  Sarah Kruško 4.a - Tešanj „Četiri sekunde ljubavi“

  Treće mjesto:

  Amra Maglajčetović, 3.a Odžak „Jer kad tebe više nema, nema ni mene“

  Ajla Krdžalić 4.a - Tešanj „Zarobljenik noći“

 • Javna osuda nereda u gradu

  Nastavničko vijeće Srednje škole Pere Zečevića Odžak javno osuđuje vandaliziranje i uništavanje gradske imovine u kojem su sudjelovali učenici naše škole.

  Učenici koji su na bilo koji način sudjelovali u ovim nemilim događajima javno su opomenuti oglasom koji je prošao kroz sve razrede te im je zabranjeno predstavljati školu na bilo koji način, odnosno sudjelovati na sportskim i drugim natjecanjima.

  Budući da je škola primarno odgojna ustanova, shvaćamo da je dio odgovornosti na nama i smatramo moramo opomenuti naše učenike, upozoriti ih na pogreške i podići im svijest o očuvanju vlastite okoline.

  Sa svim učenicima učesnicima nereda i njihovim roditeljima obavljeni su razgovori koji će, nadamo se, uroditi plodom te vjerujemo da se ovakvi događaji neće ponavljati.

 • Božićna čestitka

  Dragi učenici i kolege, poštovani roditelji i suradnici,

  na kraju još jedne godine želim vam od srca poželjeti srećom i mirom ispunjene ove blagdanske dane. Rijetko kad čovjek osjeti ljubav, toplinu i potrebu za bližnjima kao na Božić. Neka vas taj osjećaj prati i kroz cijelu sljedeću godinu i neka vam nova godina donese radost, smijeh i dobro zdravlje.

  Čestit Božić i sretna Nova godina!

  v.d. ravnatelja
  Ivanka Pudić, dipl. ing.

 • Zagreb

  Učenici naše škole posjetili su glavni grad Republike Hrvatske. Stručna ekskurzija u Zagreb koju je organizirao profesor Robert Bošnjaković podrazumijevala je posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla, božićnom adventskom sajmu u centru grada i Salajlandu u Čazmi. Učenici 1.a i 1.b razreda u pratnji svojih razrednica Dženane Al-Saleh i Andree Zelić, pedagoginje Svjetlane Kesedžić te voditelja stručne ekskurzije Roberta Bošnjakovića i Niaza Šabića obišli su Tehnički muzej u Zagrebu. Imali su priliku vidjeti pokuse i demonstracije različitih otkrića i izuma vizionara i znanstvenika Nikole Tesle, zatim su posjetili rudnik u sklopu muzeja te planetarij. Muzej su napustili obogaćeni novim spoznajama i iskustvima.

  Drugi dio ekskurzije bio je opušteniji, obišli su adventski sajam u centru grada koji je već tri godine za redom proglašen najljepšim adventom u Europi. Tamo su se susreli s učenicima 3.a razreda i njihovom razrednicom Nerminom Čeliković, a potom se zajedno uputili na imanje obitelji Salaj gdje su mogli uživati u njihovoj pravoj božićnoj bajci koja je ostvarena s pet milijuna lampica.

  Unatoč hladnoći učenici i profesori su proveli uzbudljiv dan i sretno se vratili kući.

   

 • Medjunarodni dan ljudskih prava

  Dana 10.12.2019. godine u Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava. U predvorju škole postavljena je izložba plakata i prezentacija na temu ljudskih prava. Plakatima se na slikovit, originalan i zanimljiv način progovorilo o temeljnim ljudskim pravima te važnosti njihove primjene u današnjem svijetu.

 • Vaznost duhovnosti u svakodnevnom zivotu

  U odžačkom Centru za kulturu u utorak 10.12.2019. godine održano je zanimljivo i poučno predavanje. Tema predavanja bila je Važnost duhovnosti u svakodnevnom životu, a predavač je bio prof. dr. Sead Seljubac. Profesor je progovorio o aktualnim temama kao što su kocka, droga i ostale ovisnosti, ali s aspekta vjere i duhovnosti. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a predavanje su pozorno slušali učenici naše škole, učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Odžak te profesori i roditelji. Na mnogim primjerima iz prakse i svakodnevnog života istaknuta je važnost obitelji kao kamena temeljca u razvoju svake osobnosti te su dani duhovni savjeti za odupiranje opasnostima koje nas okružuju. Uz prof. dr. Seada Seljupca okupljenima se obratio i organizator predavanja odžački efendija Fahrudin Mujanović, kao i odžački župnik Jakov Filipović.

 • Priprema za praznike

  Učenici naše škole ukrasili su lampicama i prigodnim ukrasima školske hodnike, dvorište, urede i pokoju učionicu. U predvorju škole vrijedne učeničke ruke okitile su bor koji je nam je darovala cvjećara Mimoza 2. Odžak te im ovim putem od srca zahvaljujemo.

  Naša škola sada odiše nekim svečanim duhom te se na taj način pripremamo se za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane.

 • Debata

  Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u našoj školi nastavilo se tradicionalnom debatom o aktualnim temama i problemima današnjeg društva. Profesorica Amira Sejdinović Kevra već niz godina organizira debatu učenika povodom Dana ljudskih prava. Ovogodišnja tema bila je legalizacija istospolnih brakova. Tu kontroverznu temu odabrali su sami učenici naše škole i time dokazali da ne trebaju postojati tabu teme. Rasprava je bila dobro organizirana i vođena, a sudionici, koji su bili podijeljeni na afirmacijsku i negacijsku skupinu, poštovali su pravila uljudnog debatiranja i jasno iznosili svoje argumente. S obzirom na delikatnu tematiku razvila se žustra rasprava te su prikazani potpuno oprečni stavovi. Pobjedu je, na iznenađenje većine, odnijela afirmacijslka skupina zbog boljih argumenata.

  Bez obzira na krajnju odluku sudaca, obje su skupine pokazale dobru pripremljenost, iznimne retoričke vještine i zrelo razmišljanje.

  Debatanti su bili učenici različitih uzrasta i struka, a njihovu borbu riječima promatrali su sa zanimanjem njihovi profesori i ostali učenici.

 • Sretan rođendan gospodine Flaubert!

  „Kad čovjek ne može biti umjetnik, postaje kritičar isto tako kao što postaje doušnik kad ne može postati vojnikom.“

  „Autor treba biti u svom djelu ono što je Bog u svemiru: sveprisutan i uvijek nevidljiv.“

  „Ništa toliko ne ponizuje čovjeka koliko to što vidi da budale uspijevaju u stvarima u kojima je on doživio neuspjeh.“

  „Ljubav je proljetna biljka koja sve prožima nadom, pa čak i ruševine uz koje prianja.“

  „Srce je bogatstvo koje se ne prodaje i ne kupuje, nego se poklanja.“

  „Kad čovjek očajava, uvijek se treba nadati, a kad se nada, treba sumnjati.“

  „Lijepi su lijepi samo zato što su okruženi ružnima.“

  „Šta znači biti slavan? Postići da se govori mnogo gluposti na vaš račun.“

  „U rečenici treba prije svega kolati krv, a ne limfa: kad ja kažem krv, to znači srce. Njena je zadaća da kuca, da treperi i uzbuđuje...“

  Jedan od najvećih svjetskih romanopisaca, Gustave Flaubert, rodio se 12. prosinca 1821. godine u Rouenu (Francuska), a napustio ovaj svijet na današnji dan, 8. svibnja 1880. godine. Pamtimo ga kao najutjecajnijeg francuskog romanopisca 19. stoljeća. Rano se počeo oduševljavati književnošću i od 1835. godine počeo pisati pripovijetke te objavljivati književne novine. Iako nije nikad zasnovao obitelj, doživio je veliku platonsku ljubav s Elisom Foucault. To je bila žena glazbenog izdavača Mauricea Schlesingera, 11 godina starija od njega i tijekom cijelog života ostala je među njegovim najvažnijim osobama. Sljedeću ljubavnu priču doživio je s pariškom pjesnikinjom Louisom Colet s kojom se dopisivao do 1855. godine. Flaubert je bio vrlo krhkog zdravlja, tako da glavninu svog života provodi u ladanjskoj kući u blizini Rouena. Bolest ga toliko razdražuje da pada u tešku depresiju kao i njegova prva ljubav Elise.

  Prvo Flaubertovo remek djelo, a ujedno i najpoznatije je „Gospođa Bovary“ iz 1857. godine. Pisanju tog djela prethodilo je piščevo putovanje po Bliskome i Srednjem istoku u trajanju od skoro dvije godine. To je turobna pripovijest koja je sazrijevala za to vrijeme, a sam pisac za djelo kaže kako se temelji na „mističkom i zemaljskom obliku neutažive ljubavi“. Tema nesretnog braka i preljuba je književni obrazac koji je bezbroj puta bio korišten u pisaca, a zamišljen je kao sukob snova i stvarnosti, iluzija i razočarenja. Makar je desetak puta počinjao jer mu se tema činila isuviše banalna, ipak je odlučio progovoriti o egzistencijalnoj dosadi mlade žene provincijskoga normandijskoga liječnika, Emme Bovary, sklonoj preljubima i na kraju samoubojstvu. „Junakinja“ je izazvala sudski proces zbog, navodno, nemoralnih dijelova teksta. Pisac, njegov izdavač i tiskar,  oslobođeni su optužbe zahvaljujući mudrosti suca. G. Flaubert je izjavio: „Vjeruju da sam zaljubljen u stvarnost, a zapravo ja je mrzim. Iz mržnje prema realizmu počeo sam pisati taj roman“. Taj nadasve psihološki roman krase vjerodostojnost u prikazu pojedinosti, impersonalni pristup u kojem se glas i misao pisca potpuno gube, te skladni i profinjeni stil koji je postao uzorom francuske proze. Autor ga je okarakterizirao kao djelo o „ironičnoj sudbini koja podešava stvari tako da cjelina bude što je moguće skladnija, a sudionici što je moguće nesretniji“. Takva piščeva vizija, gdje junakinja djela zamišlja da je rođena za drukčiju sudbinu od one koju joj je život namijenio, dobila je i pripadajući pojam „bovarizam“.

  „Njen je pak život bio hladan kao tavan kojemu je prozor okrenut prema sjeveru i dosada je kao nijema paučina plela potajno svoju mrežu po svim kutovima njena srca. (...) U duši međutim očekivala je neki događaj.“

 • Uređenje informatičke učionice

  Informatička tehnologija odavno je postala dio naše svakodnevnice. Učenici od početka školovanja savladavaju razna informatička znanja, stoga se u našoj školi uređuju nove ili dopunjuju već postojeće informatičke učionice.
  Ponosni smo jer je ove godine još jedna učionica, uz pomoć profesora elektrotehničke struke i njihovih učenika, pretvorena u informatičku učionicu.
  Posebno nas raduje što će informatička učionica svim učenicima biti od velike koristi.

   

 • ZAHVALNICA Croatia osiguranju

  Zahvaljujemo se Croatia osiguranju na vrijednoj donaciji sportskih lopti . Vaša donacija će  pomoći našim učenicima i profesorima da kvalitetnije izvode nastavu tjelesne i zdravstvene kulture.

  Zahvaljujući Vašoj pomoći, naši učenici iz škole izlaze spremniji, samouvjereniji i vještiji!

 • Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi

  Učenici i profesori Srednje škole Pere Zečevića Odžak su obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine u našoj školi, najvažniji dan u povijesti naše države.. U predvorju škole pripremljen je program: plakati o važnim osobama u povijesti Bosne i Hercegovine, svi važni događaji koji su se dogodili od samoga nastanka Bosne i prigodna prezentacija, na kojoj su se, između ostaloga, našle i najljepše pjesme o Bosni i Hercegovini te najljepša mjesta koja bi  svakako trebalo posjetiti.

  Dana 25. 11. 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene povijesne granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne te je Bosna i Hercegovina definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

  Ovim programom poslali smo poruku o važnosti ovog datuma i njegovog značaja za budućnost naše države.

  Ravnateljica škole je svim učenicima, zaposlenicima i građanima čestitala Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

   

 • Ekskurzija u Tuzlu

  Učenici poljoprivredne i dizajnerske struke (I. c i III. b razred) su dana 22.11.2019. godine, s profesoricama Suadom Garić i Žanom Kovačević, posjetili grad Tuzlu.

  Ekskurzija je bila edukativnog, ali i zabavnog karaktera. U pratnji vodiča, posjetili su: Panonska jezera, Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje, Muzej soli, a posebno im se svidjelo solarno drvo  gdje su učenici imali priliku besplatno napuniti baterije mobitela. Također su obišli Memorijalni kompleks Slana banja, Tuzlansku kapiju, Kuću plamena mira, spomenik kralja Tvrtka I. Kotromanića i Trg slobode.

  Svi su se sretni i zadovoljni vratili u Odžak.

   

 • VOLTAIRE

  Voltaire je francuski filozof i književnik koji je obilježio razdoblje prosvjetiteljstva. Rodio se 1694. godine u Parizu. Njegovo pravo ime je François-Marie Arouetle Jeune, a ovim skraćenim imenom počeo se služiti 1718. godine kada je njegova tragedija “Edip” postigla veliki uspjeh.
  Školovanje je započeo u isusovačkoj školi, a nakon toga je studirao pravo. U svojim dvadesetim godinama bio je zagovornik slobodnog izražavanja misli pa je, krećući se po aristokratskim salonima Pariza, sastavljao epigrame zbog kojih je 1717. godine završio u zatvoru.
  Nakon sukoba s vitezom Rohanom završava njegovo razdoblje dobrih odnosa s dvorom pa napušta Francusku 1726. godine i odlazi u Englesku u kojoj je boravio tri godine. Engleska je za njega značila prekretnicu u životu. Sprijateljio se s brojnim uglednicima te zemlje. Svoje iskustvo i stečena znanja za vrijeme boravka u Engleskoj predočio je u “Filozofskim ili engleskim pismima”. Knjiga je izašla 1733. godine u Engleskoj, a godinu dana kasnije i u Francuskoj.
  No Pariški parlament proglašava njegovo djelo neprihvaćenim i nedostojnim religije i vlasti te tako Voltaire postoje jednim od autora čija djela nisu bila rado viđena i čitana.
  1728. godine objavio je nacionalni spjev “Henerijadu”, a 1731. godine historiografski ogled “Povijest Karla XII”. Objavio je i par Shakespeareovih nadahnutih tragedija od kojih je najviše zapažena “Zaira”.
  Malo nakon toga ponovo napušta Pariz i odlazi u Cirey gdje se smjestio na imanju prijateljice markize du Chatelet. Vrijeme provedeno na imanje za njega je bilo najplodonosnije što se tiče njegova stvaralaštva. Naime, njegova domaćica bila je velika poznavateljica prirodnih znanosti, matematike, stranih i klasičnih jezika što je ostavilo i veliki trag i na njega. 1738. godine objavio je “Elemente Newtonove filozofije” u kojoj je obrazložio Newtonove zamisli.
  Sredinom 40-ih godina kada je postao slavan i čitan, vratio se u Pariz gdje je postao dvorski pjesnik i povjesničar kralja Luja XV. Primljen je u Akademiju te malo nakon toga objavljuje “Zadig” te libreto za operu “Princeza od Navare”. Za cijelo to vrijeme teško se suzdržavao satiričkih pošalica koje je ovoga puta uputio kraljevoj ljubavnici markizi de Pompadour.
  Nakon toga ponovo je završio u progonstvu gdje prihvaća poziv Fridrika II, pruskog vladara te postaje njegov savjetnik i prijatelj.
  Godine 1751. u Berlinu objavljuje značajnu povijesnu studiju “Stoljeće Ljudevita XIV., a godinu dana kasnije izlazi pripovijest “Micromegas”.
  Nakon tri godine stigao je i kraj prijateljstva s kraljem Fridrikom, a nakon toga se Voltaire kratko nastanjuje u Ženevi da bi se konačno smirio u Ferneyu, svom imanju koje se nalazilo na granici Francuske i Švicarske.
  Pedesete i šezdesete bile su za njega književni najjače godine. Tada je objavio svoja najpoznatija djela: “Poemu o nesreći u Lisabonu”, “Raspravu o snošljivosti”, “Ogled o običajima i duhu narodu”, “Filozofski rječnik”, “Naivko” i “O strahovitoj opasnosti čitanja”.
  Godine 1778.  vratio se u Pariz gdje je i umro 30. svibnja te iste godine.

  Candide ili Optimizam svrstava se u filozofske romane. Prožet je šarmom humora i nizom situacija koje prate jednog nesretnog mladića. Uz sve nevolje koje ga prate on se ne koleba u vjeru koju mu je usadio njegov učitelj, govoreći da je naš svijet stvoren kao najbolji od svih svjetova te da sve stvari i sva događanja imaju svoj uzrok. Prema tom učenju, Candid doživljava i analizira svaku nesreću koja ga nalazi dok luta svijetom. Njegova ljubav prema lijepoj Cunegondi je pokretač svih radnji i nesreća koje proživljava i prihvaća ih smatrajući da sve mora biti tako posloženo.
  Sve situacije u koje upada, dokazuju mu, da u svijetu u kojemu živi, samo nesreća može opstati i trajati. U svom mladom životu doživljava mnogo tužnih trenutaka; od batina, bičevanja, biva nekoliko puta prevaren i pokraden i sve to zbog svoje naivnosti i vjere u ljudsku dobrotu.
  Radnja samog romana ne slijedi neke povezanosti među likovima koji nisu tipično karakterizirani. Samo su površno opisani bez nekih jačih emocionalnih karakteristika. Time je postignut efekt da ih ne gledamo realistički već da se pažnja obrati na šaljiv način pripovijedanja koji se proteže kroz cijeli roman. Veselu notu daju filozofski pojmovi i debate među raznim ljudima koji dolaze iz raznih društvenih slojeva, te povezivanje nekih pojava i ideja koje istovremeno ne funkcioniraju. Paradoksalan je Candidov život praćen brojnim nesrećama, a on i dalje smatra da je sve što ga okružuje savršeno.
  Prateći glavnog junaka kroz mnoštvo situacija, uočava se autorova kritika prema ratu, nasilju, ljudskoj gluposti i nepoštivanju bližnjega, kritika prema vjerskoj netoleranciji i podcjenjivanju. Poučen životom mladić sazrijeva i uočava da bi život u koji vjeruje stvarno postao savršen, mora ga uređivati i raditi na tome savršenstvu, a ne prepustiti se životnoj bujici. Mudri savjet Turčina otvorio je Candidu nove poglede na život: “Rat udaljuje od nas tri velika zla: dosadu, porok i neimaštinu.” Na kraju poučen tom spoznajom sam kaže “Ali treba da obrađujemo svoj vrt.” pri čemu najvjerojatnije misli na svoj život prije i poslije spoznaje.
  Literarna sekcija

   

 • Drugi krug Kviza znanja

  Dugi niz godina profesorice Velma H.-M. i Katarina Č. organiziraju Kviz znanja, a ove godine pridružila im se i profesorica Nadija P.Š. U mjesecu listopadu organizirano je testiranje svih učenika te objavljujemo 

  POPIS UČENIKA KOJI SU PROŠLI U DRUGI KRUG KVIZA ZNANJA:

  1. Petar Čukić, IV a (10)

  2. Juro Jurkić, I c (10) 

  3. Ivana Ribičić, IV a (10) 

  4. Manuela Andrijanić, IV a (10) 

  5. Ajla Devedžić, IV a (9) 

  6. Marina Filipović, IV a (9) 

  7. Ivona Ćubel, IV a (9) 

  8. Selma Ahetović, IV a (9) 

  9. Anina Vranjić, IV a (9) 

  10. Mateo Kopačević, IV a (8) 

  11. Mehmedalija Hadžiomerović, I.a (8) 

  12. Ivan Matanović, I.a (8) 

  13. Ana-Marija Anđelić, IV b (8) 

  14. Gabrijel Barukčić, I.a (7) 

  15. Amina Džananović, I.a (7) 

  16. Manuel Medić, I.a (7) 

  17. Ena Karić, III.a (7) 

  18. Amar Rizvanović, III.a (7) 

  19. Petar Dujak, IV.d (7) 

  20. Ilija Jazvić, IV.d (7) 

  21. Janja Mašić, II c (7) 

  22. Valentina Kožerević, IV b (7) 

  23. Tricija Kovačević, IV b (7) 

  24. Hanna Ribić, IV b (7) 

  25. Marina Opačak, IV b (7) 

  26. Kristijan Grgić 3.c (7)

  Čestitamo svim učenicima i želimo puno sreće u daljnjem testiranju.

   

 • Obilježavanje Dana srednjoškolaca

  Kao i prethodnih godina, i ove godine je naša škola obilježila Dan srednjoškolaca. Vijeće učenika je predložilo niz aktivnosti, koje su bile prihvaćene te su se učenici rado uključili u obavljanje tih aktivnosti,a profesori su im pomagali.
  Dana, 18.11.2019. godine održana su natjecanja u nogometu za dječake i odbojci za djevojčice. Nakon duge i vrlo zanimljive igre, učenici 4. d razreda  (tehničari računarstva)  su osvojili prvo mjesto u nogometu, a učenice 1. a razreda (opća gimanzija) su se pokazale kao najbolje u odbojci.
  U predvorju škole učenici su imali priliku igrati stolni tenis, a članovi te sekcije su se trudili da svima objasne pravila i da pokažu kako se treba igrati.
  Učenici dizajnerske struke su pripremili izložbu radova i pokazali nam modnu kolekciju koja je nastajala tijekom nastave. Ove godine imamo i nešto novo, a to je umjetnost oslikavanja kanom na rukama, koju su također pripremili učenici dizajnerske struke te tako pokazali svoju kreativnost i preciznost.

  Ravnateljica škole, Ivanka Pudić, iskoristila je priliku da učenicima zaželi SRETAN NJIHOV DAN i da im poželi puno sreće i uspjeha u životu.


 • Obilježavanje rođenja Poslanika

  Povodom rođendana Poslanika, u Srednjoj školi Pere Zečevića  Odžak, učenici koji pohađaju islamsku vjeronauku su u svojim učionicama, zajedno s profesoricom Halimom Ćosić, uz sadržaje ajeta iz Kur'ana, biografiju Poslanika, mevlud, ilahije, recitacije i dovu, uveličali obilježavanje ove svečanosti.
  U sklopu mevluda održano je natjecanje u pisanju sastava na temu „Moj Poslanik, moj uzor".  Među najbolje napisanim sastavima su radovi Amre Maglajčetović, Sabine Emić i Kenana Serdara.

   

 • Obilježen Svjetski dan dijabetesa

  Dana 14.11.2019.godine, u našoj školi je obilježen Svjetski dan dijabetesa. Učenici su, uz mentorstvo profesorice Katarine Čamber, napravili prezentaciju na temu dijabetesa, izradili edukativne brošure i plakate koji su postavljeni u predvorju školu.
  Učenici medicinske struke obilježili su ovaj dan mjerenjem šećera u krvi stanovnicima Odžaka.
  Dijabetes je trenutno bolest broj 1 kod nas, a i u svijetu. Javlja se u svakoj životnoj dobi, a faktori rizika su genetske predispozicije, nezdrav način života, stres i brojni drugi. Simptomi su: stalna žeđ, učestalo mokrenje, nagli pad težine...

   

 • August Šenoa

  August Ivan Nepomuk Eduard Šenoa, najutjecajniji i najplodniji hrvatski pisac 19. stoljeća i istinski tvorac moderne hrvatske književnosti, rodio se u Zagrebu 14. studenoga 1838. godine. Otac Alois Schönoa bio je Nijemac iz Češke koji je u Zagreb doselio 1830. godine gdje je radio kao biskupski slastičar, a majka Terezija pl. Rabacs bila je Slovakinja iz Budimpešte. Imao je tri brata, Teodora, Julija i Aurela. Julije se također bavio književnošću. Oženio se Slavom Ištvanić, turopoljskom plemkinjom.

  Matoš ga je nazvao Augustom Prvim, ne bez razloga. Puno desetljeće (1871.-1881.) vladao je Šenoa hrvatskom književnošću, pa se to razdoblje u njezinoj povijesti često naziva Šenoino doba. Šenoa je nesumnjivo središnja ličnost hrvatske književnosti devetnaestoga stoljeća. Tvorac hrvatskoga modernog romana, pjesnik, pripovjedač, kritičar, prevoditelj, feljtonist, reformator kazališta, novinar, Šenoa je čitavo jedno književno razdoblje obilježio svojim imenom.

  Čovjek golema znanja i talenta, bio je Šenoa stvaratelj kakvoga je tadašnji književni život u Hrvatskoj upravo najviše trebao. Utjecao je djelom i primjerom, organizatorskim sposobnostima i neumornim samoprijegorom. Hrvatska književnost devetnaestoga stoljeća doista je nezamisliva bez Augusta Šenoe.

  Umro je prerano, sa samo 43 godine, ostavivši za sobom natuknice za čak 40-tak nikada napisanih romana i pripovijesti. Bio je to veliki gubitak za hrvatsku književnost i za grad Zagreb. Umro je 13. prosinca 1881. godine u Zagrebu zbog komplikacija  upale pluća koju je dobio 1880. godine kada se kao gradski senator (gradonačelnik) brinuo za spašavanje unesrećenih u velikom potresu.

  Literarna sekcija

 • Ekskurzija u Novi Sad

  Dana 8. listopada 2019. godine, učenici 3. c i 4. c razreda, u pratnji profesorica Anđelke Nedić i Emine Hadžidedić, posjetili su Novi Sad.

  U pratnji lokalnog vodiča razgledali su staru gradsku jezgru, Trg slobode, Srpsko narodno pozorište, Gradsku vijećnicu, Crkvu Djevice Marije, Dunavski park, Zmaj Jovinu ulicu i glavnu pješačku zonu, a zatim su posjetili Petrovaradinsku tvrđavu.

  Svi su uživali u ljepotama Novog Sada.

   

 • Sedmica njemačkog filma u Odžaku

  Sedmica njemačkog filma i ove je godine nastavila svoje putovanje te uljepšala jesenje večeri u našem gradiću Odžaku.
  Profesorica Afrodita Jeličić je, u suradnji s Goethe-Institutom Sarajevo i Centrom za kulturu Odžak, organizirala Sedmicu njemačkog filma u Odžaku.
  Od 4.11. do 8.11. 2019. godine učenici i građani Odžaka su svaku večer od 19 sati imali priliku besplatno pogledati jedan od pet ponuđenih filmova njemačke produkcije.
  Na ovogodišnjoj listi filmova nalazili su se: bavarska komedija „Ko prije umre, duže je mrtav“, film o odrastanju „Crazy“, drama o golom preživljavanju „The Cut“, ratna melodrama „Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja“ i klasik o padu zida „Good bye Lenin!“

 • Albert Camus

  U prvoj polovini 20. stoljeća i na tragu one druge, na europskoj se književnoj sceni javljaju struje koje nagovještavaju oveći utjecaj egzistencijalizma u prozi. Najvažniji predstavnici tih strujanja uvjerljivo su bili Jean-Paul Sartre i Albert Camus. Iako su obojica podjednako važni, ovdje ću se ipak više osvrnuti na ovog drugog, jer ipak je rođen na današnji dan. Točnije, 7. studenog 1913. rodio se ovaj svjetski čovjek u Mondovi u Alžiru, a umro 4. siječnja 1960. u Villeblevinu u Francuskoj.
  Francuski je književnik i filozof, dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1957.), a poznat je i po svom osebujnom stilu pisanja i tematikama svojih djela. Ne zna se je li više pridonio filozofiji svojim filozofskim djelima, ili književnosti 20. stoljeća književnim stvaralaštvom. Podjednako plodno je stvarao na oba područja. Pismeno se izražavao u obliku romana, novela, drama, filozofskih djela i eseja. Cijeli njegov literarni opus temelji se na ideji apsurda ljudske egzistencije. Modernog čovjeka naziva bludnim, ciničnim monstrumom, a kao suprotnost za svijet današnjice evocira antičku Grčku koja je u svemu znala pronaći pravu mjeru.
  Roman “Stranac” Alberta Camusa objavljen 1942. godine. Djelo je nastalo u Camusovom prvom stvaralačkom razdoblju, nazvanom razdoblje apsurda. Camusova filozofija sastoji se od vjerovanja da život nema nikakvo stvarno značenje te da je besmislen i apsurdan. Ti su stavovi proizašli iz njegovog iskustva s Drugim svjetskim ratom te su najbolje vidljivi upravo u ovom djelu. Camus je zbog njega osvojio je Nobelovu nagradu za književnost 1957. Roman je prema vrsti filozofski, a utemeljen je na filozofskom eseju “Mit o Sizifu”, u kojem Camus pobliže iznosi različite vidove apsurda. Taj esej objavljen je iste godine kad i “Stranac”.
  Glavni lik romana je tridesetogodišnjak Meursault koji priča svoju priču u prvom licu. On je stranac, kao i u naslovu romana, kojim se prikazuje odnos između junaka i društva, kao jedan od temeljnih problema društva. On je antijunak – apsurdan, suvišan čovjek koji potpuno pasivno promatra kako slučaj određuje tok njegova života. Svoju priču iznosi na miran i jednostavan način, a sebe prikazuje kao čovjeka čiji je život ispunjen nizom slučajnih situacija za koje je on nezainteresiran te u kojima sudjeluje tek kao prolaznik. Čak i činjenicu da je počinio ubojstvo iznosi kao posljedicu slučaja.
  Kompozicija romana je dvodijelna, a počinje i završava problemom smrti. Prvi dio romana započinje majčinom smrću i sahranom, a završava počinjenim ubojstvom. Drugi dio romana sastoji se od događaja u zatvoru, suđenja te završava osudom na smrt. Tijekom romana se primjećuje indiferentnost glavnog lika te nedostatak emocija, a i sam potvrđuje da je čovjek bez ambicije jer smatra da ništa u životu ionako nema smisla.
  U stilu pisanja uočavaju se kratke i sažete rečenice, kojima se u mnogo slučajeva opisuju neki manje bitni detalji. Iz načina pisanja primjećuje se mnogo toga o glavnom liku te se oblikuje njegov karakter; njegova nezainteresiranost, pesimističnost i pasivnost kao glavne osobine. Na samom kraju romana, glavni lik prevladava besmislenost svojeg života njegovim prihvaćanjem.


  Literarna sekcija

 • Uređenje školskog dvorišta

  Uređenje školskog dvorišta

  Dvorište naše škole je ogledalo kreativnosti učenika poljoprivredne struke i njihovih profesora, Mate Grgića i Miroslava Bulajića.
  Ugodno vrijeme u mjesecu listopadu je poslužilo da se radovi odvijaju bez poteškoća.  Naime, naši učenici su od školskog dvorišta stvorili vanjsku oazu za uživanje i dokazali da se trudom i radom sve može postići, a kako to izgleda, pogledajte u našoj galeriji fotografija.
  Budući da se sve više pokazuje potreba za „ozelenjavanjem“ krovova uslijed globalnog zatopljenja i pregrijavanja gradova, naši vrijedni učenici su osmislili i krovni vrt te time još jednom pokazali svoju kreativnost.
  Zahvaljujemo se učenicima i njihovim profesorima na ovako divnom školskom okruženju.

 • Zahvalnica WMTA

  Zahvalnica

  Zahvaljujemo se direktoru Ustanove za stručno obrazovanje odraslih - WMTA Banja Luka, Zoranu Vukoviću, koji je našu školu obogatio vrijednom donacijom Švicarske vlade kroz projekt Prilika Plus u iznosu od 2250 KM.
  Ova donacija će biti od velike koristi našim učenicima, stoga se nadamo da ćemo i ubuduće zajedno raditi na edukaciji učenika.


  V. d. ravnatelja: Ivanka Pudić

 • Halloween-ili-Noć-vještica

  Halloween ili Noć vještica

  Noć vještica ili Halloween (Hallowe'en) je noć uoči Svih svetih, 31. listopada, a zapravo je skraćenica od All Hallows' Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih svetih). Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu. Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve, Noć vještica je, prema katoličkim službenicima, poganski blagdan izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih.
  Svetkovina je nastala na temelju keltskih poganskih obreda u slavu žetve, a danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama, kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o'-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih. Dok jedni tvrde da moderna Noć vještica sadrži elemente kršćanstva i poganskih rituala, drugi smatraju da je uvjerenje da je svetkovina nastala temeljem kristijaniziranih obreda pogrešno.
  Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku.
  Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti, ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog grješnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se riješi dao mu je žeravicu ugljena. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući, luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.
  Hrvatski naziv za Halloween je Noć vještica, a nastao je zbog toga što su se, prema vjerovanju, na poganski sabat Samhain, u noći između 31. listopada i 1. studenoga, okupljale vještice na crni sabat. Engleski izvornik Halloween označava večer prije Dana svih svetih (All Hallows' Eve).


  Literarna sekcija

 • Ekskurzija u Travnik

  U četvrtak, 17. listopada 2019. godine učenici prvih razreda (1.a,1.b i 1.d) posjetili su Travnik. Ukupno 58 učenika u pratnji triju profesorica Dženane Al-Saleh, Andree Zelić i Anđelke Mitrović provelo je predivan dan u tom starom bosanskohercegovačkom gradu. U pratnji lokalnog vodiča obišli su lokalitet Plave vode, tvrđavu Stari grad, Šarenu džamiju, Zavičajni muzej, rodnu kuću i muzej Ive Andrića te centar grada. Nakon stručnog dijela ekskurzije učenici i profesori opustili su se, prošetali i probali, prema mišljenju mnogih, najbolje bosanske ćevape te u popodnevnim satima uputili se kući.

 • Stručna ekskurzija u Srebrenicu

  Učenici 1.a, 1.b, 1.d, 2.e, 3.a i 3.e razreda su 11.10.2019. godine, u pratnji profesora Nermine Čeliković, Amire Sejdinović Kevre i Antuna Ivešić, otišli na stručnu ekskurziju u Srebrenicu.

  Posjetili su Memorijalni centar  Srebrenica - Potočari i mezarje, gdje su  odali počast žrtvama, a zatim su posjetili centar, Fabriku akumulatora, memorijalnu sobu te su prisustvovali historijskom satu i projekciji dokumentarnog filma o Srebrenici.

  Pri povratku su posjetili grad Tuzlu.

 • Ekskurzija u Graz

  Učenici 2.a, 4.a i 4.b razreda, sa profesoricama Afroditom Jeličić i Velmom Hodžić-Mehić, su u periodu od 23.10.2019. do 25.10.2019. godine posjetili grad Graz u Austriji.

  Uživali su u u kupovini u poznatome  shopping centru Seierberg, a zatim su obišli centar Graza. Obilazak grada je bio organiziran u pratnji vodiča te su obišli: Kunsthaus, Murinsel, Schlossberg, Kulu sa satom i Gradsku vijećnicu.

  Svi su se lijepo zabavili u uživali u ljepotama ovoga grada.

   

 • Ekskurzija u Beograd

  Dana 25.10.2019. godine, učenici 2. c odjela – ekonomski tehničar, komercijalni smjer, su se s razrednicom Katarinom Čamber zaputili u Beograd.

  Učenici su posjetili Sajam knjige, gdje su uživali u brojnim naslovima svjetskih bestselera.

  Prošetali su Knez Mihajlovom ulicom i Kalemegdanom, posjetili su Beogradsku tvrđavu, smještenu na brdu iznad ušća Save u Dunav  te uživali u svim  ljepotama koje nudi ovaj grad.

  U podnožju Malog Kalemegdana smješten je Zoološki vrt, kojeg su učenici također rado obišli.

  Pri povratku su svratili u tržni centar Ušće, a zatim se zaputili prema Odžaku.

   

   

 • Održano predavanje o ljudskim odnosima u vezama

  Dana 25.10.2019. godine, u Hotelu Euro u Odžaku održano je predavanje na temu Ljudske veze i odnosi. Predavanju su nazočili profesori naše škole, ravnateljica i pedagoginja škole.
  O ovoj temi su pisali Thomas Stocks, istraživački pomoćnik i doktorant na Univerzitetu Birmingham  i dr. Janine Natalya Clark, a predavanje je održala dr. Branka Antić-Štauber.

 • Filmska umjetnost

  Počeci filma sežu u daleku prošlost, dalju nego li je uvriježeno mišljenje. No, najznačajniji razvoj filma odvija se tijekom 19. i 20. stoljeća te se nastavlja i danas. Film se postupno razvio od karnevalske novine do najznačajnijeg oblika komunikacije, zabave i masovnih medija 20. stoljeća. U isto vrijeme, film je imao značajan utjecaj na umjetnost, tehnologiju i politiku.
  Prve skice camere obscure skicirao je i opisao još 1500. godine Leonardo da Vinci. To je bila primitivna kutija od dasaka s rupicom na jednoj strani, a unutar kutije (sanduka) nalazila se svijeća koja je isijavala svjetlo kroz rupicu te, ako se ispred nje stavio neki predmet, mogla se na zidu pratiti projekcija tog predmeta.
  Film (eng. film - kožica, opna, tanki sloj) vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod jeste film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke.
  Kao i drugi oblici umjetnosti, film je namijenjen publici. Filmovi se gledaju u posebnom prostoru za projekciju (kino), ili bilo gdje drugdje (video). Film se često spominje kao sedma umjetnost, kao što je strip nazvan devetom umjetnošću.
  Filmsko djelo je cjelovit te društveno i doživljajno svrhovit filmski proizvod. Film i kinematografiju sustavno proučava humanističko-znanstvena disciplina filmologija
  Ako ste od onih koji radije gledaju filmove nego čitaju lektire, donosimo vam popis djela koja su doživjela svoju filmsku adaptaciju pa se tako slobodno možete zavaliti pred ekran i spojiti ugodno s korisnim. Donosimo vam samo neka od ekraniziranih dijela.

  1.    U registraturi
  2.    Dundo Maroje
  3.    Gospoda Glembayevi
  4.    Kiklop
  5.    Posljednji Stipančići
  6.    Zločin i kazna
  7.    Ana Karenjina
  8.    Hamlet
  9.    Antigona
  10.    In secret (Terese Raquin)  Literarna sekcija

 • Dani kravate

  Obilježavanje Dana kravate

   

   

  Kao i prethodnih godina, učenici dizajnerske struke, pod vodstvom profesorice Žane Kovačević, i ove godine su obilježili Dan kravate u našoj školi. Potrudili su se sami napraviti kravate koje su i prodavali 18. 10. 2019. godine u predvorju škole. Učenicima i njihovoj profesorici čestitamo na kreativnosti i maštovitosti.

  Što simbolizira Dan kravate?
  Kravata je poznati dekorativni predmet i hrvatski simbol, ali i simbol Europe i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga je Academia Cravatica proglasila 18. listopada Svjetskim danom kravate.
  Kravata je odjevni predmet koji se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću sudjelovanjem hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.). Hrvatska tradicionalna odora s vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pažnju. Marame su bile napravljene od različitih materijala. Od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici.
  Taj “hrvatski elegantni stil”, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Stoga u francuski jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.
  Termin “tie” (kravata) razvio se u engleskome jeziku iz izraza “to tie a cravat” (zavezati kravatu), a zapravo predstavlja jedan od načina vezivanja ovog odjevnog predmeta oko vrata, koji potiče od originalne kravate.
  18. listopada 2003. godine Arenu u Puli je obavila najveća kravata na svijetu, dugačka 808 i široka 25 metara. Pulska kravata je bila crvene boje i simbolizirala je kravatu kao dio hrvatske i svjetske baštine.

 • Dani kruha

  Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada. Članovi Vijeća učenika se svake godine potrude na što ljepši i kreativniji način obilježiti ove dane u našoj školi. Ove godine su napravili prodajnu izložbu ukusnih delikatesa, a kako je sve to izgledalo, možete pogledati u našoj fotogaleriji.

  Zašto obilježavamo Dane kruha?

  Obilježavanje Dana kruha pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode.

 • Četiri stvari se ne mogu vratiti: izgovorena riječ, izbačena strijela, proživljen život i propuštena prilika

   Mnogo puta u životu čovjek ne iskoristi prilike koje mu sudbina pruži, a često se takve iste ne ponove i postaju dio prošlosti za kojim uvijek žalimo. Ponekada ne slijedimo svoje snove zbog društva u kojem se nalazimo, roditelja i obitelji koji imaju velikog udjela u našim odlukama ili zbog nekog nama nepoznatog razloga. Često kažemo ono što ne mislimo ili dopustimo da nam životi prođu u neskladu i nerazumijevanju, a da nismo ni svjesni činjenice da zapravo nema povratka i da se nove prilike ne pružaju.
    Čovjek mnogo puta ne cijeni ljude koji  ga okružuju, kao ni ljubav koju mu svakodnevno pružaju. Živimo život koji se temelji samo na radu, zarađivanju novaca i troškovima te razmišljamo kako preživjeti ovaj dan koji je pred nama. Svoju sadašnjost često trošimo razmišljajući o prošlosti, koju ne možemo vratiti niti promijeniti ili provodimo dan pripremajući se za sutra, iako nismo sigurni da li će ono uopće doći. Nismo svjesni da ono što imamo sada se neće vratiti te da izgubljeno vrijeme ponekada znači život. Govorimo besmislice ljudima koji nas vole, često puta ih povrijedimo, a da i nismo svjesni onoga što radimo. Puštamo ljude koji nam misle samo dobro da odu, jer što će nama netko takav? Danas je bolje imati puno lažnih prijatelja i ponositi se time, nego imati jednog, ali puno vrijednijeg prijatelja. Više volimo slušati lijepe laži nego ružnu istinu. I tako nam prolazi život, propuštajući prave prilike, bilo to u poslu, ljubavi, prijateljstvu ili bilo čemu drugom što nam znači. Gubimo vrijeme na nebitne stvari, a ne razmišljamo da jedino vrijedno što imamo jeste upravo sada. Neki ljudi se probude iz sna te shvate neke stvari, ali često puta prekasno, jer vrijeme ne čeka na nas ni na naše prohtjeve.
    Nije bez razloga rečeno da se proživljen život, kao ni propuštena prilika, izbačena strijela ili izgovorena riječ  ne može vratiti. Ono što sadašnjost pruža neće pružiti budućnost, kao što nije ni prošlost, jer prilike su u današnjem svijetu premija. Ljudi, pazite što govorite svojim najmilijima i kako se odnosite prema jedinstvenim prilikama. Ono izgubljeno se ne vraća, a život, ako se ne pobrinete za samoga sebe i ono što volite,  prolazi tako brzo, s puno gubitaka i žaljenja za izgubljenim. Proživljeni život se ne može ponovno proživjeti.

  Amra Maglajčetović, 3.a

 • Ako shvatim vrijednost života...

  Kolika je vrijednost onoga što dobijete tek tako, lagano, bez ikakve muke? Zar vam ne pružaju veći užitak stvari za koje se potrudite i date cijeloga sebe? To je stanje vašega duha i snaga vašeg razuma. I one loše stvari koje se događaju tokom životnog putovanja, ponekad su teške, zahtjevne, ali ne dopustite da one upravljaju vašim snovima, željama i mogućnostima. Recite sami sebi: „To me neće spriječiti, to mi neće smanjiti vrijednost. Zbog takvih stvari idem još više, idem još jače, sve dok ne dođem tamo gdje je do sada bila samo moja mašta i srušim sve postojeće granice. Jer to je samo moja odluka, odluka da ni od čega stvorim nešto i ne žalim se kako je moj svijet jadan. I samo ja mogu biti ta osoba koja će promijeniti svoj život i imati utjecaj na svoje stavove“. Kada shvatite ove rečenice i učinite ih dijelom života, prihvatit ćete sebe onakvima kakvi i jeste  i imat ćete slobodu izbora, slobodu da kažete: „ Ja sam sve ono što i trebam biti“.

   

                                                                                                                      Amra Maglajčetović, 3.a

 • MRAČNO DOBA VIKTORIJANSKE ERE

  Što je toliko monstruozno u viktorijanskoj eri, okarakteriziranoj naglim padom smrtnosti i procvatom sjeverne hemisfere da navodi Stevensona i Wildea na stvaranje njihovih najboljih, ali i najmračnijih djela ikada? Što to u njima budi nagon za otkrivanjem lošeg i izopačenog u ljudima, iz čega se rađaju Hyde i Gray? 

  Neobičan slučaj doktora Jekylla i gospodina Hydea poznato je i rasprostranjeno djelo u tolikoj mjeri da se ta prezimena koriste čak i danas pri opisivanju obično veoma dobrog i stravično, iznenadno lošeg. 

  Slika Doriana Graya i Neobičan slučaj doktora Jekylla i gospodina Hydea, objavljeni u razmaku od pet godina savršen su primjer kako mračno doba literature utječe na gotovo sve podjednako. 

  Je li slučajnost što oba djela govore o pronalasku lošeg u ljudima, bilo da je to Dorianova zaljubljenost u samoga sebe ili pak Hydeova nagla priroda?

  Čak i ako hipotetički kažemo kako je to puka slučajnost i pretpostavimo kako su autori bili u sličnom mentalnom stanju prilikom stvaranja ovih remek-djela, ne možemo poreći kako je teško vjerojatno da su baš one osobe zadužene za pobuđivanje njihove zle prirode oslovljene istim imenom. 

  Dr. Henry Jekyll, znanstvenik koji se u dobu porasta važnosti religije naizgled trudio sklopiti duhovno i znanstveno te otkriti lijek za razaznavanje dobroga i lošega u ljudima stvara gospodina Edwarda Hydea, svoj alter-ego koji mu naposljetku oduzima život. 

  Lord Henry Wotton, aristokrat koji pronalazi gotovo savršenog mladića i upropaštava ga naglim uvođenjem u svoj hedonistički pogled na svijet.

  Oba djela sadrže također i lik individue koja se predstavlja kao bezuvjetno dobar prijatelj dugi niz godina te pozitiv izopačenih likova; bili bi to slikar Basil Hallward i dr. Lanyon. 

   U oba djela zlo pobjeđuje dobro, nakon čega biva uništeno od samoga sebe. 

  Nakon što Dorian Gray ubija Basila Hallwarda, bez pokajanja uništava svoju sliku što ga otjera u smrt i njegovoj perpetualnoj ljepoti zadaje ožiljke koji predstavljaju počinjena zlodjela. Dr. Lanyon svjedoči pretvaranju Hydea u Jekylla te se nasmrt preplaši, nakon čega, poput zlobnika Rodericka Ushera, umire.

  Dorian Gray nikada nije želio priznati kako se promijenio pa čak i u trenucima kada se nevoljko osvrće na mladi život Sybile Vane koji je oduzeo, ne priznaje da se njegovo biće suštinski izobličilo. 

  Edward Hyde u zadnjoj ispovijesti dr. Jekylla govori o njemu kao o drugoj osobi, ali nikada ne govori o sebi kao o Hydeu, iako je to idealna prilika za takvo što. 

  Drugi Gray i Hyde nikada nisu niti postojali. Sva njihova djela su unutarnje želje pobuđene na različit način, ali s istim motivom; činjenjem zla bez otkrića. 

  Doriana u smrt tjera pomisao na to da će i bez pokajanja, uništenjem onoga za što je prodao vlastitu dušu biti spašen, a Jekylla upropaštava jedna kontaminirana kemikalija i njegova želja za počinjenjem grijeha u krabulji. Apsolutno dobro biva uništeno zajedno s vlastitom suštom suprotnošću, a od njega ne ostaje ništa osim sjećanja na dobroćudnog znanstvenika i najljepšeg mladića kojeg je svijet ikad vidio. 

  „Eto, dakle, odlažući pero i zapečaćujući svoju ispovijest, okončavam život tog nesretnika Henrya Jekylla.“ -gdin Edward Hyde

  Ena Karić, 3. a

   

  JUNAŠTVO

  Junaštvo. Riječ koja, ma koliko mi bili mladi ili stari, neuki, nezreli, ili pak zreli, u većini nas budi dijete zaljubljeno u bajke, željno da vidi istinsku hrabrost i ogromnu ljubav. 

  No, mijenja li se vremenom njegova definicija? Što je „junaštvo“ postalo? Za početak, postoji li ono danas uopće? Primjenjuje li se na svakodnevni život kako bi nekome uljepšalo dan, popravilo nešto s čim taj netko nije zadovoljan, a ne može ga promijeniti sam? 

  -Naravno da ne. Iznenađeni ste odgovorom? -Zaboga, zar ste uistinu očekivali drugačiji odgovor? Zar već niste shvatili da u vremenu u kojemu živimo takvo što ne postoji? Pitate se u kakvom vremenu živimo?

   -Živimo u vremenu kada se ne cijeni Penelopina savršena vjernost, u kojemu se ismijava Romeova opijajuća ljubav i zamjenjuje time što se nitko ne voli bezuvjetno. Toliko nas zasljepljuje oponašanje drugih da bismo bili prihvaćeni da u potpunosti zaboravljamo na naš zadatak kao ljudska bića. A, kada nas neki pojedinac podsjeti na to, otrgnemo se iz njegovih brižnih ruku, pobjegnemo od njegovog srca željnog pružanja pomoći, zaboravimo na Pegazovu bezuvjetnu poslušnost i potrčimo prema Narcisovim rukama, koje nam ne mogu pružiti ništa osim još snažnije zaluđenosti samim sobom, uništavajući nas sve lakše, jer iza samog Narcisa stoje milijuni drugih zlikovaca, s nasmiješenim pogledima i raširenim rukama, krvožedno čekajući svoje nove žrtve. Oni od nas naizgled ne traže ništa osim malo posvećenosti u ignoriranju svega ovozemaljskoga, osim činjenja zla. Oni sjede u mjestu i smješkaju vam se, potajno se moleći da pored Atenine mudrosti odaberete Katarininu goropadnost, da pored Hamletove upornosti odaberete Macbethovu surovu, krvavu ambicioznost, potaknutu željom za upravljanjem svima. 

  A Pegaz? -On vas čeka, s krilima spremnim za let prema dobroti i sreći, svemu pohvalnom. Put do Pegaza i Narcisa je jednako dug i lak, ali na vama je koji ćete izabrati. Vjerojatno se kao i ja ponovno pitate: „Ako su oba puta u potpunosti jednaka, zašto onda uporno biramo put ka zlu?“.

   -Zato što je mnogo jednostavnije pratiti čopor od milijuna ka zlu, nego se sam uputiti prema dobru. Možda je tako i bolje u svijetu u kakvom danas živimo. Jer, što su naši junaci dobili od svog junaštva? Kazne i smrt, znali su završavati gore od zlikovaca. 

  Danas je, izgleda, ipak najveće junaštvo biti čovjek.

  Ena Karić, 3. a

 • Čestitka povodom Svjetskog dana učitelja

  Povodom 5. listopada, Svjetskog dana učitelja , želim svim kolegama učiteljima čestitati njihov dan te izraziti zahvalnost i poštovanje za znanje koje prenosite i strpljenje kojim svoje učenike svakodnevno vodite do novih vrijednih saznanja, kako nastavnih tako i onih životnih.

  Učiteljska profesija jedan je od najljepših i  najodgovornijih poziva, a današnji je dan još jedna prigoda više da se prisjetimo koliko je važan. Stara grčka mudrost kaže: „Ako ne budemo imali krojača, hodat ćemo goli. Ako ne budemo imali obućara hodat ćemo bosi. Ako ne budemo imali dobrih učitelja, neće nas biti.

  Sretan Vam Svjetski dan učitelja!

  V.d.ravnatelja: Ivanka Pudić

   

 • Učitelji su svjetlost života

  Obrazovanje je stup čovječanstva. Ono što nas kao individue karakterizira od kolijevke do groba, no samo njegovo poimanje se u suštini razlikuje od čovjeka do čovjeka. 

  Onoga koji ne stremi stalnom usavršavanju i želji da stekne nova znanja teško možemo nazvati i antropomorfnim, jer u njemu gotovo da i nema ništa čovječno, stoga njegovo poimanje ne ide mnogo dalje. 

  Obrazovanje je stup čovječanstva, a stup obrazovanja je učitelj. 

  Bilo da je to onaj koji vas je naučio čitati i pisati, koji vas je uveo u zanimljive sfere obrazovanja ili pak onaj koji vas je pripremio za rad u pojedinoj struci, za jednoga od njih posebno ćete se vezati. 

  Dužnost koju učitelj svaki dan samim odabirom svoga zanimanja nosi važnija je od bilo koje druge, jer o svom moralu, bontonu i naposljetku zanimanju, učite od njega. 

  Kako stara poslovica kaže: „Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.", tako su i učitelji, pored svog stručnog usavršavanja, dužni cijeli radni vijek slijediti ono Tolstojevo pravilo o tome kako je onaj učitelj koji voli svoje učenike kao vlastitu djecu bolji od onoga koji je pročitao sve knjige. No, tu dolazi do prepreka koje učitelj uspješno i uz vlastiti trud treba svladati, jer se nije jednako lako približiti svakom učeniku, njegovim željama, motivima i potrebama pa se čak ni tu ne može vladati po određenom, unaprijed zacrtanom putu, nego, zajedno s učenicima, uči dok je živ. 

  Kaže se kako je čovjek mrtav tek onda kada ga ništa ne privlači k novim spoznajama pa se za učitelje slobodno može kazati kako žive duže od najljepše pisane riječi, jer njihova djela, kroz njihove učenike koji postaju njihovi novi tumači, žive vječno. 

  Učitelj je svjetlost života, dašak topline u okrilju spoznaje koja neizbrisiv trag ostavlja kroz vjekove svoga postojanja, što je na sebi svojstven način rekao i naš pjesnik Musa Ćazim Ćatić u pjesmi posvećenoj njegovu učitelju, riječima: 

  "Jest, svietli traci Tvog velikog uma
  Bijahu luča moje mlade duše.
  Što u pravoj stazi vodili su mene,
  Gdje viečne sreće divne cvatu ruže."

  Ena Karić, 3. a

 • SOCIJALNI DAN

  Srednjoškolci su uputili poziv društveno odgovornim kompanijama sa područja općine Odžak da se 18. listopada  pridruže Socijalnom danu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, projektu od kojeg i lokalna zajednica i država imaju koristi. 

  Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi taj dan donira se za financiranja omladinskih projekata širom BiH.

  Socijalnim danom svi uče i svi dobijaju – srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realiziraju svoje ideje. Škole omogućavaju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva.

  „Srednjoškolci su spremni boriti se za sebe, ali nam je u tome potrebna Vaša pomoć. To je, zapravo, sve što od Vas tražimo – da zajedno s nama uložite u dobrobit svih nas. Jer, mi smatramo da je poanta našeg postojanja rad na našoj budućnosti. Nadamo se da ćete uvidjeti važnost našeg projekta i ustupiti radna mjesta srednjoškolcima našeg grada kako bi oni proveli 8 sati radeći, i kako bi zaradili dnevnice, u minimalnom iznosu od 20,00KM, koje će biti uplaćene u fond Socijalnog dana“, poručuju iz ASuBiH.

  ASuBiH je implementirao do sada tri „Socijalna dana“, a prošle godine radilo je 1564 srednjoškolaca/ki koji su stekli  praktično iskustvo u preko 600 poduzeća širom BiH te time osigurali sredstva za 32 srednjoškolske inicijative i projekta u iznosu od 23 000 KM. „Ambicije za ovogodišnji Socijalni dan su još veće, gdje ćemo koristiti prijašnja iskustva i kontakte, te uz pomoć Vas, učiniti ga najboljim do sada!“, obećavaju iz AsuBiH.

  Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, s ciljem da se stvore bolji uvjeti obrazovanja u našoj državi i međusobno povežu srednjoškolci. ASuBiH radi na principu lokalnih timova te trenutno okuplja timove u 65 lokalnih zajednica, širom BiH, sa više od 1600 članova i članica, čiji se broj stalno povećava.

   

 • ZAHVALNICA PODUZEĆU PIMS ELEKTRO OPREMA D.O.O.

  Od ranije je poznato da se u srdačnoj atmosferi odvijao razgovor između v. d. ravnateljice Ivanke Pudić i direktora poduzeća Pims elektro oprema d.o.o., Damira Gavrića, o omogućavanju obavljanje stručne školske prakse iz oblasti elektronike, elektrotehnike, strojarstva i bravarije.

  Stoga je, za potrebe optimiranja opreme u školskoj radionici, poduzeće Pims elektro oprema d.o.o. nesebično darovalo našoj školi opremu u vrijednosti 1500 KM.

  Srdačno im se zahvaljujemo i nadamo se uspješnoj suradnji i u budućnosti!

   

 • ZAHVALNICA PODUZEĆU STROLIT D.O.O.

  Zahvaljujemo se direktoru poduzeća Strolit d.o.o., Jusufu Sejdiću,  na nesebičnoj podršci koju nam godinama pruža nabavkom materijala koji su od velike pomoći učenicima strojarske struke.

  Također se zahvaljujemo na novčanoj pomoći od 1500 KM koja će nam uveliko pomoći da se praktična nastava i dalje odvija u što boljim uvjetima.

  Zahvaljujući Vašoj pomoći naši učenici iz škole izlaze spremniji, samouvjereniji i vještiji!

   

 • Obilježen Europski dan jezika

  Europski dan jezika se slavi 26.9., a cilj proslave je promicanje bogate jezične i kulturne raznolikosti Europe, poticanje na cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje, isticanje važnosti učenja jezika te razumijevanje različitih kultura. U našoj školi je ovaj dan obilježen nizom aktivnosti učenika pod vodstvom profesorica njemačkog i engleskog jezika, Dženane Garić Al-Saleh, Afrodite Jeličić i Nadije Porobić Šaćirović. Učenice 3. razreda opće gimnazije, Ena Karić, Amra Maglajčetović, Ema Dubrić i Dženita Puzić, su održale zanimljivu radionicu natjecateljskog duha na engleskom i njemačkom jeziku za učenike 1. razreda gimnazije. Cilj radionice je bio da se učenici upoznaju s različitim jezicima, da se istakne važnost učenja jezika i poštivanje raznolikosti Europe. 

  U predvorju škole učenici 3. a razreda prezentirali su činjenice i zanimljivosti vezane za europske jezike uopće i ostalim učenicima darovali knjige različitih žanrova, radi poticaja učenika na čitanje, koje se u posljednje vrijeme nažalost jako zanemaruje.

  Učenice drugog razreda gimnazije, Arnela Maglajčetović i Klara Pušeljić, su za ovu prigodu napravile plakat s pozdravima na različitim europskim jezicima, koji je bio izložen u predvorju škole. Učenici jezične gimnazije su zajedno s prof. Afroditom Jeličić održali radionicu u JU Dječjem vrtiću "Paola Cerueto". Djeca predškolskog uzrasta su uz njihovu pomoć naučila brojati do 10 na njemačkom jeziku.

   

 • Čestitka za početak nove školske godine

  Čestitka za početak nove školske godine

  Početak nove školske godine svake godine iznova podigne na noge kompletno društvo. Roditelji se spremaju za nove obaveze koje imaju prema svojoj djeci, učenici se raduju ponovnom susretu sa svojim školskim prijateljima, ali i podsjećaju da ih očekuju brojne obaveze koje moraju ispuniti, dok nastavnici i profesori se raduju novom susretu sa svojim učenicima, ali i iščekuju bolje uvjete za rad i pravedniji tretman od strane nadležnih. Svi se nadaju boljoj, ljepšoj i uspješnijoj novoj školskoj godini.

  Nova školska godina je prilika da se krene ispočetka, da se obnove povjerenja roditelja, učenika i nastavnika, te da se preokrene stranica i počne sa boljim i uspješnijim planiranjem novog pristupa prema školi i životu inače.

  Svim nastavnicima, roditeljima i učenicima želim sretan početak nove školske godine u nadi i želji da ova školska godina bude bolja i uspješnija od prethodne i da naše međusobno povjerenje, suradnja i marljiv rad budu jači i snažniji nego prije.

  V.D.ravnatelja
  Ivanka Pudić,dipl.ing.

   

 • Dodjela završnih svjedodžbi maturantima

  U četvrtak 6. lipnja 2019. godine u Srednjoj školi Pere Zečevića u Odžaku održana je svečana dodjela završnih svjedodžbi maturantima. Generaciju 2018./2019. činila su samo četiri razreda i to: opća gimnazija, strojarski tehničar, cvjećar-vrtlar i automehaničar/bravar.

 • Svečana podjela svjedodžbi

  Pozivamo Vas na svečanu podjelu svjedodžbi u četvrtak, 06.06.2019. godine u 10 sati u velikoj sportskoj dvorani!

   

 • Praktična nastava u Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak

  Učenici poljoprivredne struke, pod vodstvom svojih profesora, i ove su godine uspješno odradili praktičnu nastavu. Praktična nastava se odvija na školskom dobru i u školskom plasteniku. U plasteniku učenici uzgajaju sadnice povrća, ljekovito i ukrasno bilje. Naša škola posjeduje strojeve i alate za obradu tla s kojima rade učenici.

  Sjeme povrtnih kultura i uzgojene sadnice učenici sade u povrtnjak i iste njeguju tijekom vegetacijske godine. U jesen plodove povrtnica učenici spremaju u obliku zimnice.

  Nadamo se da će i u budućnosti učenici rado sudjelovati u praktičnoj nastavi.

   

 • Županijsko natjecanje iz pružanja prve pomoći

  Županijsko natjecanje iz pružanja prve pomoći održano je u četvrtak 23.5.2019. godine u Osnovnoj školi Braće Radića u Domaljevcu,  u organizaciji Crvenog Križa Županije Posavske, uz punu potporu Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske.

  Natjecanje učenika obavljalo se na trima poligonima s ukupno devet ozlijeđenih osoba, na kojim su šminkeri realistično prikazali različite ozljede, primjerice, prijelome kostiju, krvarenja, opekline i stanje šoka. CK PŽ-a za ovo natjecanje angažirao je 14 sudaca koji su pratili ispravnost i ocjenjivali natjecatelje.

  Pobjedu je ove godine odnijela Srednja strukovna škola Orašje (Tim mladih Tutti Fratelli), dok su učenici naše škole osvojili drugo mjesto.

   

  Ekipa naše škole sudjelovala je u sljedećem sastavu:

  Ema Dubrić, 2. a,

  Amar Rizvanović, 2. a,

  Amra Maglajčetović, 2. a,

  Dženita Puzić, 2. a,

  Ena Karić, 2. a,

  Arnela Maglajčetović, 1. a,

  Manuela Andrijanić, 3. a,

  Emina Salkanović, 3. a.

  Učenicima i njihovom mentoru, profesoru Adnanu Ahmetoviću, čestitamo na postignutim rezultatima.

   

 • Upis učenika za školsku godinu 2019./2020.

  Na temelju Odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2019./2020. godinu broj: 06-38-678/19 od 21.05.2019. godine a u svezi sa Odlukom o elementima i kriterijima izbora kandidata za upis u prvi razred srednjih škola u Županiji Posavskoj za školsku 2019. / 2020. godinu broj: 06-38-679/19 od 21.05.2019. godine koje je donijela ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske, Srednja škola Pere Zečevića Odžak, raspisuje natječaj za upis učenika u srednju školu za školsku godinu 2019./2020.:  Natječaj za upis 2019./2020. školsku godinu

 • Alpen-Adria Bachelor stipendije

  Austrijski kulturni forum Sarajevo Vam sa zadovoljstvom skreće pažnju na konkurs za "Alpen-Adria Bachelor"-stipendije za maturante i maturantice, koji namjeravaju upisati balchelor-studij na Alpen-Adria-Univerzitetu u Klagenfurtu.

  Prijaviti se mogu kandidati iz jedne od slijedećih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

  Stipendija obuhvata mjesečnu novčanu potporu u iznosu od €500,- po studijskoj godini (za period od listopada do srpnja / 10 mjeseci) u trajanju od maksimalno dvije godine, jednokratni paušal za putne troškove između €135,- i €225,-, kao i oslobađanje troškova školarine za maksimalno 7 semestara (ukoliko su ispunjeni svi studijski uslovi).

  Rok za prijavu je 31.05.2019. godine.

  Prijavu je moguće dostaviti elektronskim putem na alpenadria.grants@aau.at.

  U prilogu Vam dostavljamo informativne materijale o stipendiji na njemačkom i engleskom jeziku. Za dodatna pitanja molimo da se obratite:

  Alpen-Adria-Universität Klagenfurt
  International Office
  alpenadria.grants@aau.at

   


  Alpen-Adria Stipendien Bachelor_DE

  Alpen-Adria Scholarships Bachelor_EN
   

   

 • Sponzori kviza 2019

  U ime škole, a posebno u ime učesnika Kviza znanja, zahvaljujemo sponzorima na nesebičnoj podršci.

   

 • Proslava Dana škole

  I ove godine je proslavljen Dan škole, najprije uz kulturno-zabavni program u kino-dvorani Centra za kulturu, a potom i učešćem naših učenika na sportskim natjecanjima.

  Proslava Dana škole otvorena je modnom revijom koju su pripremile učenice dizajnerske struke sa svojom profesoricom Žanom Kovačević.

  Za ugodnu atmosferu zaslužan je školski bend Kemija i njihov mentor, profesor Josip Vincetić. Također je izvedana i učenička predstava, recitacija, govori na temu Dijalogom ka boljem društvu i izložbe učeničkih radova, što je dodatno obogatilo program.

  Vrhunac proslave svakako je tradicionalni Kviz znanja. U kino-dvorani punoj učenika, roditelja i građana, koji su s nestrpljenjem iščekivali natjecatelje, posebno su kucala srca četvero mladih genijalaca. Nakon sjajnih nastupa naših učenika, poredak je sljedeći: 

  1. mjesto: Amra Maglačetović, 2. a

  2. mjesto: Antun Ivanković, 4. a

  3. mjesto: Anis Jupić, 4. a

  4. mjesto: Daniela Čukić, 1. a

  Sljedeći dan  predstavnici škole obišli su i položili cvijeće na grobu Pere Zečevića u Gornjoj Dubici, a održana su i sportska natjecanja.

   

  Županijsko natjecanje iz stolnog tenisa i košarke

  Na županijskom natjecanju iz stolnog tenisa i košarke, održanom dana 08. svibnja 2019. godine u Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak u Odžaku sudjelovale su sve srednje škole Županije posavske i ostvarile sljedeće rezultate:

  KOŠARKA

  1. Srednja škola Pere Zečevića Odžak

  2. Školski centar fra Martina Nedića

  3. Srednja strukovna škola Orašje

   

  STOLNI TENIS

  1. Srednja strukovna škola Orašje

  2. Školski centar fra Martina Nedića

  3. Srednja škola Pere Zečevića Odžak 

   

  Učenicima i njihovim profesorima čestitamo na postignutim rezultatima. 

   

 • Utjecaj informatičkih sustava na obitelj i odgoj djece

  U četvrtak, 25. 4 . 2019. godine u našoj školi je održan opći roditeljski sastanak na kojemu je bila prezentirana tema Utjecaj informatičkih sustava na obitelj i odgoj djece. Predavači su don Jakov Filipović i dr. sc. Nezir Halilović, koji su željeli uputiti roditelje, ali i njihovu djecu, na utjecaj informatičkih sustava. Nadamo se da su svi naučili nešto novo i da će poslušati savjete koje su im uputili predavači.

  Zahvaljujemo se Jakovu Filipoviću i Neziru Haliloviću na vrlo ugodnom predavanju.

   

 • Osvojeno prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz projekta Civitas

  Internet je pokretač novog vida nasilja tema je koju su ove godine odabrali učenici sekcije Civitas i njihovi mentori, prof. Amira Sejdinović Kevra i Adnan Ahmetović. Učenici su se dugo i jako dobro pripremili za natjecanje, što potvrđuje i osvojeno prvo mjesto na Županijskom natjecanju Civitas-Projekt građanin, koje se održalo 26. 4. 2019. godine u Tolisi.

  Učenicima i njihovim mentorima čestitamo što su našu školi, još jednom, predstavili na najbolji mogući način. Puno sreće i uspjeha im želimo i u budućem radu.

   

 • Pripadnici Oružanih snaga BiH u posjeti našoj školi

  Dana 17. 4. 2019. godine našu školu su posjetili pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su učenicima srednje škole održali predavanje o važnosti oružanih snaga.

  Ovim putem im zahvaljujemo na posjeti i nadamo se da će se ovakva predavanja održavati i u budućnosti.

   

 • Regionalno natjecanje u Doboju

  Dana 17.4.2019. godine u Doboju je održano regionalno natjecanje u slovkanju Spelling Bee. 'Pčelica sricanja/Spelling Bee' je projekat koji organizira Ambasada SAD u BiH, u suradnji sa školama iz cijele BiH. Natjecanju je prisustvovalo 28 učenika iz 8 gradova. Učenici koji su predstavljali našu školu su Ena Karić (II.a) i Daniel Anđelić (II.a), koji su se našli među 8 najboljih narjecatelja. Čestitamo učenicima i njihovoj profesorici Nadiji Porobić Šaćirović.

   

 • Nogomet 2019

  Dana 17. 4. 2019. godine, održano je školsko natjecanje u nogometu. Učenici naše škole su bili dobro pripremljeni za natjecanje, a nije nedostajalo ni podrške s tribina. Poredak je sljedeci:

  1. mjesto - 3. a,

  2. mjesto - 4. a,

  3. mjesto - 3. d.

  Natjecateljima i njihovim profesorima čestitamo.

   

 • Sretan Uskrs!

  Svim učenicima i njihovim obiteljima katoličke vjeroispovijesti, kao i profesorima i djelatnicima naše škole te svima vama koji se nađete na našoj stranici, želim od srca sretan i blagoslovljen Uskrs. Neka vam radost uskrsnuća donese iskrenu vjeru, mir, sreću i blagostanje te da nadolazeći blagdan provedete mirno i u krugu obitelji i najbližih.

  Ivanka Pudić, v.d. ravnatelja

   

 • Realizacija projekta „Prevencija korupcije kroz obrazovanje: više znanja, više transparentnosti”

  Projekt „Prevencija korupcije kroz obrazovanje: Više znanja, više transparentnosti“ realizira Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva ACCOUNT. Edukacije se realizira s ciljem podrške  provedbe mjera iz Akcijskog plana Strategije za borbu protiv korupcije 2015.–2019. god., koja formulira obveze obrazovnih institucija u oblasti prevencije korupcije.

  U četvrtak, 11.4.2019. godine, na datu temu je održana i izložba učeničkih radova. Naši srednjoškolci su široj javnosti pokazali što je to sve korupcija. Koordinatorice projekta su profesorica Nermina Čeliković i profesorica Amira Sejdinović Kevra.

  Ovakve edukacije bi trebalo sprovoditi u svim sferama obrazovanja jer ćemo se tek tada moći nadati zdravijem i boljem društvu u budućnosti.

   

 • NuM Banja Luka 2019. god.

  NuM program održan je 4. i 5. travnja u Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske za 182 učesnika iz Sarajeva, Doboja, Foče, Prnjavora, Glamoča, Banja Luke, Broda, Brčko Distrikta, Maglaja, Ilijaša, Kaćuna, Srebrenika, Kalesije, Tuzle, Odžaka, Lukavca, Bugojna, Živinica, Turbi i Gojevića-Fojnice. Program je svečano proglasio otvorenim Charles Blake, v.d. direktor Kancelarije američke ambasade u Banjoj Luci.

  Srednju školu Pere Zečevića  Odžak predstavljali su sljedeći učenici:

  1. Ena Karić

  2. Amar Rizvanović

  3. Amra Maglajčetović

  4. Ema Dubrić

  5. Pejo Bosnić

  6. Lana Hećimović

  7. Dženita Puzić

  8. Arnela Maglajčetović

  Učenici su bili pod vodstvom prof. povijesti, Adnana Ahmetovića.

  Suradnja s ovim muzejom počela je 2018. godine kada su u njegovim izložbenim paviljonima organizirane prve NuM radionice angažirane umjetnosti i laboratorije STEM edukacije, a ove je godine program proširen i na postavljanje muzejskih spavaonica.

  Istraživački i kreativni rad učenika bio je podijeljen u tri sesije. 

  • Prva se odnosila na istraživanje animiranog filma sa animatorom i režiserom Mladenom Đukićem i praktičan rad učenika na stvaranju animacije uz korištenje piksilacije, tehnike animacije živih likova, odnosno glumaca. 

  • Druga sesija organizirana je kao Studio pokreta i plesa, a vodila ju je koreografkinja Željka Đukić, koja je s učenicima istraživala pokret, timsku saradnju, uvažavnje različitosti i radila na pripremi zajedničke plesne koreografije uz korištenje pokreta kao forme socijalnog bunta, društvenog protesta i aktivnog zagovaranja. 

  • Treću sesiju vodila je umjetnica Sandra Dukić. Učenici su u njenoj Laboratoriji reciklaže i instalacije istraživali angažiranu umjetnost, feminizam i rodnu ravnopravnost.

   

 • Dodjela priznanja sa školskih natjecanja

  U našoj školi, 10.4. 2019. godine, upriličena je dodjela priznanja najuspješnijim učenicima sa školskih natjecanja.

  Ovoj svečanosti nazočili su učenici i profesori naše škole. Ravnateljica škole je učenicima i profesorima čestitala na postignutim rezultatima.

  Nakon dodjele priznanja upriličeno je i fotografiranje učenika, a fotografije možete pogledati na slikama.

   

 • NuM Sarajevo

  Učenici  Srednje škole Pere Zečevića iz Odžaka bili su učesnici NuM-a  (Noć u muzeju), projekta koji se održava pod organizacijom Civitasa Bosne i Hercegovine uz podršku Ambasade SAD-a u BiH. Učenici su boravili u  Zemaljskom muzeju Sarajevo 26. i 27. ožujka 2019. godine.

  Ove godine našu su školu predstavljali sljedeći učenici:

  1.Ema Dubrić

  2.Ena Karić

  3.Dženita Puzić

  4.Amra Maglajčetović

  Učenici su bili pod vodstvom prof. povijesti Adnana Ahmetovića.

  Po uzoru na muzejsku praksu prestižnog Smithsoniana, „Noć u muzeju” jedinstven je koncept koji uključuje timski i projektni rad učenika iz cijele zemlje, iskustveno učenje i istraživanja u naučnim laboratorijama arheologije, ornitologije, etnologije, entomologije, konzervacije, animiranog filma, plesa i trodimenzionalnog umjetničkog djela – instalacije, kao i postavljanje improviziranih spavaonica u kojima su učenici zaista prespavali u muzejskim odjeljenjima i paviljonima. Sve istraživačke laboratorije upoznale su učenike s muzejskom građom, osnovnim zadaćama kustosa muzeja i konceptima građanskog obrazovanja kao što su autoritet, odgovornost, pravda, vladavina prava, uvažanje različitosti i javno zagovaranje.

  U #NUM istraživačkim laboratorijama prvu je noć učestvovalo 302 učenika, 8 volontera, nekoliko oživljenih insekata, tradicionalni dječijih igrački, tri guštera i jedna žaba. Na organizaciji programa radilo je 16 kustosa.

  Učenicima su se u radionicama pridružili Leah Pease, direktorica Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Filippo Tattoni-Marcozzi, stručnjak za likovnu umjetnost koji se za vrijeme rotacija u laboratorijama kratko sastao i sa nastavnicima - voditeljima školskih istraživačkih timova iz više od 30 lokalnih zajednica širom zemlje.

  Radionice i istraživačke laboratorije arheologije, ornitologije, entomologije, etnologije, bio-inžinjeringa i konzervacije organizirane u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine istraživale su koncepte Odgovornosti, Autoriteta i Vladavine prava.

   

 • REZULTATI ŠKOLSKOG NATJECANJA IZ NJEMAČKOG JEZIKA

  REZULTATI ŠKOLSKOG NATJECANJA IZ NJEMAČKOG JEZIKA ODRŽANOG 26. 3. 2019. GODINE

  RAZINA B1:

  1. mjesto: Ajsela Karalić, 2. c

  2. mjesto: Menad Zelinčević, 1. d

  3. mjesto: Klara Pušeljić, 1. a

   

  RAZINA B2:

  1. mjesto: Melisa Kujraković, 2. a

  2. mjesto: Emina Čeliković, 2. c

  3. mjesto: Faruk Mešanović, 2. e

   

  Razina C1:

  1. mjesto: Ema Dubrić, 2. a

  2. mjesto: Dženita Orman, 3. a

  3. mjesto: Arijana Fetahović, 3. b

   

  Učenicima i njihovim profesorima čestitamo na postignutim rezultatima.

   

 • REZULTATI ŠKOLSKOG NATJECANJA IZ HRVATSKOG JEZIKA

  REZULTATI ŠKOLSKOG NATJECANJA IZ HRVATSKOG JEZIKA ODRŽANOG 28.03.2019. GODINE

  1. RAZRED

  1. Ana –Marija Pušeljić, I.a

  2. Arnela Maglajčetović, I.a

  2. Rahela Jazvić, I.a

  3. Martina Andačić, I.a

   

  2. RAZRED

  1. Daniel Anđelić, II.a

  1. Ružica Tomić, II.c

  2. Mato Suhalj, II.a

  3. Amar Rizvanović, II.a

   

  3. RAZRED

  1. Enora Čočaj, III.b

  1. Mateo Kopačević, III.a

  2. Kristina Kojić, III.b

  2. Selma Ahmetović, III.a

  2. Ivana Ribičić, III.a

  3. Petar Čukić, III.a

   

  4. RAZRED

  1. Katarina Paradžik, IV.a

  2. Pejo Bosnić, IV.a

  2. Jelena Pačak, IV.a

  3. Šimo Barišić, IV.a

   

  Učenicima i njihovim profesorima čestitamo na postignutim rezultatima.

 • Dijalogom ka boljem društvu

  Niz godina Behram-begova medresa u Tuzli organizuje debatu učenika kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz susjednih zemalja: Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Tako je bilo i ove godine. Dvadeseta debata održana je 26. 3. 2019. godine, a učešće je uzelo više od 50 predstavnika škola.

  Kao i prethodnih godine, tako su i ove godine učenici naše škole ostavili snažan dojam i postigli izvrsne rezultate.  

  Tema debate glasila je Dijalogom ka boljem društvu.

  Ena Karić je u izuzetno jakoj konkurenciji osvojila prvo mjesto kao sudionica debate na engleskom jeziku, a Pejo Bosnić je dobio sve pohvale za izuzetan retorički nastup na materinjem jeziku. 

  U nenatjecateljskom dijelu sudjelovale su Lana Hećimović i Antonela Ivanković.

  Čestitamo svim učesnicima i njihovom mentoru, profesorici Amiri Sejdinović Kevri.

   

 • Posjet Odgojno popravnom domu Orašje

  Dana 21. 3 . 2019. godine učenici naše škole, u pratnji profesorica Amire Sejdinović Kevra i Dženane Garić Al-Saleh, posjetili su instituciju Odgojno popravni dom Orašje.

  Cilj ove posjete je bio da se učenici srednje škole, preko Vijeća učenika, upoznaju s odredbama kršenja Krivičnog zakona FBiH, koje su dovele mladež na izdržavanje kazne te da uvide ozbiljnost uloge institucije za resocijalizaciju u odgoju i prevenciji devijantnog ponašanja.

   

 • Školsko i županijsko natjecanje iz matematike

  Profesori Mujo Delić i Belma Bećirbašić su dana 7. 3. 2019. godine organizirali Školsko natjecanje iz matematike.

  Rezultati natjecanja su:

  Prvi razred:

  1. mjesto – Arnela Maglajčetović, 1. a

  2. mjesto – Talha Ridžal, 1. a

  3. mjesto – Klara Pušeljić, 1. a

   

  Drugi razred:

  1. mjesto- Amra Maglajčetović, 2. a

  2. mjesto – Irnes Dajanović, 2. a

  3. mjesto – Ena Karić, 2 .a

   

  Treći razred:

  1. mjesto – Ivana Ribičić, 3. a

  2. mjesto – Anđela Garić, 3. a

  3. mjesto – Edvin Salkanović, 3. a

   

  Četvrti razred:

  1. mjesto – Katarina Paradžik, 4. a

  2. mjesto – Edis Salkanović, 4. a

  3. mjesto- Šimo Barišić, 4. a

   

  Nakon Školskog natjecanja, održano je i Županijsko natjecanje iz matematike, a rezultati su sljedeći:

  Prvi razred:

  1. mjesto – Arnela Maglajčetović, 1. a

   

  Drugi razred:

  1. mjesto- Amra Maglajčetović, 2. a

   

  Treći razred:

  1. mjesto – Ivana Ribičić, 3. a

  2. mjesto – Anđela Garić, 3. a

   

  Četvrti razred:

  3. mjesto – Katarina Paradžik, 4. a

   

  Učenicima i njihovim profesorima čestitamo na postignutim rezultatima!

   

 • Svjetski dan poezije

  Učenici naše škole su u suradnji s Kulturnim udruženjem Musa Ćazim Ćatić Odžak obilježili Svjetski dan poezije. Profesorice Andrea Zelić i Dževida Porobić (ujedno i članice Udruženja) predstavile su učenicima Opće gimnazije poeziju i muziku autora iz Svilaja i okolnih sela (pjesnike: Ružu Višticu, Franju Matanovića i Ružicu Kopačević- Milićević, te kantautore Juru Anđelića i Iliju Stanića). Većina njih objavljuje u fb grupi Svilaj art

  U programu su sudjelovali učenici recitatori: Emina Salkanović, Selma Ahmetović i Luka Jurišić.

 • Prevencija bolesti i ovisnosti

  Dana 21. 3. 2019. godine, naša škola je u suradnji s Medžlisom islamske zajednice Odžak i komunom CROPS upriličila interaktivno druženje i predavanje za učenike.

  Korisnici koji su na odvikavanju od psiho-aktivnih supstanci učenicima su približili kroz koji su pakao prošli od samoga početka konzumiranja tih supstanci. Učenici su imali priliku pitati sve što ih zanima te naučiti nešto korisno. Nadamo se da će dobro upamtiti riječi jednoga korisnika koji je na odvikavanju, a to su da uvijek slušaju svoje roditelje i profesore, jer su oni ti koji ih pokušavaju izvesti na pravi put.

  Zahvaljujemo se svima koju su omogućili ovaj susret.

   

 • Klokan matematičar izazov

  Klokan matematičar bez granica ( Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji je zadatak da jednom godišnje organizira Kangourou izazov s osnovnim ciljem da promovira matematiku među mladim ljudima u cijelom svijetu, ali isto tako i među roditeljima, nastavnicima i prijateljima učenika. Izazov je u Bosni i Hercegovini održan 21. ožujka 2019. godine u svim prijavljenim školama. Ponosni smo što su i učenici naše škole sudjelovali u Klokan matematičar izazovu. 

  Izazov Klokan matematičar je proveden među učenicima osnovnih i srednjih škola, a ostvaren je i osnovni cilj, tj. omogućivanje učenicima da se zabave, nauče nešto novo i  pokažu sve svoje talente, i poznate i skrivene.

   

 • ŠKOLSKO NATJECANJE SPELLING BEE (PČELICA SRICANJA)

  Dana 5.3.2019. godine održano je školsko natjecanje u slovkanju Spelling Bee. 'Pčelica sricanja/Spelling Bee' je projekat koji organizira Ambasada SAD u BiH, u suradnji sa školama iz cijele BiH. Na ovogodišnjem školskom natjecanju je učestvovalo 9 učenika prvih i drugih razreda:

  Amanda Jelušić, I.a

  Anamarija Pušeljić, I.a

  Talha Ridžal, I.a

  Herolinde Čočaj, I.c

  Daniel Anđelić, II.a (opća gimnazija)

  Emir Bahić, II.a (jezična gimnazija)

  Ena Karić, II.a (opća gimnazija)

  Amar Rizvanović, II.a (jezična gimnazija)

  Mato Suhalj, II.a (opća gimnazija)

  Prvo mjesto je osvojila Ena Karić, drugo mjesto Daniel Anđelić, a treće mjesto Amar Rizvanović. Učenici koji su osvojili prvo i drugo mjesto će ići na regionalno natjecanje koje će se održati u Američkom Kutku u Doboju tokom četvrtog mjeseca. Natjecanje na školskom nivou su realizirali profesori engleskog jezika Senad Salkić i Nadija Porobić Šaćirović. 

  Učenicima i profesorima čestitamo na postignutim rezultatima.

   

 • Obilježen Međunarodni dan žena

  Međunarodni dan žena  obilježava se 8. ožujka svake godine. Na taj dan se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskoga spola. 

  I ove godine naše su djelatnice proslavile Dan žena, a kako je izgledala proslava, možete pogledati na sljedećim fotografijama. 

   

 • Borci za ženska prava

  Učenici 4. razreda gimnazije, pod vodstvom profesorice Amire Sejdinović Kevre, u našoj školi su organizirali gledanje filma Borci za ženska prava, kako bi sve učenike i djelatnike podsjetili na tešku borbu žena za ravnopravnost.

  Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

  Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15 000 žena marširalo kroz New York tražeći skraćeno radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila „Međunarodni dan žena“ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali  požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.

  Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje "herojstva radnica".

   

 • Uspješno realiziran projekt Recikliraj sad ili nikad

  U vrijeme kada je okoliš sve više ugrožen neodgovornim ponašanjem barem svakog drugog čovjeka te velikog dijela vodećih kompanija u svijetu, posebno je razmišljati o načinima kako ublažiti sve veću štetu koju nanosimo prirodi oko sebe te na taj način indirektno ugrožavamo i sebe. Recikliranje je jedan od načina i od velike je važnosti za očuvanje planete.

  Pitanje reciklaže je jedno od najvažnijih pitanja današnjice. Kvalitet našeg života danas i u budućnosti svakako ovisi od toga kako ćemo postupati s otpadom kako kao društvo, tako i pojedinci.

  Sretni smo što su učenici naše škole i profesorica Katarina Čamber uspješno realizirali projekt Recikliraj sad ili nikad. Naime, nakon što su prodali materijal za reciklažu, novčana sredstva su donirali za kupovinu voća i time počastili sve učenike i djelatnike škole, kako bi im se zahvalili jer su svi zajedno doprinijeli da naša škola uspješno ostvari svoj projekt i da barem učinimo jedan korak više za očuvanje planeta Zemlje. 

   

  Zanimljiva je činjenica da najmanje 60% ukupnog otpada koji završi u kantama za smeće, a time i na deponijama, bi se moglo ponovo iskoristiti ili kompostiranjem ili recikliranjem. Recikliranje je ključno za čuvanje energije i zaštitu okoliša.

  Kada je konkretno ambalažni otpad u pitanju, znate li da:

  •1 reciklirana limenka može sačuvati energiju dovoljnu za napajanje televizora 3 sata

  •1 reciklirana staklena flaša bi mogla sačuvati energiju dovoljnu za napajanje kompjutera 3 sata

  •1 reciklirana plastična flaša bi mogla sačuvati energiju dovoljnu za napajanje sijalice od 60 watti 3 sata

  •70% manje energije je potrebno da se reciklira papir u poređenju sa proizvodnjom iz sirovina

  Recikliranje je proces sakupljanja i obrade materijala koji bi inače bili bačeni kao otpad i njihova obrada u nove proizvode. Prednosti recikliranja su ogromne. Recikliranjem se smanjuje količina otpada koji završava na deponijama, time se čuvaju prirodni resursi (šume, izvori i zdravo zemljište). Također se na ovaj način preventira zagađenje i eksploatacije prirode, čuva se energija kao i smanjuje emisija gasova koji doprinose globalnim klimatskim promjenama. Otvaranjem pogona za recikliranje otvaraju se nova radna mjesta i mogućnosti zaposlenja u svrhu poboljšanja životnog standarda ljudi u svakom pogledu.

  Evo nekoliko zanimljivih činjenica o tome  koliko je potrebno otpadu da se raspadne:

  1. Papirnati ručnik – 2- 4 tjedna

  2. Kora banane – 3 – 4 tjedna

  3. Papirnata vrećica – 1 mjesec

  4. Novine – 1,5 mjesec

  5. Ogrizak  jabuke – 2 mjeseca

  6. Karton – 2 mjeseca

  7. Pamučne rukavice – 3 mjeseca

  8. Šperploča – 1 – 3 godine

  9. Vunena čarapa – 1 – 5 godine

  10. Ambalaža  mlijeka – 5 godina

  11. Opušak  cigarete  - 10 – 12godina

  12. Kožne cipele – 25 - 50 godina

  13. Plastična čaša – 50 godina

  14. Gumena čizma - 50 – 80 godina

  15. Limenka – 200 – 500 godina

  16. Plastična boca – 450 godina

  17. Jednokratne pelene – 550 godina

  19. Plastična vrećica – 200 – 1000 godina

 • Učenici naše škole na seminaru organizacije MICC

  Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) u suradnji s Nacionalnim Demokratskim Institutom (NDI BiH) i Fondacijom InfoHouse, realizirao je projekt “Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Mobiliziranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija). Projekt je posvećen kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u Bosni i Hercegovini, regionu i izgradnji suradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina.

  Kroz naznačeni projekt YIHR BiH je realizirao sedam novih sesija Modela Međunarodnog krivičnog suda Zapadni Balkan u suradnji s partnerskim organizacijama Otvorena Komunikacija (Srbija) i Hrvatskom edukacijskom i razvojnom mrežom za evoluciju sporazumijevanja – HERMES (Hrvatska).

  Model Međunarodnog krivičnog suda Zapadni Balkan (MICC WeB) okuplja učenike različitih srednjih škola od kojih je na svakoj sesiji njih 30 bilo raspoređeno u tri simulacijske skupine. Jedna skupina dobila je ulogu tužilaštva, druga skupina je imala zadatak pripremati odbranu, a treću skupinu su činili suci koji su, uz stečeno znanje, presudili simulirani slučaj. Uz navedeno, čitavu  simuliranu parnicu pratio je novinarski tim učenika koji su pod budnim okom kompetentnih trenera učili osnove pisanja novinarskih članaka, snimali film te pri kraju simulacije objavili nekoliko svojih radova vezanih uz tematiku simuliranih procesa.

  Ove godine, profesorica Velma Hodžić-Mehić vodila je učenike naše škole u Poljsku (Krzyzova). Učenici koji su sudjelovali u spomenutim radionicama su:  Amra Maglajčetović i Ema Dubrić, učenice 2. a razreda, te Tomislav Matić, Luka Jurišić i Petar Čukić, učenici 3.a razreda. Putovanje u Poljsku će im dugo ostati u lijepom sjećanju.

   

  Od 2014. godine, MICC WeB je okupio više od 300 učenika i profesora iz više od 60 škola s područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Većina učenika nakon učešća svjedoči o porastu samopouzdanja te govornih sposobnosti i kritičkog razmišljanja, dok profesori primjenjuju nove metode u radu, zahvaljujući edukaciji MICC WeB-a o ljudskim pravima, kritičkoj pedagogiji, debati i građanskom obrazovanju. 

   

 • Školsko natjecanje iz katoličkog vjeronauka

  Dana, 28. 1. 2019. godine održano je školsko natjecanje iz katoličkog vjeronauka. Među brojnim natjecateljima, posebno su se istaknuli sljedeći učenici:

  1. mjesto: Ana-Marija Pušeljić, 1.a

  2. mjesto: Antonela Ivanković, 4.a

  3. mjesto: Pejo Bosnić, 4.a

  4. mjesto: Katarina Paradžik, 4.a

   

  Vrijednim učenicima, kao i njihovom profesoru, Antunu Ivešiću, čestitamo na postignutim rezulatatima.

   

 • Dan sigurnijeg interneta 2019: Zajedno za bolji Internet

  Na inicijativu Europske komisije već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day – SID). Cilj ove akcije je promicanje sigurnije i odgovornije uporabe Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona, kao i borba protiv protuzakonitih i štetnih sadržaja i ponašanja na Internetu.

  Tom prigodom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacijskog sektora promoviraju sigurno i odgovorno korištenje Interneta i informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Dan sigurnijeg Interneta 2019. u svijetu obilježen je 5. veljače pod sloganom „Zajedno za bolji Internet“.

  Ovaj događaj se u Bosni i Hercegovini obilježava od 2011. godine na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti i uz podršku Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH.

  Tom prigodom organizirano je online natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola, a tema je bila vezana za sigurnost na Internetu. Učenik naše škole, Antonio Barukčić, posebno se istaknuo među brojnom konkurencijom  te osvojio vrijednu nagradu.

  Antonio, od srca ti čestitamo i želimo da svoju nagradu iskoristiš na najbolji način.

  Grafički prikaz gradova uključenih u natjecanje

   

 • Čestitka za Božić i Novu godinu

  Dragim učenicima i djelatnicima naše škole, poštovanim roditeljima i suradnicima te svim ostalim prijateljima i ljudima dobre volje želim od srca ugodne te zdravljem, ljubavlju i blagostanjem ispunjene nadolazeće blagdane.

  Čestit Božić i sretna Nova godina!

  v. d. ravnatelja
  Ivanka Pudić, dipl. ing.

 • Debata: Da li su ljudska prava realna ili imaginarna kategorija

  Učili smo da su ljudska prava osnovna prava koja je svaki čovjek stekao svojim rođenjem. Bez obzira na mjesto rođenja, obitelj, uvjete u kojima živi ili svoje godine, svaki čovjek ima ista ljudska prava. 

  Dakle, ista prava imaš ti, tvoja braća i sestre, tvoji prijatelji, tvoji roditelji, tvoje bake i djedovi i tako dalje. 

  No, je li to zaista tako, jesu li ljudska prava realna ili imaginarna kategorija, mogli ste saznati na debati koju su održali profesori i učenici naše škole povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

  Svima se zahvaljujemo na uloženom trudu i radu i nadamo se da će se ovakve debate i dalje održavati u našoj školi.

   

 • Razmatranje mogućnosti za obavljanje praktične nastave

  U okviru redovitih posjeta školama ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa, Drago Kopić, obišao je Srednju školu Pere Zečevića Odžak sa svojim suradnicima.  Na održanom radnom sastanku bili su nazočni ravnateljica škole- Ivanka Pudić, načelnik općine Odžak - Jakov Ivanković i ravnatelj poduzeća Pims elektro oprema d.o.o. - Damir Gavrić. Tema sastanka je bila razmatranje mogućnosti za obavljanje praktične nastave za učenike Srednje škole Pere Zečevića Odžak za zanimanja strojarski tehničari, bravari i elektroinstalateri. Na sastanku je rečeno kako Pims elektro oprema d.o.o. može ponuditi učenicima mogućnost upošljavanja nakon završenog obrazovanja. Sudionici su se usuglasili da tržište rada treba dati svoj doprinos prilikom razmatranja upisa učenika za zanimanja koja bi praktičnu nastavu mogli izvoditi u poduzećima općine Odžak. Na sastanku je istaknuta mogućnost prilagodbe 30% nastavnih planova i programa koji su rađeni u EU Vet programu kao i mogućnost da nastavnik praktične nastave bude uz učenike tijekom izvođenja praktične nastave. U okviru posjete svi sudionici su posjetili poduzeće Pims elektro oprema d.o.o. u Odžaku i upoznali se s proizvodnim pogonom i vrstama proizvoda koji se plasiraju u inozemstvu.

 • Izložba fotografija Obitelj-susret generacija

  Izložba najboljih fotografija nagradnog natječaja Hrvatske kulturne zajednice (HKZ) Troplet "Obitelj - susret generacija" otvorena je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

  Predsjednik HKZ-a Troplet, Miroslav Nikolić, izjavio je kako je cilj ovog natječaja bio promoviranje tradicionalnih i obiteljskih vrijednosti.

  - Te su vrijednosti itekako ugrožene i željeli smo potaknuti njihovo promoviranje i očuvanje. S druge strane, cilj nam je bio da potaknemo istraživanje samih sebe, da svatko od nas, i svatko od ovih fotografa, pokuša prepoznati svoj talent i svoju nadarenost - kazao je Nikolić.

  Član ocjenjivačkog žirija, fotograf Ivan Kelava, ocijenio je da je žiri imao težak zadatak.

  - Fotografije sam prelazio po nekoliko puta ocjenjujući i birajući kvalitetu, originalnost, poruku i tehničke aspekte, odnosno rezoluciju fotografije - kazao je Kelava.

  U Kosači je izloženo 20 najboljih fotografija s Tropletovog natječaja, a prvo mjesto i fotoaparat Canon EOS 1300D kao nagradu za najbolju fotografiju osvojila je Stela Visković.

  Među 20 najboljih fotografija bile su i fotografije naših učenika, Dženite Puzić i Ante Kovačevića. Od srca im čestitamo na postignutim rezultatima i želimo im puno uspjeha u daljnjem radu.

   

 • Božićna i novogodišnja čarolija

  Dana 10.12.2018. godine u Srednjoj školi Pere Zečevića organizirano je tradicionalno kićenje bora. Naime, naši učenici su i ove godine pokazali svoju kreativnost i maštovitost u izradi ukrasa za bor. Posebno se zahvaljujemo cvjećari „Mimoza“ koja nam je poklonila bor i time posebno razveselila naše učenike i djelatnike te učinila da  predvorje škole izgleda poput najljepše bajke. Kako biste se uvjerili u božićnu i novogodišnju čaroliju koja je zahvatila našu školu, pogledajte fotografije.

  Učenici i djelatnici Srednje škole Pere Zečevića Odžak žele sugrađanima katoličke vjeroispovijesti čestitati nadolazeće božićne blagdane, a svima sretnu i uspješnu Novu, 2019. godinu.

   

 • Izgradnja nadstrešnice na autobusnoj stanici ispred Osnovne škole Vladimira Nazora Odžak

  Izgradnja nadstrešnice je još jedan u nizu korisnih projekata za lokalnu zajednicu u čijoj realizaciji su učestvovali i učenici bravarske struke Srednje škole Pere Zečevića Odžak. Oni su zajedno sa svojim mentorima i uposlenicima lokalne kompanije konstruirali okvir za nadstrešnicu koja je smještena na autobusnoj stanici ispred Osnovne škole Vladimira Nazora Odžak u Odžaku. Ta nadstrešnica će poslužiti najprije učenicima, ali i ostalim žiteljima općine Odžak koji putuju, kao zaklon od vremenskih nepogoda u trenucima kada čekaju autobus ili početak nastave u školama.

  Na kraju bismo se zahvalili i pohvalili učenike i njihove mentore za pružanje stručnog rada za korist lokalne zajednice. 

 • Mladi u digitalnom dobu

  Vođeni idejom digitalizacije suvremenog europskog društva koje nudi značajne prilike u izgradnji karijere mladih, EU info centar BiH, u saradnji sa Bit Aliansom organizirao je edukativnu konferenciju za srednjoškolce pod nazivom „Mladi u digitalnom dobu”. Cilj ovog događaja je donijeti nove perspektive i različite vizije o ključnim pitanjima upoznavanja mladih sa svim karijernim mogućnostima koje digitalno okruženje može ponuditi.

  Jedan od ključnih ciljeva konferencija bio je predstaviti karijere i životne priče mladih generacija na različitim razinama razvoja i oblastima IT sektora, dajući učesnicima, srednjoškolcima, odgovor na pitanje kako započeti karijeru u atraktivnim sektorima poput    IT-a te na koji način usavršiti vještine koje će biti najpoželjnije na tržištu rada u skorijoj budućnosti.

  U utorak, 27. 11. 2018. godine učenici drugog i trećeg razreda gimnazije, u pratnji profesorica Nermine Čeliković i Velme Hodžić-Mehić, prisustvovali su konferenciji „Mladi u digitalnom dobu“ koja je održana u Narodnom pozorištu u Tuzli.  Organizator ove konferencije je EU info centar u suradnji s BIT Aliansom. Konferencija je približila prilike i mogućnosti koje im život u svijetu tehnologija pruža kad su u pitanju kreativnost, profesionalna orijentacija i razvoj poduzetništva. Učenici su imali priliku čuti iskustva učenika, kao i stručnjaka iz oblasti IT tehnologije: ljude iz industrije, inovatore u digitalnom svijetu, profesore i uspješne poduzetnike.

   

 • Realiziran projekt "Knjiga nije hrana, ali je poslastica"

  Školska knjižnica Srednje škole Pere Zečevića je iz dana u dan, iz godine u godinu, bogatija te postaje pravo srce škole, jer je svake godine na policama sve više i više knjiga.  

  Već nekoliko godina se pokušava obnoviti knjižni fond, odnosno povećati broj lektirnih naslova prijeko potrebnih za nesmetano održavanje nastave Hrvatskog jezika i književnosti.

  Ovim putem se zahvaljujemo Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje dr. Ante Starčevića iz Mostara, koji je nesebično podržao naš projekt i omogućio da naša  knjižnica zaista bude srce naše škole, a ne samo spremište knjiga. 

  Nadamo se da će sada biti posjećenija i da ćemo se  tu družiti s našim mladim književnicima i svim ljubiteljima pisane riječi. Opće je poznato da je čitanje korisna aktivnost, i za one velike i za one male, jer, između ostalog, oslobađa od stresa, obogaćuje rječnik te razvija kreativnost i maštu.

  Tin Ujević je rekao: „Knjiga nije hrana, ali je poslastica“. Stoga ova poslastica treba biti draga svima nama. 

 • Obilježen Svjetski dan dijabetesa

  Svjetski dan dijabetesa obilježen je prvi put 1991. godine s ciljem podizanja svijesti o dijabetesu: uzrocima, prevenciji i katastrofalnom učinku na ljudske živote i zdravstvene sustave širom svijeta. Utemeljila ga je Internacionalna dijabetes federacija (IDF), a obilježava se 14. studenog na rođendan Fredericka Bantinga, čiji je rad sa Charlesom Bestom doveo do otkrića inzulina davne 1921. godine.

  Učenici medicinske struke su u predvorju naše škole obilježili Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti javnosti o problemu dijabetičara, kao i promocija zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.

  Učenici i djelatnici škole dobili su priliku za mjerenje šećera u krvi. Tokom trajanja akcije promovirana je i važnost zdrave ishrane te preporuke što činiti ukoliko bolujete od dijabetesa.

  Zahvaljujemo se našim vrijednim učenicima medicinske struke  te dipl. medicinskoj sestri, Zdenki Lujić, na ukazivanju važnosti prevencije šećerne bolesti.

   

 • Ostvaren projekt Stjecanje suvremene informatičke pismenosti

  Pismenost 21. stoljeća utemeljena je na novom skupu znanja i vještina koje su nužne za kvalitetan život u suvremenom postmodernom društvu, a koje nazivamo informatičkom pismenošću. Informatička pismenost je temeljni oblik suvremene pismenosti koji u najvećem dijelu objedinjuje razvijene vještine ostalih vrsta pismenosti, kao što su standardna, računalna/informatička, digitalna/internetska i medijska pismenost. U sebi obuhvaća prepoznavanje informatičkih potreba, dolaženje do informacija, njihovo vrednovanje, pohranjivanje, učinkovitu i etičku uporabu te konstruiranje i komuniciranje novih znanja. Određena je dinamikom razvoja društva te se stoga svaka značajnija promjena u informatičkom okruženju odražava i na sadržaje te funkcionalnost informatičke pismenosti. 

  Mnogo smo zahvalni Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske što su donijeli odluku o dodjeli sredstava te time omogućili našoj školi obnovu informatičkih sredstava koji će pomoći u  savremenom informatičkom opismenjavanju naših učenika.

  Od srca zahvaljujemo Uredu što su prepoznali naše potrebe te tvrtkama koje su pridonijele ostvarenju ovoga projekta: "EuroCompany" d.o.o., Coping d.o.o., "Afano" d.o.o. i After d.o.o.

  Također se zahvaljujemo i voditelju projekta, profesoru Darjanu Iviću. 

  Ova donacija će omogućiti našim učenicima informatičko opismenjavanje od najranije dobi, stjecanje informacijskih kompetencija i pobuđivanje interesa te osvješćivanje važnosti cjeloživotnog učenja. 

   

 • Obilježavanje Dana kravate

  Naša se škola, i ove godine, potrudila na što maštovitiji i kreativniji način obilježiti Dan kravate. Naime, učenici naše škole potrudili su se kroz kratki tečaj vezivanja kravate, naučiti učenike i profesore kako se veže kravata i značaj nošenja kravate. Ovaj dan je iskorišten za zabavu i ugodno druženje, a naučili smo i ponešto o nastanku kravate.

  Kravata je dekorativni odjevni predmet koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom. Proširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi i nazvali je „cravate“, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. Hrvatsko podrijetlo kravate, utemeljeno na povijesnim, etnološkim i lingvističkim činjenicama, potvrđuju svjetske enciklopedije i drugi znanstveni izvori.

  Dana 18. listopada prije pet godina, 2003. godine, u Puli je izvedena autorska instalacija Marijana Bušića „Kravata oko Arene“, koju je  putem svjetskih TV postaja vidjelo više od milijardu ljudi. Bio je to jedan od najambicioznijih, najosmišljenijih koncepta i projekata promocije hrvatskog identiteta u svijetu. Ustanova Academia Cravatica od tada svake godine 18. listopada obilježava Dan kravate. Dan kravate ne slavi se samo u Hrvatskoj, domovini kravate, već i izvan granica Hrvatske. Japan, Egipat, Italija i Njemačka samo su neke od zemalja koje svake godine obilježavaju Dan kravate.

   

 • Dani kruha 2018. godina

  Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada. 

  Srednja škola Pere Zečevića Odžak je i ove godine tradicionalno, na najljepši način, obilježila Dane kruha. Za poseban ugođaj, i ove godine, pobrinulo se Vijeće učenika. Naši vrijedni učenici su 17. listopada pripremili veliku gozbu te su se svi učenici škole, profesori i roditelji mogli počastiti ukusnim delikatesama. Njihova kreativnost i kulinarsko umijeće moglo se vidjeti u predvorju naše škole, gdje je organizirana mala izložba kruha i peciva koje su učenici pripremili i donijeli.

   

 • Učenici strojarske struke posjetili gradilište mosta na Savi

  Dana 17. 10. 2018. god. učenici i profesori strojarske struke su posjetili gradilište međudržavnog mosta preko rijeke Save u Svilaju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Dobili su priliku vidjeti da ovaj most predstavlja najznačajniji infrastrukturni projekt u regiji jer će izravno utjecati na razvoj našeg gospodarstva. Samim time, izgradnja mosta trebala bi pospješiti ekonomiju i infrastrukturu koja će omogućiti ovoj zemlji da brže napreduje.

   

 • Croatia osiguranje obradovala srednjoškolce

  Na početku nove školske godine, naše srednjoškolce je dočekalo divno iznenađenje. Naime, Croatia osiguranje je donirala Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak nekoliko mrežica i lopti te svojim činom obradovala naše mlade sportaše.

  Koristimo ovu priliku da im se javno zahvalimo na predivnom poklonu!

   

 • Europski dan jezika

  Europski dan jezika prvi put je predstavljen 2001. godine tijekom Europske godine jezika

  Europski dan jezika se temelji na inicijativi Vijeća Europe. Glavni ciljevi proslave Europskog dana jezika su: upozoriti građanstvo na važnost učenja jezika i poticati učenje većega broja jezika da bi se povećala višejezičnost i razumijevanje različitih kultura, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe te poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje.

  Dana 26. 9. 2018. godine Europski dan jezika obilježen je i u našoj školi različitim aktivnostima. Aktivnosti su osmislile i organizirale profesorice njemačkog i engleskog jezika, a sudjelovali su učenici iz raznih odjela.

  Profesorica Afrodita Jeličić je sa svojim učenicima pripremila plakate o poznatim znanstvenicima i piscima njemačkog govornog područja te je s grupom učenika održala radionicu u Dječjem vrtiću „Paola Cerueto“ u Odžaku. Za ovu priliku je s učenicima pripremila radne listiće za mališane na raznim jezicima.

  Kako bi još podigli svijest drugih o važnosti jezika, učenici su cijeli tjedan na odmorima puštali glazbu na različitim europskim jezicima.

  Profesorice Dženana Al-Saleh i Nadija Porobić-Šaćirović su sa svojim učenicima održale radionicu na temu Europski jezici.

  Učenici starijih razreda gimnazije održali su prezentaciju o zemljama Europe i pripremili su kviz na engleskom i njemačkom jeziku koji su prezentirali našim mlađim učenicima.

   

 • Sedmica njemačkog filma - Kino on Tour

  Goethe-Institut se vratio s ljetne stanke i iskoristio zadnje dane ljeta da projekt Kino on Tour pošalje na dalje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu. Poslije projekcija u Prijedoru, filmovi dalje putuju na sjever Bosne i Hercegovine. Sredinom rujna stanovnici Odžaka imali su priliku iskoristiti zadnje ugodne ljetne večeri ove godine da pogledaju filmove u okviru projekta. Publiku u Odžaku oduševili su filmovi koji tematiziraju suočavanje s neočekivanim životnim izazovima: Jack, Zaustavljen na putu, Hannah Arendt, Između svjetova i Yella.

  Sve to ne bi bilo moguće da se naša vrijedna profesorica Afrodita Jeličić nije potrudila te i ove godine ugodno surađivala s Goethe-Institutom, stoga koristimo priliku da joj se zahvalimo što nam je uljepšala ljetne večeri.

 • Obilježavanje dana učitelja

  Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. 

  Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz polu anonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. 

  Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji.

  Kao i svake godine Dan učitelja obilježen je i u našoj školi prigodnim programom, u kojemu su ove godine sudjelovali samo profesori. Međusobno su odmjerili snage u različitim sportovima. 

  Sportska odmjeravanja snage odužila su se do dugo u dan, a cjelokupna proslava završila je prigodnim domjenkom u hotelu „Euro.“

  Predsjednica Sindikata održala je prigodan govor te su nagrađeni najuspješniji djelatnici. Također smo ispratili kolegu Ivana Tolića, koji je nakon petnaest godina u kolektivu naše škole otišao na drugo radno mjesto.

 • Čestitka za dan učitelja

  Poštovane učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, profesorice i profesori,

  Uz zahvalnost što svoje vrijeme, strpljenje i znanje ulažete u djecu, čestitam vam Svjetski dan učitelja uz vjeru da zajedničkim radom i suradnjom možemo djeci osigurati ne samo kvalitetno školovanje već i sigurne temelje za budućnost.

  Vaš poziv je jedan od najodgovornijih, jer direktno utječete na izgradnju moralnih vrijednosti i kompetencija od kojih zavisi budućnost naše djece. U svom radu držite se vrijednosti koje ste ponijeli od prošlih generacija.

  Vi, dragi učitelji, branite našu zemlju od neznanja i zato vam od srca hvala.

  Zahvaljujem vam se na svim postignutim rezultatima u dosadašnjem radu sa djecom, uz želju da i dalje stručno i sa ljubavlju obavljate svoj posao učitelja. Neka naša škola i dalje bude ponos naše općine, a naša djeca neka, zahvaljujući vama, postanu stručnjaci i cijenjeni ljudi.

  v.d. ravnatelja
  Ivanka Pudić

   

 • Male olimpijske igre 2018.

  Male olimpijske igre Bosne i Hercegovine ove godine okupile su veliki broj natjecatelja iz osnovnih i srednjih škola, a održane su u više sportskih dvorana u Sarajevu i Gradskoj areni u Zenici, u organizaciji Sportskog saveza Bosne i Hercegovine. 

  Učenici su se natjecali u odbojci, stolnom tenisu, košarci i malom nogometu.

  Natjecali su se i učenici Srednje škole Pere Zečevića Odžak, pod vodstvom trenera Mustafe Jupića i osvojili su treće mjesto na završnom natjecanju iz košarke. 

   

 • Dodjela završnih svjedodžbi

  8. lipnja 2018. godine održana je svečana dodjela završnih svjedodžbi maturantima Srednje škole Pere Zečevića Odžak.

  Kao i svake godine dodjelu su upriličili učenici, profesori i roditelji maturanata. 

  Također su dodijeljene diplome učeniku i učenici generacije 

  kao i najboljim učenicima pojedinim struka.

  Učenici medicinske škole položili su Hipokratovu zakletvu, pred svima prisutnima.

  Nakon čega je uslijedilo tradicionalno bacanje kapa.

 • Dan otvorenih vrata

  Dana 05.06.2018. (utorak) od 12:00 - 14:00 sati Srednja škola Pere Zečevića Odžak organizira Dan otvorenih vrata gdje će učenici, roditelji te svi zainteresirani imati prigodu nazočiti prezentaciji zanimanja za školsku 2018./2019. godinu koju će upriličiti naši profesori i učenici. Pozivamo sve učenike završnih razreda osnovne škole, roditelje i sve zainteresirane da nas posjete i informiraju se o zanimanjima koje planiramo upisati.                           

 • RANG LISTA ZA IZBOR UČENIKA/UČENICE GENERACIJE

  RANG LISTA ZA IZBOR UČENIKA/UČENICE GENERACIJE

  SREDNJE ŠKOLE PERE ZEČEVIĆA ODŽAK

  Komisija za izbor učenika/učenice generacije za školsku 2017./2018. godinu vodeći se Kriterijem o izboru za učenika/učenicu generacije  odabralo je učenika i učenicu generacije a to su:

  Komisija je također zaključila da su sljedeći učenici najbolji učenici svojih zanimanja:

  Komisija za izbor učenika/učenice generacije za školsku 2017./2018. godinu vodeći se Kriterijem o izboru za učenika/učenicu generacije formirala je rang listu: 

 • Natječaj za upis 2018./2019. školsku godinu

  Na temelju Odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2018./2019. godinu od 22.05.2018. godine a u svezi  sa  Odlukom  o elementima i kriterijima izbora kandidata za upis u prvi razred srednjih škola u Županiji Posavskoj za školsku 2018./2019. od 22.05.2018. godine koje je donio ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske, Srednja škola Pere Zečevića Odžak, raspisuje:

   

  Natječaj za upis učenika u srednju školu za školsku godinu 2018./2019. 
  Ovim Natječajem utvrđuju se rokovi upisa, plan upisa  i elementi i kriteriji za kandidate.

 • Dan škole

  Ove godine Dan škole je obilježen 3. i 4. svibnja. Kao i svake godine obilježavanje je podijeljeno na dva dana. 

  3. svibnja u 19 sati održana je priredba za učenike, roditelje i djelatnike naše škole u Centru za kulturu u Odžaku.

  Učenici su izveli zanimljiv program koji je upriličen brojnim glazbenim, recitatorskim i dramskim dijelovima. A kao i svake godine održan je tradicionalni Kviz znanja, u kojem su sudjelovala četiri natjecatelja koja su prošla kroz tri prethodna kruga i bili najbolji od najboljih.

  Upriličena je i modna revija učenika prvog razreda dizajnera, koja je bila orijentirana na „rock and roll“ modu.

  U organizaciji zabavnog dijela sudjelovali profesori Josip Vincetić i Žana Kovačević, a u organizaciji Kviza znanja profesorice Katarina Čamber i Nadija Porobić Šaćirović.

  Obilježavanje dana škole je nastavljeno 4. svibnja županijskim natjecanjima ženske odbojke i košarke za muške, te polaganjem vijenaca na grob gospodina Pere Zečevića po kojemu naša škola nosi ime, kao i svake godine. 

  Nakon svih natjecanja održana je tradicionalna zakuska za sve djelatnike škole i goste koji su upriličili ovaj dan.

   

 • 10. festival rada

  Učenici strukovnih škola sudjelovali su na 10. festivalu rada učenika tehničkih i stručnih škola Bosne i Hercegovine, koji se održao 5.5 2018.godine u Zenici. Učenici naše Škole osvojili su drugo mjesto.

   

 • Regionalno natjecanje u slovkanju

  U organizaciji ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i uz podršku Američkog Kutka, 12.4.2018. godine u Doboju je održano regionalno natjecanje u slovkanju - "Spelling Bee". Natjecanje se održalo u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Doboj,  a realizirao ga je Scott Norris, konzul u ambasadi SAD. Natjecalo se šesnaest škola s područja dobojske regije, to jest 32 učenika. Našu školu su predstavili pobjednici sa školskog natjecanja - Ena Karić, I.a i Petar Čukić, II.a.

 • Natjecanja u školskoj 2017./2018. godini

  U našoj su školi održana natjecanja iz njemačkog jezika, matematike, engleskog jezika te hrvatskog jezika. 

  Prvo natjecanje koje se održalo bilo je iz njemačkog jezika, 20.02.2018. godine, koje su organizirale profesorice Afrodita Jeličić i Dženana Al-Saleh.  Na natjecanju je sudjelovalo 20-ak učenika naše škole te su bili podijeljeni u tri razine (A2, B1, B2). 

  Ove godine najboljima su se pokazali:

  RAZINA A2 – 1. mjesto: Ema Dubrić, učenica 1. a razreda, 2.mjesto Dženita Orman, učenica 2.a razreda i 3. mjesto Melisa Kujraković, učenica 1.a razreda. 

  RAZINA B1 – 1. mjesto Anđela Topolovac, učenica 4. a razreda, 2.mjesto Ajla Ahmetović, učenica 2. Razreda i 3.mjesto  Benjamin Šabanović, učenik 3. a razreda

  RAZINA B2 – 1. mjesto Ida Mehmedbegović, učenica 4. a razreda, 2.mjesto Adem Bajrić, učenik 4. a razreda i 3. mjesto Vildana Bikić, učenica 4. a razreda. 

   

  Zatim je u našoj školi 05.03.2018.godine održano Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika. Sudjelovali su učenici Srednje strukovne škole iz Orašja i učenici Srednje škole Pere Zečevića Odžak. Učenici su se natjecali na razinama A2, B1i B2.

  Iz naše škole najbolji po razinama su:

  RAZINA A2 - 1. mjesto Ema Dubrić, učenica 1. a razreda, 3. mjesto Dženita Orman, učenica 2.a razreda

  RAZINA B1 - 1. mjesto Anđela Topolovac, učenica 4. a razreda, 3.mjesto Adem Bajrić, učenik 4. a razreda

  RAZINA B2 - 2. mjesto Ida Mehmedbegović, učenica 4. a razreda

   

  Drugo natjecanje koje se održalo u našoj školi bilo je natjecanje iz matematike, 27.02.2018. koje su organizirali profesorica Belma Bećirbašić i profesor Mujo Delić. Na natjecanju su sudjelovali učenici 1., 2., 3. i 4. –ih razreda naše škole. Učenici 1. razreda koji su ostvarili najbolje rezultate su: Amra Maglajčetović, Ena Karić i Irnes Dajanović, učenici 1. a razreda. Učenici 2. razreda koji su ostvarili najbolje rezultate su: Edvin Salkanović, Anina Vranjić i Ivana Ribičić, učenici 2. a razreda.

  Učenici 3. razreda koji su ostvarili najbolje rezultate su: Edis Salkanović, Katarina Paradžik i Benjamin Šabanović, učenici 3. a razreda.

  Učenici 4. razreda koji su ostvarili najbolje rezultate su: Stjepan Barukčić, Sandra Ćulap učenici 4. a razreda i Ivan Gudelj, učenik 4. d razreda.

  Učenici su zatim sudjelovali na Županijskom natjecanju iz matematike koje se održalo 07.03.2018. u ŠC fra Martina Nedića u Orašju te su postigli sljedeće rezultate:

  u natjecanju prvih razreda 1. mjesto osvojila je Amra Maglajčetović; u natjecanju drugih razreda 2. mjesto osvojio je Edvin Salkanović, a 3.mjesto Ivana Ribičić; u natjecanju četvrtih razreda 1. mjesto osvojila je Sandra Ćulap te 2. mjesto Ivan Gudelj.

   

  Već petu godinu zaredom u našoj školi organizira se natjecanje u slovkanju na engleskom jeziku pod nazivom Spelling Bee koje se održalo 08.03.2018. Najbolji u slovkanju na engleskom jeziku bili su: 1. mjesto Ena Karić, učenica 1. a razreda, 2.mjesto Petar Čukić, učenik 2. a razreda i 3.mjesto Antonela Zečević, učenica 1. c razreda.

   

  15. ožujka 2018. godine održano je II. školsko natjecanje iz hrvatskog jezika na kojem se vrednovalo učeničko poznavanje književnosti, gramatike i pravopisa te praktična primjena jezika. Natjecanje su pripremili profesori hrvatskog jezika Anđelka Mitrović, Katarina Lubina i Josip Vincetić. Sudjelovalo je 80-ak učenika te su ostvarili sljedeće  rezultate:

  U natjecanju prvih razreda sva tri mjesta osvojile su učenice 1.a razreda:  

  1. mjesto Amra Maglajčetović ,

  2. mjesto Dženita Puzić,

  3. mjesto Jasmina Ajdini

  U natjecanju drugih razreda sva tri mjesta osvojili su učenici 2.a razreda

  1. Ivana Ribičić

  2. Selma Ahmetović

  3. Mateo Kopačević

  U natjecanju trećih razreda sva tri mjesta osvojile su učenici 3.a razreda

  1. Jelena Pačak

  2. Katarina Paradžik

  3. Pejo Bosnić

  U natjecanju četvrtih razreda sva tri mjesta osvojile su učenici 4.a razreda

  1. Ridžal Emina

  2. Sandra Ćulap

  3. Anto Samardžić

   

  Svim učenicima čestitamo na postignutim rezultatima.

   

 • Sretan Uskrs!

  Dolazi nam blagdan koji istinski očituje život i kojim kršćani slave Kristovo uskrsnuće kao pobjedu svjetla nad tamom i pobjedu života nad smrću. Želim da proslava ovog blagdana traje u zadovoljstvu, blagostanju i uzajamnom poštovanju, uz dijeljenje blagdanske radosti u obiteljima, sa svojim najbližima i  prijateljima...

  Svim učenicima katoličke vjeroispovijesti, kao i profesorima i djelatnicima naše škole te svima vama koji se nađete na našoj stranici, želim od srca sretan i blagoslovljen Uskrs. 

  Ivanka Pudić, v.d. ravnatelja

   

 • Amra Maglajčetović iz Odžaka najbolja matematičarka

  U organizaciji Udruge matematičara Ruđera Boškovića Mostar u Prozoru je 24. 3. 2018.g. održano Federalno natjecanje iz matematike za učenike srednjih škola. Sudjelovalo je 224 učenika koji su došli u pratnji 59 profesora matematike. U rangu prvih razreda najbolje je rezultate ostvarila srednjoškolka iz Odžaka Amra Maglajčetović.

  I. razred

  Osvojeno mjesto

  Ime i prezime učenika

  Škola i mjesto

  I. mjesto

  Amra  Maglajčetović 

  SŠ Pere Zečevića Odžak

  II. mjesto

  Ivan Mijić

  KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla

  III. mjesto

  Ema Ibišević

  Franjevačka klasična gimnazija Visoko

  Dogovorom predstavnika Udruge matematičara Ruđera Boškovića, Društva matematičara RS i Udruge matematičara kantona Sarajevo (predstavnik škola koje nastavu izvode na bosanskom jeziku) Matematička olimpijada BiH će se održati u Sarajevu 21. i 22. travnja 2018. (dva dana), izvijestio je Predsjednik Udruge matematičara Ruđera Boškovića Mostar prof. Niko Sušac.

 • Svjetski dan poezije

  „Pjesnici su vječno treptanje u svijetu“ 

  Pjesnici su čuđenje u svijetu

  Oni idu zemljom i njihove oči
  velike i nijeme rastu pored stvari

  Naslonivši uho
  na ćutanje što ih okružuje i muči
  pjesnici su vječno treptanje u svijetu

  (A. B. Šimić – Pjesnici)

  Na rođendan hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića i prvi dan proljeća obilježava se Svjetski dan poezije.

  Svjetski dan poezije (engl. World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Istaknuto je kako treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima.

  Prema podatcima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikoga rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-ova službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenome. Ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

  Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života.

  (Jacques Prévert)

  U Srednjoj školi Pere Zečevića Svjetski dan poezije obilježen je programom koji je pripremilo Kulturno udruženje Musa Ćazim Ćatić Odžak, skupa sa učenicima Opće gimnazije.

  Tema programa bili su odžački pjesnici M. Ć. Ćatić i Mensur Ćatić, a organizirana je i kratka radionica na temu poezije, pjesnika i kulture općenito

 • Smotra Sveučilišta 2018

  Temeljem dogovora postignutih s resornim ministarstvima o održavanju Smotre Sveučilišta za akademsku 2018./2019. godinu obavještavamo sve zainteresirane da je Smotra Sveučilišta planirana 17.4.2018. godine u Školskom centru u Orašju

  Kontakt osoba ispred Sveučilišta je prof. dr. sc. Vesna Kazazić, pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja (mob. 061/209-461).

  Ostale informacije možete preuzeti na sljedećem linku: Smotra-2018.pdf

 • Ekologija

  Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle je uključio Srednju školu Pere Zečevića iz Odžaka u ekološki projekat pod nazivom “Kroz zaštitu okoliša do međuetničkog pomirenja”. Zadaća ekologa naše škole bila je napisati projekat koji bi se mogao implementrati u školi, ali i proširiti na lokalnu zajednicu  s ciljem očuvanja okoliša. Mi smo odlučili napisati i provesti projekat razdvajanja PET ambalaže, limenki i papira unutar naše škole. Svima je poznato da se PET ambalaža u prirodi ne može razgraditi ni za 300 do 500 godina, pa ju je potrebno reciklirati kako bi je ponovno vratili u upotrebu. 

  Nakon nabavke potrebnog materijala, učenici bravarske struke su u sklopu praktične nastave izradili dva kontejnera za PET ambalažu koje smo postavili u hodniku škole i u anexu.

  Učenici poljoprivredne struke su izradili 3 kompostera koje će postaviti pored plastenika i u dvorište škole s ciljem razgradnje organskog otpada. 

  Učenici gimnazije su izradili plakate, letke i prezentaciju koju su ispredavali u svim razredima naše škole. 

  Cilj prezentacije je educirati učenike i djelatnike škole što je recikliranje i kompostiranje, kako pravilno razvrstavati otpad i na taj način spriječiti da on dospije na divlje deponije, poljoprivredna zemljišta i vodotoke. 

  Nakon prikupljanja PET ambalaže biti će dogovoren otkup ambalaže sa firmom za recikliranje.

  U razgovoru s načelnikom i direktorom komunalnog poduzeća, planirano je proširivanje projekta na lokalni nivo i nabavka kontejnera za za razvrstavanje otpada u svim mjesnim zajednicama naše općine. 

 • 8. mart/ožujak

  Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena), međunarodni praznik koji se obilježava 8. 3. svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena se slavio 28. 2. 1909. u SAD temeljem deklaracije koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u fabrici Triangle Shirtwaist u (New Yorku 1911. godine) kada je poginulo preko 140 žena. Ideja da se obilježava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.3. 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

  Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

  Danas mnoge organizacije u svijetu, obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije slučaj.

  Učenici naše škole pripremili su mali prodajni sajam ručno rađenih predmeta i prigodnih čestitki.

 • TREND JE BITI FREND

  #danruzicastihmajica

  Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju.

  Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

  Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.

  U našoj školi učenici ovaj dan obilježavaju plakatima koje kreiraju samostalno. Kao i svake godine od plakata koji su predani biraju se oni najbolji. Ove godine najbolji su bili II f  i IV b razredni odjeli.

 • AKCIJA „JEDNO DIJETE, JEDAN SLATKIŠ“

  Vijeće učenika naše škole, sada već tradicionalno , radi na akciji „Jedno dijete, jedan slatkiš“ gdje svi  učenici i djelatnici naše škole prikupljaju slatkiše, igračke, hranu i higijenske potrepštine od kojih naprave nekolicinu paketa, ove godine 16, kojima su  odabranim obiteljima uljepšati ove blagdanske dane. Ovom prilikom Vijeće učenika sa profesoricama Dženanom Al- Saleh i Svjetlanom Kesedžić želi se  zahvaliti svim učenicima i djelatnicima naše škole na odličnom odazivu prilikom prikupljanja već navedenih proizvoda! Pakete su podijeli predsjednik Vijeća učenika Pejo Bosnić i učenik iz Vijeća učenika Jurica Janjiš u suradnji sa učenicima i djelatnicima škole.

 • Božićni program 2017

  Završetak prvog polugodišta školske 2017./2018. godine obilježen je prigodnim Božićnim programom. 

  U pripremi programa sudjelovali su učenici  prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda opće gimnazije i učenici prvog razreda dizajnera.

  Učenici 1b razreda smjer dizajner pripremili su Mali Božićni sajam pod vodstvom razrednice Žane Kovačević, bilo je moguće kupiti raznolike predmete od ukrasnih kutijica za nakit do samog nakita, a svi su darovi unikati.

  Voditeljica programa zaželjela je  svim učenicima, profesorima i djelatnicima škole lijep provod te pročitala ulomak  pripovijetke Na Badnjak, Ksavera Šandora Gjalskog.

  Nakon toga slijedila je dramsko-recitacijska izvedba djela Mi i vi, Halila  Džubrana.

  Božićni program upriličen je i glazbenim dijelom koji je obuhvatio neke od najpoznatijih Božićnih pjesama. 

  Učenici su program priredili i izveli i pod vodstvom profesora Josipa Vincetića, koji je s njima sudjelovao u glazbenom dijelu programa.

 • Debata 2017

  11. prosinca 2017. godine u prostorijama Srednje škole Pere Zečevića Odžak održana je debata. 

  Debatu su održali učenici 3 razreda gimnazije pod vodstvom profesorice Amire Sejdinović, tj. oni učenici koji idu na izbornu nastavu iz predmeta Politika, gospodarstvo, demokracija i ljudska prava.

  Na sudjelovanje u debati bili su pozvani djelatnici škole, Vijeće učenika i ostali učenici.

  Debata je bila vezana za dvije teme:

  Treba li pomaknuti početnu dobnu granicu za glasanje u Bosni i Hercegovini?

  Treba li srednjoškolsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini biti obvezno?

   

 • Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

  Učenici 4.razreda medicinske škole su u razdoblju od 27.studenog - 29.studenog 2017. godine u grupama posjećivali „Kuću nade“ u svrhu buđenja svijesti i druženja sa korisnicima, gdje su s njima radili, pomogli u kreiranju različitih materijala te održavali radionice. 

  5. prosinca  učenici su školi održali kratku usmenu prezentaciju u svim razredima o Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom.

 • Strah

  Sama riječ strah kod ljudi izaziva nešto negativno, nešto što u ljude unosi nemir, grčenje, tjeskobu. Strah spada u primarne emocije  uz gnjev, sreću, žalost. Zašto primarne emocije?  Zato što se  one javljaju kod svake osobe u svim životnim razdobljima.

  Zašto sam se dotaknula straha i zašto baš želim o njemu pisati u ovom članku? Radeći s učenicima imala sam puno prilika čuti od njih kako zbog straha neke stvari ne uspijevaju dobro uraditi, kao npr. obuzme me strah kada trebam usmeno odgovarati, ja se blokiram kada me prozove profesorica, sve zaboravim što sam naučio kada me prozovu, počne mi se sušiti grlo i vrućina me neka udari u lice, gubim glas i malo se osjećam odsutno iz te prostorije. Ovo su sve riječi učenika koji imaju problem kako kažu strahom. Mene je strah...

  Radeći s učenicima na satima razrednika i obrađujući ovu temu imala sam priliku naći zanimljiv tekst koji je napisao prof.dr.sc. Mijo Nikić koji je objavljen u knjizi Izbor tema  za satove razrednih odjela (Zagreb, 2005.). Taj tekst prenijet ću vam ovdje kako biste lakše doznali što je to strah, vrste i način kako se boriti sa strahovima. Autor je na jedan sažet način predstavio ovu temu.

 • Dan srednjoškolaca

  17.studeni  obilježava se kao Međunarodni dan srednjoškolaca, tako su i učenici Srednje škole Pere Zečevića proslavili svoj dan prigodnim programom koji je bio organiziran za njih.

   

  Nastavni sati bili su skraćeni kako bi se mogao organizirati program obilježavanja dana srednjoškolaca na kojem su učenici sudjelovali između smjena, prva smjena, a druga smjena od 16 sati do 18 i 30 sati.

   

  U prijepodnevnoj kao i u poslijepodnevnoj smjeni učenici su mogli sudjelovati u sportskim natjecanjima, društvenim igrama, igranju video igrica, pravljenju frizura, književnom kružoku te likovnom radionici, koje su bile organizirane za učenike obaju smjena.

   

   

 • Dani europskog naslijeđa

  U sklopu Dana europskog naslijeđa koji su se održavali u Orašju od 25. - 27.10.2017. nagrađeni učenici i nastavnici posjetili su Srednju školu Pere Zečevića Odžak. Ovogodišnji Dani europskog naslijeđa održavali su se pod sloganom „Upoznajmo kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“ te su se učenici i nastavnici naše škole potrudili da učenicima iz različitih dijelova BiH u najboljem svjetlu predstave Odžak. Za program posjete bila je zadužena profesorica Nermina Čeliković, a sudjelovalo je 15-ak učenika različitih struka.

       

 • Dani kruha 2017.

  U našoj se školi, već tradicionalno, svake godine obilježavaju Dani kruha. Vrijeme je to kada se zahvaljujemo za sve ono što nam zemlja pruža i kada slavimo njezine plodove. Dani kruha se tradicionalno obilježavaju u listopadu, a Vijeće učenika motiviralo je i ostale učenike naše škole da sudjeluju u pripremi i realizaciji obilježavanja ovog dana.

 • Čestitka Vijeća učenika za Dan učitelja

  ČESTITKA ZA DAN UČITELJA    

    05.10.2017.

   

  Danas na Svjetski Dan učitelja Vijeće učenika naše škole  želi se zahvaliti  svim našim profesorima na njihovom trudu, zalaganju i ljubavi s kojom podučavaju  i odgajaju nas učenike.

  U vrijeme kada se od učitelja najviše traži, a istovremeno najviše oduzima, u vrijeme kada  nam učitelji najviše trebaju, a najmanje smo im spremni pomoći, trebamo se zamisliti da bez njih ne bismo imali mogućnost usvajanja novog znanja i potrebnih smjernica za bolji i kvalitetniji život. Želimo Vam svima da i dalje budete kreativni, inovativni, strpljivi i puni razumijevanje za sve nas kao što ste i do sada bili. Ono što mi kao Vaši učenici možemo uraditi je da  tijekom školske godine pokažemo razumijevanje i interes za sve što nas Vi želite naučiti.

   

  Dragi naši profesori,

  neka ovaj dan bude dan zahvalnosti Vama i Vašem časnom pozivu.

  Čestitamo Vam Svjetski Dan učitelja sa željom da i dalje svojim radom otvarate najvedrije vidike.

                                               

                                                                                                      Vijeće učenika

 • Europski dan jezika

  Na inicijativu Vijeća Europe od 2001. Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna. Na svijetu postoji više od 6000 jezika, samo ih u Europi ima više od 220, a svi predstavljaju bogatstvo i raznolikost svojih kultura. Upravo je cilj Europskoga dana jezika osvijestiti važnost jezika kao jednog od najznačajnijih identiteta naroda i čovjeka. Europski dan jezika obilježen je i u našoj školi različitim aktivnostima. Aktivnosti su osmislile i organizirale profesorice njemačkog i engleskog jezika, a sudjelovali su učenici iz raznih odjela.

            

 • Sportski dan

  6. listopada održan je Sportski dan, koji se zbog vremenskih prilika održao u prostorijama velike i male dvorane Srednje škole Pere Zečevića.

  Učenici su se natjecali u raznim sportskim disciplinama kao mali nogomet, odbojka i potezanje konopca.

  U sportskim natjecanjima sudjelovali su i profesori koji su odmjerili snage sa učenicima u odbojci.

 • Obilježavanje Dana učitelja

  Obilježavanje Dana učitelja upriličeno je malom zabavom, domjenkom koji se održao u prostorijama hotela „Euro“. Bila je to prilika da se profesori i izvan škole okupe na druženju i zabavi. Atmosfera je bila vesela i opuštena jer je profesore i profesorice zabavljao uz glazbenu pratnju Nemanja Blažević. 

 • Kurban Bajram

  Svim djelatnicima, učenicima, roditeljima i dragim prijateljima islamske vjeroispovijesti od srca želim sretan Bajram.

  Bajram Šerif Mubarek Olsun

                                                                                                 v.d. ravnatelja Ivanka Pudić, dipl.ing

 • Radionica za profesore "Prva pomoć"

  U petak 12.5. učenice medicinske škole u sklopu sekcije prve pomoći Amina Šapčanin, Matea Kesedžić, Aleksandra Tomić, Lejla Bjelosević, Behara Mulaibrahimović te Elma Zahirović održale su radionicu u Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak.
  Radionica je održana za djelatnike škole na temu prva pomoć te su osmišljene aktivnosti uspješno provedene u nadi da su i profesori nešto novo naučili. Pozivu na sudjelovanje odazvao se manji broj profesora, ali su aktivno sudjelovali i zainteresirano pratili radionicu. Radionicu su, zajedno s učenicama, pripremili profesori Amra Garić i Nihad Skenderović.

 • Posjet UKC-u Tuzla

  26.4. organizirana je stručna ekskurzija za učenike medicinske strule. Učenici trećeg i četvrtog razreda s profesoricom praktične nastave Amrom Garić i doktorom Nihadom Skenderovićem posjetili su UKC Tuzla.

 • PRO BUDUĆNOST

  Učenici naše škole sudjelovali su u realizaciji projekta PRO BUDUĆNOST, u kojem su surađivali s učenicima iz Modriče i Tarevaca. Cilj tog projekta je suradnja između mladih ljudi sva tri konstitutivna naroda u BiH. Učenici su pripremili tri različite predstave koje su pokušali ujediniti te su ih izveli pred predstavnicima projekta.

 • Školsko natjecanje iz engleskog jezika

  Osim natjecanja u slovkanju Spelling Bee o kojem smo već pisali, 12.4.2017. održano je i školsko natjecanje iz engleskog jezika na kojem je sudjelovalo 40-ak učenika naše škole. Natjecanje su pripremile profesorice engleskog jezika Merisa Bjelić i Nadija Porobić.
  Učenici su bili podijeljeni u četiri razine, a natjecali su se u slušanju, pisanju i čitanju. Najboljima su se pokazali:

 • Školsko natjecanje iz hrvatskog jezika

  11.4.2017. po prvi put održano je školsko natjecanje iz hrvatskog jezika. Vrednovalo se učeničko poznavanje književnosti, gramatike i pravopisa te praktična primjena jezika. Natjecanje su pripremile profesorice hrvatskog jezika Andrea Zelić, Marina Marković i Magdalena Ilišević, a odaziv je bilo prilično velik te sudjelovalo stotinjak učenika naše škole podijeljenih u tri razine (prvi, drugi i treći razredi).

 • Uskrsna čestika

  Dragim učenicima, roditeljima, kolegama profesorima i ostalim djelatnicima katoličke vjeroispovijesti želim sretan i blagoslovljen Uskrs.
  Neka vam radost najvećeg kršćanskog blagdana donese spokoj, sreću i blagostanje te želim vam od srca da 
  sutrašnji dan provedete okruženi ljubavlju i mirom.

 • Ogledni sat iz hrvatskog jezika i psihologije

  U ponedjeljak 3. travnja 2017. održan je ogledni sat iz hrvatskog jezika i psihologije koji su pripremile profesorice Svjetlana Kesedžić i Andrea Zelić. Sat je održan u 3.a razredu gimnazije te je bio javan, odnosno otvoren za ostale kolege. Cilj sata je bila korelacija ovih dvaju predmeta na nekoliko razina, a naglasak je stavljen na povezanost teoretskih pristupa u psihologiji ličnosti i likova realizma.

 • Realizacija projekta obnove knjižnice

  Već smo pisali o projektu "Knjiga nije hrana, ali je poslastica" kojeg smo izradili početkom ove školske godine te koji je prepoznat u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Naime, odobreno nam je 15 000 kuna pomoći za obnovu knjižnice. Iznimno nam je drago što su uvidjeli naše potrebe i odlučili nam pomoći te im iskreno zahvaljujemo.

 • Aktivnosti učenika poljoprivredne škole

  Kako je stiglo lijepo vrijeme, počeli su i radovi u školskom plasteniku kao i uređenje školskog okruženja. Za sve to zaslužni su učenici poljoprivredne struke koji vrijedno rade te ulažu mnogo truda.

        

 • Olimpijada njemačkog jezika

  U petak 7. travnja 2017. godine održana je Olimpijada njemačkog jezika na Goethe-Institutu u Sarajevu.

  Na tom državnom natjecanju za učenike srednjih škola sudjelovali su i pobjednici Županijskog natjecanja iz njemačkog jezika Županije Posavske, a to su iz naše škole Anto Samardžić (A2) i Elnar Dubrić (C1).

  Pripremale su ih i vodile profesorice njemačkog jezika Afrodita Jeličić i Dženana Al-Saleh. 

  Učenici su u Sarajevu postigli izniman uspjeh te su obojica u svojoj kategoriji zauzela drugo mjesto.

  Od srca im čestitamo!

 • Svjetski dan zdravlja

  Svjetski dan zdravlja koji se širom svijeta slavi 7. travnja učenici medicinske škole su obilježili na dva načina.

  Prvo su učenici 3.b razreda u četvrtak 6. travnja ispred kino dvorane u Odžaku građanima mjerili krvni tlak i šećer te dijelili promotivne letke.Akcija je bila prilično uspješna i mnogo je građana iskoristilo priliku da kontrolira svoje zdravlje te time  sudjelovalo u akciji.

   

   

 • Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika

  U našoj školi je u ponedjeljak, 27.3.2017. godine održano županijsko natjecanje iz njemačkog jezika. Sudjelovali su učenici Srednje strukovne škole iz Orašja i učenici Srednje škole Pere Zečevića Odžak. Učenici su se natjecali na razinama A2, B2 i C1. Natjecanje je provelo povjerenstvo kojeg su činili: ispred Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa g-din Pavo Oršolić, ispred Srednje strukovne škole profesorice Ivana Oršolić i Džehva Ahmetović, a ispred naše škole profesorice Afrodita Jeličić i Dženana Al- Saleh.

 • Školsko natjecanje iz fizike

  U petak, 24.3.2017. godine održano je školsko natjecanje iz fizike. Natjecanje je pripremio i proveo profesor Robert Bošnjaković. Sudjelovalo je 18 učenika od kojih će dvoje prvoplasiranih sudjelovati na županijskom natjecanju.

 • Spelling Bee

  Već četvrtu godinu zaredom u našoj školi organizira se natjecanje u slovkanju na engleskom jeziku pod nazivom Spelling Bee. Na tom natjecanju pravo sudjelovanja imaju učenici prvih i drugih razreda, ove godine natjecalo se 15-ak učenika, a najboljim se pokazala, kao i prošle godine, Katarina Paradžik, 2.a, drugo mjesto pripalo je Petru Čukiću, 1.a, a treće je zauzeo Luka Jurišić, 1.a.  
  Natjecanje su pripremile profesorice engleskog jezika Nadija Porobić i Merisa Bjelić. Pobjednici će sudjelovati na regionalnom natjecanju koje organizira Američka ambasada u BiH.

 • Školsko natjecanje iz matematike

  Početkom 3. mjeseca u našoj školi održano je školsko natjecanje iz matematike te su najboljima u kategoriji svakog razreda dodijeljena priznanja.

  Natjecanje su organizirali profesori matematike Belma Bećirbašić i Mujo Delić, a učenici su pokazali dosta znanja, matematičke vještine i snalažljivosti.

  OSVOJENA MJESTA:

  1. razred: 1. Anina Vranjić, 1.a,  2. Edvin Salkanović, 1.a, 3. Ivana Ribičić, Anđela Garić, 1,a

  2. razred: 1. Šimo Barišić, 2.a, 2. Benjamin Šabanović, 2.a, 3. Katarina Paradžik, Edis Salkanović, 2.a

  3. razred: 1. Sandra Ćulap, 3.a, 2. Ivan Gudelj, 3.d, 3. Stjepan Barukčić, 3.a

  4. razred: 1. Elvedina Mehić, 4.a, 2. Karlo Petrić, 4.a, 3. Martina Stanić, 4.a, 

 • Školsko natjecanje iz njemačkog jezika

  U petak 17.2.2017. godine održano je školsko natjecanje iz njemačkog jezika koje su organizirale profesorice Afrodita Jeličić i Dženana Al-Saleh. Na natjecanju je sudjelovalo 20-ak učenika naše škole te su bili podijeljeni u tri razine (A2, B1, C1).

  Ove godine najboljima su se pokazali:

  RAZINA A2 – 1. Benjamin Šabanović, 2.a; 2. Anto Samardžić, 3.a; 3. Ajla Ahmetović, 2.a

  RAZINA B1  – 1. Ivana Ilić, 4.a; 2. Adem Bajrić, 3.a; 3. Filip Vidović, 4.a

  RAZINA C1 – 1. Ida Mehmedbegović, 3.a; 2. Elnar Dubrić, 4.a; 3. Marcela Petrić, 4.a

   

 • Posjet EU info centru

   

  Učenici III.b razreda medicinskih tehničara i III.e razreda poslovnih tajnika u ponedjeljak, 20.3.2017. godine posjetili su EU info centar za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu.

   

 • ZAHVALA

  ZAHVALA

  gospodinu Marku Petriću

  na donaciji auta za potrebe automehaničarske struke

   Ovim putem zahvaljujemo gospodinu Marku Petriću iz Pruda na nesebičnoj donaciji našoj školi. Naime, učenicima naše škole, budućim automehaničarima, darovao je automobil za potrebe praktične nastave. Ta donacija omogućit će učenicima kvalitetnije i bolje izvođenje prakse te će im se pružiti mogućnost lakšeg usavršavanja i učenja. Mnogima će učenicima ovaj automobil olakšati polaganje završnog ispita.

  Ujedno zahvaljujemo i gospodinu Mati Jurišiću na prijevozu auta do srednjoškolske radionice za praktičnu nastavu.

   
  Zahvalni učenici i profesori Srednje škole Pere Zečevića

   

 • Božićna čestitka ravnateljice

   

  Dragi učenici i kolege profesori, 

  čast mi je što vam se mogu obratiti u ovo vrijeme mira i ljubavi na kraju još jedne uspješne godine. Ovih blagdanskih dana razmišljam o uspjesima i lijepim događajima koje smo protekle godine doživjeli zajedno i na tome vam zahvaljujem jer upravo je Božić vrijeme zahvale.

  Vama, dragim učenicima i djelatnicima naše škole, kao i poštovanim roditeljima i suradnicima te svim ostalim prijateljima i ljudima dobre volje želim od srca ugodne te ljubavlju i blagostanjem ispunjene nadolazeće blagdane.

  Čestit Božić i sretna Nova godina!

  v. d. ravnatelja Ivanka Pudić, dipl. ing.

   

 • Godišnjica smrti Pere Zečevića

  U spomen na Peru Zečevića, čovjeka čije ime nosi naša škola, danas 7.12.2016. u predvorju škole otkrivena je njegova slika i spomen-ploča. 

 • Akcija medicinske škole

  U našoj je školi pokrenuta nova akcija kojom će se progovoriti o nekim pomalo škakljivim temama. Učenici 4.c razreda medicinske škole pod vodstvom profesorice praktične nastave Zdenke Lujić osmislili su i organizirali niz predavanja o spolnom odnosu i spolnim bolestima u duhu nedavnog Dana borbe protiv AIDS-a.

   

 • Dan borbe protiv dijabetesa

  14.11. smatra se Svjetskim danom borbe protiv dijabetesa, a u našoj školi taj dan obilježen je 17.11. tijekom obilježavanja Dana srednjoškolaca. Posljednjih godina šećerna bolest predstavlja globalni zdravstveni problem, a trend rasta oboljelih poprimio je pandemijske razmjere. Najviše novooboljelih je od dijabetesa tipa 2, dok je dijabetes tipa 1 kod djece najrasprostranjeniji.

 • Srednjoškolski info

  Radijsku emisiju Srednjoškolski info
  o događanjima u Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak
  možete poslušati u subotu (19.11.) u 10 sati
  na Radiopostaji Orašje (88 MHz ili 105,8 MHz).

 • Projekt obnove knjižničnog fonda

     Školska knjižnica Srednje škole Pere Zečevića vrlo je skromno opremljena, posjeduje određen broj naslova, međutim manji je broj primjeraka djela koja su propisana nastavnim planom i programom. Upravo su lektirna djela svjetske i hrvatske književnosti najmalobrojnija u našoj knjižnici. Naši su se učenici dosad snalazili, razmjenjivali iste primjerke međusobno, posuđivali knjige od rodbine ili prijatelja, no često bi se dogodilo da netko ne bi mogao pročitati lektiru za sat, upravo zato što nije bilo više knjiga. Profesori hrvatskog jezika tolerantni su po tom pitanju, ali bi veći broj lektirnih naslova doprinio efikasnijoj, boljoj i produktivnijoj nastavi književnosti, posebno u gimnaziji.
    Budući da se na sve načine trudimo da naši učenici ne zaostaju za bolje opremljenim školama, odlučili smo izraditi projekt obnove knjižničnog fonda

 • "Lajk za naučnu ekipu"

  Naša je škola nedavno sudjelovala na zanimljivom novom znanstvenom natjecanju pod nazivom "Lajk za naučnu ekipu". Od 85 prijavljenih ekipa diljem BiH ušli smo među 4 najbolja rada, tj. u finale i tamo osvojili 3 mjesto.

   

 • Projekt "Model međunarodnog krivičnog suda"

  Učenice 4. razreda gimnazije Elvedina Mehić, Kristijana Medić i Pavica Senić te učenici 3. razreda gimnazije Edin Mehić, Mato Senković, Amna Silajdžić i Aldijana Subašić, pod vodstvom profesorice Velme Hodžić-Mehić, sudjelovali su na zanimljivim radionicama i seminarima koji su se, u okviru projekta Model međunarodnog krivičnog suda (MICC Western Balkans), održali u Brčkom od 25. do 30. listopada 2016.

    

 • Izložba Anne Frank u Odžaku

  U petak 4. studenog 2016. godine u 15 sati u prostorijama Male vijećnice Beledije u Odžaku svečano je otvorena izložba "Anne Frank - Historija, Istorija, Povijest za danas". Izložbu su otvorili Kerim Somun, koordinator projekta Historija, Istorija, Povijest - Lessons for Today, Ivanka Pudić, ravnateljica Srednje škole Pere Zečevića i Jakov Ivanković, predsjednik Općinskog vijeća i budući načelnik općine Odžak.

    

 • Sedmica njemačkog filma

  Goethe-Institut Bosne i Hercegovine predstavlja odabrane filmove suvremene njemačke kinematografije, koji će biti prikazani u gradovima širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u Odžaku.
  Ovo putujuće kino dolazilo je u naš grad i prethodnih godina, zahvaljujući, između ostalih, profesorici Afroditi Jeličić, a ove godine gledatelji mogu pogledati pet nagrađenih filmova s njemačkog govornog područja: Fack Ju Göhte, Roditelji, Njemački prijatelj, Osjećam se disko, Nova zemlja.
  Raspored prikazivanja filmova i kratke opise možete pročitati u nastavku, a nadamo se da ćete pronaći nešto za sebe i posjetiti ovu manifestaciju koja se održava u maloj sali Centra za kulturu Odžak svaku večer u 19 sati od ponedjeljka 7.11. do petka 11.11.2016. godine.

 • Donacija šljunka

  Osim vijesti od događanjima u našoj školi, na ovoj stranici treba spomenuti i neke naše sugrađane koji nam pomažu, olakšavaju učenje i djelovanje te na taj način poboljšavaju našu okolinu i sam nastavni proces.
  Danas posebno ističemo tvrtku "OMIĆEVIĆ TRANS" koja je donirala šljunak i na taj način uvelike pomogla učenicima poljoprivredne struke.
  Od srca im hvala!

    

 • Posjeta Centru za mentalno zdravlje

   Vijeće učenika naše škole je posjetilo Dane otvorenih vrata Centra za mentalno zdravlje Odžak.

  U centru nas je dočekalo osoblje centra i glavna sestra Ana Majić koja nam je putem prezentacije i ležernog razgovora objasnila kako i na koji način radi Centar za mentalno zdravlje Odžak!

  Učenici su doznali što se pod pojmom  mentalno zdravlje podrazumijeva i tko sve traži pomoć Centra za mentalno zdravlje.Iako naše škola već duže vrijeme surađuje sa Centrom za mentalno zdravlje mi smo odlučili tu suradnju sada više usmjeriti na učenike u vidu njihovog volontiranja u Centru.

 • Dani kruha

   U našoj se školi,već tradiocionalno, svake godine obilježavaju Dani kruha. Vijeće učenika motiviralo je i ostale učenike naše škole da sudjeluju u pripremi i realizaciji obilježavanja ovog dana.

  Učenice i učenici su se potrudili i napravili veliki broj slanih i slatkih jela koje su izložili u holu naše škole gdje su svi mogli kušati plodove njihovog rada.Vijeće učenika zahvaljuje se svim učenicima i profesorima koji su doprinijeli realizacijiovog dana.

 • Mala cvjećarska izložba

  Učenici 1.e razreda, zanimanje cvjećar-vrtlar, postavili su u predvorju škole malenu izložbu. Uredili su jedan kutak cvijećem, odnosno posadili su nekoliko vrsta različitog cvijeća koje će održavati. Na taj način učenici su prezentirali svoje zanimanje koje je ove godine prvi put upisano u našoj školi.

   Nadamo se da neće stati na uređivanju jednog kutka te da će pokušati cijeloj školi dati jedno novo ruho te da će i škola i školsko dvorište biti još više ukrašeno cvijećem. 

   

 • Početak rada u plastenicima

  Stigla je jesen, počela je nova školska godina, a time su počeli radovi u našem školskom plasteniku. Učenici poljoprivredne škole na satima praktične nastave vrijedno su pripremili zemlju i posadili novo povrće.

 • Bajram

  Svim učenicima i djelatnicima naše škole islamske vjeroispovijesti od srca želim sretan Bajram. Želim vam da ga provedete u miru, ljubavi i blagostanju.

  Bajram Šerif Mubarek Olsun!

                                                                                            v.d. ravnatelja:

                                                                                            Ivanka Pudić, dipl. ing.

 • Čestitka za Bajram

  Svim učenicima i djelatnicima islamske vjeroispovijesti Srednje škole Pere Zečevića Odžak iskreno i od srca želim sretan Bajram.

  U atmosferi ljubavi, odricanja i tolerancije dočekali smo još jedan Bajram. Provedite ga u miru i zajedništvu obitelji i prijatelja uz obilje božjeg blagoslova.

  Bajram Šerif Mubarek Olsun

 • Svečana podjela svjedodžbi maturantima

  Dana 10.06.2016. godine je u športskoj dvorani Srednje škole Pere Zečevića u Odžaku održana svečana podjela završnih svjedodžbi maturantima. Ovogodišnja generacija maturanata broji 159 učenika i učenica, odnosno šest razrednih odjela različitih struka i zanimanja (opća gimnazija, medicinski tehničar, poslovno-pravni tehničar, automehaničar i bravar, poljoprivredni tehničar te trgovac/prodavač).

 • Rang lista za izbor učenika generacije

   

  RANG LISTA ZA IZBOR UČENIKA/UČENICE GENERACIJE

  SREDNJE ŠKOLE PERE ZEČEVIĆA ODŽAK

   

  Komisija za izbor učenika/učenice generacije za školsku 2015./2016. godinu vodeći se Kriterijem o izboru za učenika/učenicu generacije je odabralo učenika i učenicu generacije a to su:

   

 • Vijeće učenika-ispraćaj maturanata

  Vijeće učenika-ispraćaj maturanata

   

  Dana 14.05.2016. godine u Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak je upriličena proslava maturalne večeri. Proslavi mature su prisustvovali gotovo svi učenici  završnih razreda te su kao i do sada svake godine šetnjom kroz grad pokazali ljepotu i mladost koja krasi ovo mjesto. Za naše drage maturantice učenici iz Vijeća učenika osigurali su crvene ruže koje su još dodatno krasile njihovu ljepotu. Učenici iz Vijeće učenika su ovim činom htjeli započeti jednu lijepu gestu za koju ćemo se i u budućnosti pobrinuti da pređe u tradiciju.

   

   

   

   

 • Dan škole 2016.

  Kviz

  sportski dan

 • Maturalna večer 2016.

  Ovogodišnja maturalna večer održana je u subotu 14.5.2016. godine u hotelu Euro u Odžaku. Učenici završnih razreda zablistali su u svom najboljem izdanju. Uloženo je mnogo truda, ali zato je dojam bio izvanredan. Vrijeme je poslužilo te su uspjeli prošetati u tradicionalnoj povorci od škole do hotela. Svi detalji, od njihovih haljina, frizura, šminke do odijela, bili su dostojni crvenog tepiha. 

 • DAN OTVORENIH VRATA

  U četvrtak 12. svibnja 2016. godine održan je Dan otvorenih vrata u našoj školi. U maloj sportskoj dvorani predstavljena su zanimanja i vrste škola koje učenici imaju priliku upisati, a to su ove godine:
  ČETVEROGODIŠNJA ZANIMANJA:
  gimnazija, ekonomski tehničar, medicinski tehničar, tehničar za računalstvo
  TROGODIŠNJA ZANIMANJA:
  cvjećar, automehaničar i bravar

 • Natjecanja 2016.

  Ove godine u našoj su školi održana su mnoga natjecanja,  a naši su učenici postigli mnoge uspjehe na županijskim, regionalnim, federalnim, državnim, pa i međunarodnim natjecanjima.

  Ovaj je članak posvećen njima, a svima im ovim putem čestitamo!

 • Sretan Uskrs!

  Dragi učenici i prijatelji, poštovani kolege i roditelji,

   

  u ovoj atmosferi nade, mira i ljubavi koju nam donosi najveći kršćanski blagdan,
  svima vama i vašim najdražima najiskrenije želim sretan, ljubavlju ispunjen i blagoslovljen Uskrs!

                                                           

                                                                                                   v.d. ravnatelja

                                                                                                   Ivanka Pudić, dipl. ing.

 • Obilježavanje Dana žena

  Vijeće učenika naše škole u ovoj školskoj godini obilježilo je niz praznika pa je tako došao red i na Dan žena. U povodu obilježavanja Dana žena članovi Vijeća učenika u suradnji s koordinatoricama Vijeća, pedagoginjom Svjetlanom Kesedžić i profesoricama Katarinom Lubina i Merisom Bjelić, organizirali su radionicu na kojoj su izradili dekorativne svijećnjake i čestitke.

 • Predavanje Centra za mentalno zdravlje Odžak

  U četvrtak 10.3. održano je predavanje u organizaciji Centra za mentalno zdravlje za sve razrednike Srednje škole Pere Zečevića. Predavanje je održala Ana Majić, diplomirana medicinska sestra, te je istaknula važnost i značaj Centra za mentalno zdravlje te ukratko predstavila njegov rad.

 • Sretan Dan žena!

  I ove je godine u našoj školi obilježen 8. mart - Međunarodni dan žena.
  Uz odlazak na izlet u Ljubljanu i Bled vikend prije, prigodnu prodaju čestitki u organizaciji Vijeća učenika, djelatnice Srednje škole Pere Zečevića zajedno su uz opušteno druženje proslavile njihov dan u Hotelu Euro uz kavu i palačinke u organizaciji Škole i Sindikata.

 • Ekskurzija u Narodno pozorište Sarajevo

  Već treću godinu zaredom koordinatorice Vijeća učenika i profesorica hrvatskog jezika Andrea Lubina organiziraju posjet kazališnoj predstavi povodom Svjetskog dana kazališta koji nam se uskoro bliži (27. ožujka). Ove godine odlučili smo posjetiti Narodno pozorište Sarajevo i odgledati predstavu Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj budući da smo prethodne dvije godine bili u Osijeku.
  Vijeće učenika i učenici trećeg i četvrtog razreda gimnazije uživali su u satiričnoj i duhovitoj izvedi Brešanove komedije prilagođenoj današnjoj situaciji.

 • Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

  U našoj je školi obilježen 1.3. Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Profesorica Velma Džananović zajedno s učenicima gimnazije pripremila je plakate, referate i natpise koje su izložili u holu škole. Da ne bismo zaboravili datum kada su se građani BiH referendumom odlučili za samostalnost i neovisnost, izrađeni su plakati koji govore o prirodnim ljepotama naše zemlje, njezinim kulturnim i povijesnim znamenitostima i značajnim događajima u povijesti.

 • Obilježen Dan zaljubljenih - Valentinovo

  Dan zaljubljenih - Valentinovo

  Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin. Svećenstvo je moralo poštovati odluku, no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti. Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo - Dan zaljubljenih.Tako je i u nasoj skoli na simbolican nacin obiljezen Dan zaljubljenih i to dana 15.2.2016. godine. Tom prigodom clanovi Vijeca ucenika nase skole su prisustvovali radionici koju je pripremila prof. hrvatskog jezika Andrea Lubina.

 • STOP VRŠNJAČKOM NASILJU

  Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

  Jučer je u našoj školi obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day. Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta nasilja koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi kada je žrtva nasilja bio učenik koji je prvi dan u školu došao u ružičastoj majici, kao znak potpore svojoj majci oboljeloj od karcinoma dojke.

  Zbog neznanja, vršnjaci su ga ismijavali i fizički i psihički zlostavljali. Sutradan, dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

  U našoj školi Dan ružičastih majica obilježen je nizom aktivnosti. Predstavnici Vijeća učenika nosili su ružičaste majice na koje su dodali simbol nasilja u obliku ruke na kojoj je bila ispisana poruka Stop vršnjačkom nasilju. U holu škole bili su postavljeni i prigodni plakati koji učenike upozoravaju i usmjeravaju na oblike vršnjačkog nasilja. Također, bili su postavljeni i laptop i projektor te su se učenicima puštali poučni video uradci i pjesme.

  Pedagoginja Svjetlana Kesedžić izradila je i letke o vršnjačkom nasilju koji su se dijelili učenicima i profesorima naše škole kako bi se još više potaknulo učenike na međusobno uvažavanje i poštivanje.

  Ostali učenici naše škole došli su u školu u ružičastim majicama ili s nekim drugim detaljem ružičaste boje kako bi izrazili podršku zlostavljanoj djeci.

   

                                                                                                              Vijeće učenika 

   

   

 • Pohvala

 • STOP nasilju

   

   

   

   

  Danas se jako puno priča o problemu nasilja u našoj zemlji ali u svijetu.Živimo u  vremenu kada se svatko od nas na svoj način suočava sa nasiljem, bilo to u obitelji, školi, na ulici, na sportskim igralištima, na poslu. Ono što uglavnom većina radi i misli da tako treba je prešućivanje nasilja i misao da je to prolazno te da se neće ponovito. U praksi se pokazalo da takvo razmišljenje i stav su pogrešni, te da je potrebno potražiti pomoć ako smo suočeni sa bilo kojom vrstom nasilja.


  Što se podrazumijeva pod vršnjačkim nasiljem   


  Ako trpite nešto od ovog nasilja  problem možete prijaviti nekom od ovih osoba: razdniku/ci, pedagoginji,voditeljice smjene,ravnateljici , roditeljima. Tu smo da pomognemo.Nemojmo šutjeti o tome.

   

  Budi čovjek, govori istinu, pomozi i NE ĆUTI O NASILJU!

  Svako peto dijete trpi nasilje od svojih vršnjaka! UNICEF.

   

  Ne dozvolimo takvu statistiku u našoj školi. 

  Prijateljstvo NE poznaje NASILJE  među VRŠNJACIMA

   

   

   

 • Sretan Božić i Nova godina

  Dragim učenicima i djelatnicima naše škole, poštovanim roditeljima i suradnicima te svim ostalim prijateljima i ljudima dobre volje želim od srca ugodne te ljubavlju i blagostanjem ispunjene nadolazeće blagdane.

   Čestit Božić i sretna Nova godina!

   v. d. ravnatelja

  Ivanka Pudić, dipl. ing.


 • Akcija darivanja i debata

  Vijeće učenika naše škole je i ove godine bilo veoma aktivno i može se pohvaliti nizom realiziranih aktivnosti. Dvije aktivnosti koje su planirane kao posljednje u 2015. godini također su prošle veoma uspješno.

  Povodom Dana volontera 5.12.2015. godine, a i u skladu s nadolazećim blagdanima Vijeće učenika naše škole organiziralo je humanitarnu akciju „Jedno dijete, jedan slatkiš“, a kojoj je bio cilj da uljepša blagdane trima obiteljima naše općine. Ova akcija bila je nešto drugačijeg formata pa su učenici su prikupljali osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine te su složena tri velika paketa koja su potom bila uručena obiteljima. Ovom prilikom Vijeće učenika zahvaljuje se svim učenicima naše škole koji su se odazvali ovoj akciji i želi im svima da uživaju u nadolazećim blagdanima.

 • Hvala svima!

  Trenutno se u našoj školi odvija prodaja majica s logom Srednje škole Pere Zečevića. Ovim putem želimo se zahvaliti svima koji su kupili majice budući da je sav prikupljeni novac namijenjen jednoj hvalevrijednoj akciji. Naime, sav će prihod od prodaje majica biti namijenjen učenicima naše škole slabijeg imovinskog stanja prvenstveno u financiranju maturalne ekskurzije.

  Pozivamo sve vas da u ovo predblagdansko vrijeme kupite majicu s logom naše škole i na taj način napravite dobro djelo. Cijena bijele polo majice je 15 KM, a ponuđene su sve veličine. Da biste kupili majicu i nekome uljepšali dan, obratite se prof. Katarina Lubina i prof. Merisa Bjelić.

  Svima vama od srca hvala što ste podržali akciju i time pomogli nekom kome je to potrebno.

   

 • Regionalno natjecanje debatnih klubova

  U Sarajevu 5.12.2015. godine održano je Regionalno natjecanje debatnih klubova u medicinskoj školi KŠC-a. Debatni klub Srednje škole Pere Zečevića Odžak bio je debitant na tom natjecanju, ali je unatoč tome postigao dobre rezultate.

 • Javni poziv za organizaciju maturalne ekskurzije

 • Poziv za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja u šk. 2016/17. godini

  Želiš pohađati školu u stranoj zemlji, živjeti u domaćin porodici, naučiti novi jezik i učestvovati u životu lokalne zajednice? Maštaš o otkrivanju nove kulture, te želiš saznati nešto novo o vlastitoj kulturi posmatrajući je iz nove perspektive? Želiš izgraditi nova dugotrajna prijateljstva sa ljudima iz cijeloga svijeta i biti ambasador BiH? Želiš se osamostaliti, ojačati svoje samopouzdanje i bolje upoznati sebe i svoje mogućnosti?

  UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini u saradnji sa AFS Intercultural Programs objavljuje

  P O Z I V

  za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2016/17. godini.

 • Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

  Povodom 1.12., odnosno Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a učenici su u holu škole prikazivali prezentaciju o toj bolesti, njenom prenošenju, tijeku i liječenju bolesti. Osim toga dijelili su letke i crvene trakice kao simbol borbe protiv side profesorima i ostalim učenicima.

 • Stručna ekskurzija u Koprivnicu

  Dana 27.11.2015. učenici trećih razreda medicinske škole u sklopu stručne ekskurzije posjetili su Opću bolnicu dr. Tomislav Bardek i Srednju školu Koprivnica. Ovim putem se zahvaljujemo domaćinima što su nas ugostili i omugućili nam stjecanje novih znanja i spoznaja.

 • Donacija tvrtke Croatia osiguranje

  Tvrtka Croatia osiguranje donirala je našoj školi četiri lopte zbog dugogodišnje uspješne suradnje. Dvije košarkaške i dvije nogometne lopte dobro će doći učenicima na satima tjelesne i zdravstvene kulture te na izvannastavnim sportskim aktivnostima. Ovim putem zahvaljujemo na potpori.

   

 • Obilježen Dan borbe protiv nasilja nad ženama

  „Nasilja ima previše, u svim segmentima života, od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih i ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Podatak da u nasoj drzavi svakih 15 minuta fizički zlostavljena po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema. Nažalost, dolazimo u fazu kada postajemo nezainteresirani na sve oblike nasilja koje je prisutno u našem društvu. Razlog tomu je najviše taj jer imamo dovoljno svojih problema i to najviše egzistencijalnih. Unatoč tome ne smijemo zažmiriti ili prešutjeti na činjenicu da je puno onih koji dižu ruku na drugo ljudsko biće i zato se danas sjetite da žene koje su žrtve nasilja ponekad trebaju vašu riječ. Što više puta čujemo i vidimo nasilje i o njemu javno progovorimo, manje ćemo o njemu morati čitati u medijima. Nemojte misliti da to nije vaša stvar.“ (A. V.)

 • Konkurs za najbolju učeničku pjesmu

 • Sretan Dan državnosti

  Povodom 25.11., državnog praznika BiH, svim učenicima, profesorima i djelatnicima naše škole želim sretan Dan državnosti.

   

  Dragi učenici, cijenite i volite svoju domovinu. Ističite i podržavajte ono što je dobro, a pokušajte promijeniti ono što nije jer vi ste naša budućnost.

 • Promocija majica s logom naše škole

   

  Na Dan srednjoškolaca održana je promocija majica s logom naše škole. Logo koji jnapravio Dženan Fišek, naš bivši učenik, izvezen je na bijele polo majice, a izradu majica sponzorirali su Hotel Euro Odžak i Gradnja Invest 2.

  Majice se prodaju po 15 KM, a sav prikupljeni novac bit će namijenjen učenicima naše škole slabijeg materijalnog stanja, prvenstveno u financiranju maturalne ekskurzije.

  Svi učenici i ostali posjetitelji ove stranice zainteresirani za kupnju majice mogu se obratiti profesoricama Katarini Lubini i Merisi Bjelić.

 • Dan srednjoškolaca 17.11.2015.

  Dana 17.11.2015. godine u našoj školi obilježen je međunarodni Dan srednjoškolaca. Vijeće učenika naše škole organiziralo je niz aktivnosti, kako sportskih tako i zabavnih.

 • Dani kruha 2015.

  U petak, 16. listopada 2015., u našoj školi obilježeni su Dani kruha. Vijeće učenika, u suradnji s ostalim učenicima naše škole, pripremilo je razne proizvode koje su izložili na štandu u holu škole.

 • Mjesec borbe protiv raka dojke

  Ovaj mjesec obilježava se mjesec borbe protiv raka dojke. Učenici medicinske škole pod vodstvom profesorica Amre Garić i Armine Jusić izabrali su ponedjeljak 26.10. kako bi ga obilježili prigodnom prezentacijom kroz razrede.

 • Sajam fakulteta u Sarajevu

  Učenici završnih razreda posjetili su Sajam fakluteta koji je održan u Sarajevu 23.10.2015. godine. Na Sajmu su bili predstavljeni različiti fakulteti i sveučilišta ne samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz regije. U pratnji razrednica Velme Džananović, Belme Bećirbašić i Afrodite Jeličić učenici maturatni osim Sajma posjetili su i Zemaljski muzej te Baščaršiju.

 • Predavanje o mentalnom zdravlju

  U četvrtak 7. listopada 2015. godine učenicima četvrtih razreda (gimnazija i medicinski tehničar) održano je predavanje na temu Mentalno zdravlje. Predavanje o toj aktualnoj i zanimljivoj temi održale su medicinske sestre iz Doma zdravlja u Odžaku - Zdenka Lujić i Ana Majić.

 • Sretan Dan učitelja

  Svjetski Dan učitelja koji se obilježava 5. listopada proslavljen je i u našoj školi.

  Akcijom Vijeća učenika profesorima je čestitan Dan učitelja na originalan način, a u večernjim satima održana je proslava na kojoj su se profesori zajedno s kolegama iz Osnovne škole Vladimira Nazora te kolegama u mirovini opustili i zabavili.

  Ravnateljica škole Ivanka Pudić iskoristila je tu priliku te svim profesorima, nastavnicima i učiteljima srdačno čestitala njihov dan i poželjela mnogo sreće u daljnjem radu.

 • Sportski dan

  Na prijedlog Stručnog aktiva društveno – humanističkih predmeta Nastavničko vijeće Srednje škole Pere Zečevića odlučilo je da petak 2. listopada 2015. godine bude  sportski dan. Nastava nije održana nego su učenici i profesori trebali doći u sportskoj opremi u školu.

  U školskim dvoranama održana su različita sportska natjecanja u kojima su se zabavljali i učenici i profesori naše škole. Odmjerili su snage i pokazali mnoge vještine u nogometu, odbojci, stolnom tenisu i šahu.

  Svi su se dobro zabavili te je bilo lijepo na jedan dan zamijeniti školske klupe i knjige sportskom opremom te uživati u zdravom životu.

   

 • Bajram Serif Mubarek Olsun

  Svim učenicima i djelatnicima islamske vjeroispovijesti Srednje škole Pere Zečevića Odžak od srca želim sretan Bajram.

  Neka ovaj veliki dan provedu sa svojim najbližim u miru, sreći, ljubavi i zdravlju.

  Bajram Šerif Mubarek Olsun!

 • Obilježavanje Europskog dana jezika

  Povodom Europskog dana jezika u našoj će školi biti organiziran niz aktivnosti, radionica, prezentacija i predavanja. Profesorice stranih jezika, njemačkog i engleskog, odlučile su uključiti što više učenika te zainteresirati ih za kulturu, jezično djelovanje i stvaranje.

  Europski dan jezika obilježavat će se cijeli tjedan, odnosno od 25.9. do 29.9. u prostorijama škole. 

  Planirane aktivnosti: 

  25.09.2015.godine

  - Na satu glazbene umjetnosti učenici  IV. razreda će slušati Mozarta i održati prezentaciju o Mozartu.

  28.09.2015. godine

  - Učenici će dijeliti profesorima poruke na engleskom jeziku

  - Prezentacija „Die deutschen Schriftsteller“- učenici drugih razreda

  - U holu škole će biti postavljen "otvoreni plakat" na kojem će učenici pisati poruke na stranim jezicima

  29.09.2015. godine

  - Okrugli stol na temu: „Jugendliche und die deutsche Musik“

  Sudionici su učenici drugih i trećih razreda

  -Učenici trećih razreda čitaju bajke na njemačkom jeziku učenicima prvih razreda

  - Prezentacija učenika drugih i trećih razreda na temu: „Posuđenice u hrvatskom i engleskom jeziku“.

 • Svečana dodjela svjedodžbi maturantima

  U ponedjeljak 15.6.2015. održana je svečana dodjela završnih svjedodžbi maturantima. Ovogodišnja generacija maturanata broji 180 učenika, odnosno osam razrednih odjela različitih struka i zanimanja (opća gimnazija, medicinski i laboratorijsko sanitarni tehničar, ekonomski tehničar, tehničar za procesnu tehniku, poljoprivredni tehničar, elektroinstalater, frizer, bravar i automehaničar).

 • Volontiraj - kreditiraj

  Učenici naše škole, u suradnji s udruženjem "Infohouse" iz Sarajeva u sklopu projekta ''Volontiraj-kreditiraj'' osmislili su projekt pod nazivom "Knjiga nije hrana, ali je poslastica". 

 • Plastenici

     PLASTENICI - POLJOPRIVREDNA ŠKOLA

  U plastenike koje smo postavili uz pomoć i donaciju organizacije DEMIRA i koje učenici poljoprivredne škole vrijedno održavaju zasađeno je različito povrće. Učenici svih razreda poljoprivredne škole školsku praksu obavljaju u plastenicima te na taj način uče mnogo o svom zanimanju te osjećaju se korisnim i vrijedim jer vide da njihov rad ima smisla te da će uroditi plodom.

   

 • Tjedan njemačkog jezika

  Nedavno je u našoj školi obilježen Tjedan njemačkog jezika. Profesorice Afrodita Jeličić i Dženana Al-Saleh potaknule su i usmjerile učenike na izradu plakata koje su izložili u predvorju škole.

 • Festival rada u Gradačcu

  U subotu 9. svibnja u gradačačkoj Skenderiji održan je Festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola. Našu školu predstavljali su učenici bravarske struke, tehničari za procesnu tehniku te dizajneri. Prvi put sudjelujemo na Festivalu rada koji se održava sedmi put, a odmah smo postigli odlične rezultate.

 • Školsko natjecanje iz engleskog jezika

  U srijedu 1.4.2015. godine održano je školsko natjecanje iz engleskog jezika na kojem je sudjelovalo 60-ak učenika naše škole. Provjeravalo se učeničko znanje engleskog jezika na četiri nivoa, a test se sastojao od slušanja i čitanja.

 • Dan škole 2015.

  Dan škole ove godine obilježen je 7. i  8. svibnja. U četvrtak 7. svibnja održan je kulturno - zabavni program u Centru za kulturu. Mnogi učenici naše škole sudjelovali su u pripremi te večeri stoga smo mogli vidjeti priredbu bogatu različitim sadržajima. Bilo je tu glazbe i plesa, recitacije, predstava i modna revija.

 • Čestitka za Dan škole

  Dragi i poštovani gosti, kolege i učenici, od srca vam čestitam Dan škole.

  Iznimno mi je drago da vas mogu pozdraviti pred kraj još jedne uspješne školske godine. Ovu školsku godinu obilježilo je nekoliko važnih događaja od kojih mogu istaknuti obnovu i renoviranje aneksa od strane UNDP-a, gradnju plastenika uz pomoć organizacije DEMIRA te opremanje informatičkih kabineta donacijom japanske vlade. Njima kao i svim našim vjernim donatorima i pokroviteljima Kviza znanja od srca zahvaljujem.

  Izrazito sam ponosna na uspjehe učenika naše škole na raznim školskim, županijskim i federalnim natjecanjima, zahvaljujem svim profesorima što su ih izveli, pripremili i usmjerili. Odličnih i uspješnih učenika ima stvarno mnogo, neću nikog isticati, želim im samo da tako nastave i dalje budu aktivni, vrijedno uče i pobjeđuju.

  Ovu čestitku završavam uz nadu da će sljedeća školska godina biti još uspješnija.

  Sretan Dan škole!

 • Županijsko natjecanje iz Civitasa

  U ponedjeljak 4.5.2015. godine u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju održano je Županijsko natjecanje iz programa Projekt građanin - Civitas. Prvo mjesto osvojili su učenici Školskog centra fra Martina Nedića iz Orašja, drugo mjesto pripalo je našoj školi, a treće mjesto Srednjoj strukovnoj školi iz Orašja. 

 • Županijsko natjecanje iz matematike

  U ponedjeljak 27. travnja naša škola bila je domaćin Županijskom natjecanju iz matematike. Učenici koji su se pokazali najboljima na školskim natjecanjima svoje znanje i sposobnosti dokazali su i ovaj put. Na Županijskom natjecanju sudjelovali su učenici triju srednjih škola s područja Županije Posavske: Srednja strukovna škola Orašje, Srednja škola fra Martina Nedića Orašje i Srednja škola Pere Zečevića Odžak.

 • "Moj Ustav za sve"

  Od 24.-26. aprila 2015. godine održan je trodnevni evaluacijski seminar u hotelu Bistrica na Jahorini koji provodi Nansen Dialogue Centre Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške. Jedna od sudionica projekta bila je i naša skola. Našu školu predstavljale su učenice Senka Stipančić, Veronika Radić, Indira Garić te profesorica Amira Sejdinović. Na seminaru su prezentirale rad sekcije MOJ USTAV ZA SVE.

  Na seminaru je sudjelovalo 25 nastavnika i 52 učenika iz cijele BiH koji su također vrednovali projektni rad u školskoj 2014-2015. godini, te dali programske preporuke za narednu fazu projekta. Projekt je usmjeren na razvoj umijeća kritičkog mišljenja u oblasti analize ustavnih pitanja ne namećući nikakve političke iskaze ni stavove osim tolerancije i poštovanje drugačijeg mišljenja. Stoga su svi nastavnici i učenici koji su sudjelovali na seminaru preporučili nastavak provedbe širom BiH. Opći cilj projekta je izučavanje Ustava BiH, ali i praktičan dijalog između učenika unutar jedne škole i napose učenika između učenika iz raznih škola širom BiH usmjeren ka živom, tolerantnom i otvorenom sučeljavanju različitih pogleda na Ustav BiH i ustavne procese u BiH i u svijetu zasnovan na činjenicama, zdravom rasuđivanju i uz uvažavanje etničkih razlika u BiH. Seminar je bio korisno iskustvo učenicama i profesorici koje će upotrijebiti u daljnjoj realizaciji projekta.

 • Stručna ekskurzija u Ilok

  Dana 20.4.2015. krenuli smo u grad Ilok sa ciljem posjete iločkih podruma i vinarije. S nama su išli profesori stručnih predmeta Miroslav Bulajić i Ivica Ešegović. Iločki podrumi njeguju dugogodišnju tradiciju proizvodnje, čuvanja i prodaje vina.

 • Uspjeh na 16. internacionalnoj debati u Tuzli

  Dana 31.3.2015. godine učenice naše škole Senka Stipančić, Mirela Mujkić i Indira Garić u pratnji profesorice Amire Sejdinović i profesora Luke Leovca prisustvovale su 16. internacionalnoj debati učenika srednjih škola čiji je organizator bila Behram-begova medresa u Tuzli.

 • Čestitka za Uskrs

  Svim učenicima katoličke vjeroispovijesti, kao i profesorima i djelatnicima naše škole te svima vama koji se nađete na našoj stranici, želim od srca sretan i blagoslovljen Uskrs. Neka vam radost uskrsnuća donese iskrenu vjeru, sreću i blagostanje te želim vam da nadolazeći blagdan provedete mirno i u krugu obitelji i najbližih.

                                                                    Ivanka Pudić, v.d. ravnatelja

 • Donacija japanske vlade

  Naša škola nedavno je primila jako vrijednu donaciju u računalnoj opremi kojom su opremljena dva informatička kabineta.

 • Posjeta Orašju

  Tri člana Vijeća učenika

 • Stručna ekskurzija u Šarengrad i Vukovar

  Učenici završnih razreda Srednje škole Pere Zečevića iz Odžaka, 27.03.2015. posjetili u Šarengradu Zajednicu za odvikavanje od ovisnosti Cenacolo, Spomen dom žrtvama rata na Ovčari te grad Vukovar.

 • Natjecanje iz matematike

  U našoj školi održano je školsko natjecanje iz matematike te su najboljima u kategoriji svakog razreda dodijeljena priznanja. 

   

 • Stručna ekskurzija u Osijek

  Dana 18.3.2015. posjetili smo Osijek s ciljem da pogledamo predstavu Ana Karenjina u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na ekskurziju je išlo 90 učenika, a prvo što smo posjetili bio je trgovački centar Portanova. Budući da je bio prelijep dan, ubrzo smo se uputili u Tvrđu, stari dio Osijeka, gdje smo obišli znamenitosti te prošetali do centra grada šetalištem uz rijeku Dravu. Predstava je počela u 18 sati te trajala gotovo tri sata, ali vjerujemo da su svi uživali jer je bila vrhunski odrađena.

 • Dodjela nagrada za najbolju učeničku pjesmu

  Dana 21.3.2014. u odžačkom Centru za kulturu održana je dodjela Književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ za najbolju učeničku pjesmu. Povodom toga u posjet su nam stigli gosti iz Tešnja. Pun autobus tešanjskih učenika, nastavnika i profesora triju srednjih škola i jedne osnovne osvježio je naš gradić. Naime, Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ odlučilo je simbolično povezati dva najvažnija grada u Ćatićevu životu te je početkom godine raspisalo Konkurs za najbolju učeničku pjesmu na razini Odžaka i Tešnja.

 • Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika

  U petak 13.3.2015. godine održano je Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika. Na natjecanju koje se odvijalo u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju sudjelovalo je 27 natjecatelja iz tri srednje škole iz naše Županije.

  Učenici naše škole pod vodstvom profesorica Afrodite Jeličić i Dženane Al-Saleh postigli su jako dobar uspjeh. Osvojili smo tri treća mjesta, jedno drugo i jedno prvo mjesto te smo kao škola bili najuspješniji.

  Razina A2

  3. mjesto – EDINA DUBRIĆ, 3.a

  Razina B2

  1. mjesto – JOSIP BIČVIĆ, 4.a

  3. mjesto – MARCELA PETRIĆ, 2.a

  Razina C1

  2. mjesto – DINO ZULFIĆ, 2.c

  3. mjesto – ADRIAN BIKIĆ, 3.d

  Čestitamo učenicima i profesoricama, a Josipu želimo mnogo uspjeha i sreće u daljnjem natjecanju.

 • Musini dani 2015.

  Stogodišnjica smrti najvećeg bosanskog pjesnika Odžačanina Muse Ćazima Ćatića obilježava se u našem gradu kulturnom manifestacijom Musni dani 2015.

  Povodom dodjele Književne nagrade za najbolju učeničku pjesmu koju dodjeljuje Kulturno udruženje "Musa Ćazim Ćatić" dolaze nam u posjet učenici iz Tešnja. Pozivamo sve učenike naše škole da dođu 21.3.2015. godine u 14 sati u Centar za kulturu na proglašenje pobjednika, prigodni program i druženje s Tešnjacima uz rock koncert.

 • Dodjela priznanja najboljima na školskom natjecanju iz njemačkog jezika

  Učenici koji su se pokazali najboljim i najuspješnijim na Školskom natjecanju iz njemačkog jezika u našoj školi primili su 11. 3. priznanja i čestitke u uredu ravnatelja. Ovim putem i mi im čestitamo!

 • Školsko natjecanje u malom nogometu

  20. veljače 2015. održano je školsko natjecanje u malom nogometu koje je organiziralo Vijeće učenika naše škole. Prijavile su se 22 ekipe od ukupno 26 razreda što je jako pozitivno u ovom natjecanju jer je prošlih godina bio slabiji odaziv. S jakom voljom i velikom željom naši su se momci borili za prvo mjesto.

 • Istraživanje uzroka školskog apsentizma u Srednjoj školi Pere Zečevića u Odžaku

  Školski apsentizam, odnosno izostajanje s nastave kod učenika srednjih škola učestala je pojava u srednjoškolskoj svakodnevici.

   

 • Školsko natjecanje iz njemačkog jezika

  U ponedjeljak 9.2.2015. godine održano je školsko natjecanje iz njemačkog jezika koje su organizirale profesorice Afrodita Jeličić i Dženana Al-Saleh. Na natjecanju je sudjelovalo 30-ak učenika naše škole te su bili podijeljeni u tri razine.

  Najbolji su bili:

   RAZINA A2

  1.      EDINA DUBRIĆ, 3.a

  2.      ANĐELA TOPOLOVAC, 1.a

  3.      DINA HAMZIĆ, 2.a

  RAZINA B2

  1.      DŽENANA AHMETOVIĆ, 3.a

  2.      JOSIP BIČVIĆ. 4.a

  3.      MARCELA PETRIĆ, 2.a

  RAZINA C1

  1.      PETAR BARUKČIĆ, 3.a

  2.      ADRIAN BIKIĆ, 3.d

  3.      DINO ZULFIĆ, 2.c

 • Blagdansko darivanje

  Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Vijeće učenika naše škole organiziralo je humanitarnu akciju  kojoj je bio cilj da uljepša blagdane dvjema ugroženim obiteljima iz naše općine.  Učenici su prikupljali osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine te su od istih napravljena dva velika paketa koja su potom bila uručena obiteljima. 

 • Djed Mraz

  Posjetio je Djed Mraz i našu školu!

 • Domjenak

  Povodom uspješnog završetka prvog polugodišta uprava škole priredila je domjenak za sve djelatnike. Zakuska radi skromne proslave nadolazećih praznika priređena je u zbornici te je atmosfera bila opuštena i svečana, a čak se zaigralo i kolo.

 • Blagdanska čestitka

 • Radionica: Konflikt i rješavanje konflikta

  Nakon radionice o zadaćama i ulozi razrednika koju je održala pedagoginja Marija Zečević, sinoć su kolege Merisa Bjelić i Darjan Ivić održali radionicu na temu: Konflikt i rješavanje konflikta. Održali su kratko predavanje o uzrocima i vrstama konflikta koji se pojavljuju u školi te o načinima rješavanja takvih konflikta.

 • Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u našoj školi

   Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava

  „Nijedno društvo ne može cvjetati i biti sretno ukoliko je većina njegovih članova siromašna.“

   

  Adam Smith

   

 • Svjetski dan borbe protiv AIDSa

  Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca različitim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. 

 • Blagdanski ugođaj

  Naša škola dobila je i ove godine blagdansko ruho. Učenici 2.d razreda pod vodstvom profesorice Žane Kovačević izradili su ukrase za jelku te okitili po jednu u aneksu i u središnjoj zgradi. Ukrasili su i zbornice, hodnike i pročelja.

 • Međunarodni dan osoba s invaliditetom

  U srijedu, 3. prosinca 2014. u Centru za edukaciju i rehabilitaciju "Kuća nade" obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Uz prigodan zabavno - informativni program održana je i humanitarna aukcija slika koje su izradili štićenici "Kuće nade". 

  Prihod od prodanih slika bit će namijenjen kupnji mini busa koji je štićenicima neophodno potreban.

 • Sadnja voćaka

  Na dobivenoj parceli odlučili smo podignuti školski voćnjak. Prije nego što smo krenuli s pripremama, odredili smo koje ćemo voćne vrste i sorte uzgajati. Odlučili smo se za voćnu vrstu jabuku sorte GRENNY SMITH cijepljenu na podlozi M9. Osim jabuke posadit ćemo i po jednu sadnicu svih voćnih vrsta koje su kod nas zastupljene. Kada smo došli na parcelu najprije smo krenuli sa čišćenjem. Trudili smo se što temeljitije da to odradimo.

 • Dan srednjoškolaca (17.11.2014.)

  Dana 17.11.2014. godine u našoj školi je simbolično obilježen Međunarodni Dan srednjoškolaca i to u organizaciji Vijeća učenika naše škole. Naime, održana su sportska natjecanja u odbojci i stolnom tenisu te je upriličen zabavni program kojeg su realizirali učenici i učenice naše škole i tako pjesmama uljepšali obilježavanje ovog dana.

 • Generalna skupština ASuBiH

  Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja okuplja srednjoškolce, kao i Vijeća/Savjete učenika srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Osnovni cilj je poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH kroz njihova prava i zastupanje njihovih ideja. U periodu od 25.-28.10.2014.g. u Hotelu „Saraj” održana je VII Generalna skupština organizacije, koja je na jednom mjestu okupila mlade iz 51 grada Bosne i Hercegovine.

 • Posjet ministra

  U petak 19. 9. 2014. našu je školu posjetio federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić. U svom posjetu Županiji Posavskoj i njezinim poplavljenim dijelovima odvojio je vrijeme i za obilazak naše škole.

 • Svjetski dan prve pomoći (11.9.)

  "Budi heroj, spašavaj živote", poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava 11. septembra, s ciljem poticanja što većeg broja ljudi na usvajanje vještina prve pomoći, koja može biti presudna u spašavanju nečijeg života.

 • Međunarodni dan pismenosti (8.9.2014.)

  Svjetski dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra/ rujna, a cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti. Utemeljio ga je UNESCO davne 1967. kako bi promovirao važnost pismenosti.

 • Susret srednjoškolaca LT ASuBiH-a Tuzla i LT ASuBiH-a Odžak – ''Boje mladosti''

  Sve je to počelo na kafi prije jedne ulične akcije. Otišli mi onako, da popijemo kafu, da se razbudimo. I tako pričamo mi, pričamo, zezamo se i gledamo Discovery. Naš član Pejo naprosto je bio fasciniran preživljavanjem u prirodi te željan avanture i druženja predložio da se jedan dan okupimo i organiziramo neko druženje s novim ljudima. Pošto smo mi tim i cijenimo mišljenje svakog člana uvažili smo koleginu ideju i malo je doradili. Ideja koja je slučajno nastala na jutarnjoj kafi nakon dužeg vremena te napornog rada i truda rezultirala je trodnevnim susretom LT AsuBiH-a Tuzla i LT AsuBiH-a Odžak.

   

 • Obavijest za učenike

  Obavještavaju se učenici da nastava u školskoj 2014. / 2015. godini počinje u ponedjeljak, 01.09. 2014. godine. Nastava će se odvijati u dvije smjene. Prvu smjenu, koja počinje u 7.30 sati a završava  u 13.30 sati,  pohađati će 13 razrednih odjela raspoređenih po učionicama kako slijedi:

  GLAVNA ZGRADA                                                                                 ANEX   

  Br.učionice

  R- odjel

   Zanimanje

   

  Br.učionice

  R-odjel

  Zanimanje

  1

  III. f

  frizer

   

         13

  III.a

  opća gimnazija

  3

  II.e

  poljoprivredni tehničar

   

  15

  IV.a

  opća gimnazija

  4

  II.g

  automehaničar/bravar

   

  16

  I.a

  opća gimnazija

  5

  I.c

  poljoprivredni tehničar

   

  18

  II.a

  opća gimnazija

  6

  III.e

  poljoprivredni tehničar

   

   

   

   

  7

  IV.e

  poljoprivredni tehničar

   

   

   

   

  8

  II.d

  dizajner odjeće

   

   

   

   

  9

  I.e

  poslovni tajnik

   

   

   

   

  10

  IV.c

  ekonomski tehničar

   

   

   

   

   Drugu smjenu, koja počinje u 13.30 sati a završava  u 18.30 sati,  pohađati će 13 razrednih odjela raspoređenih po učionicama:

  GLAVNA ZGRADA                                                                                                                ANEX

  Br.učionice

  R- odjel

   Zanimanje

   

  Br.učionice

  R-odjel

  Zanimanje

  1

  II.f

  prodavač

   

  13

  IV.b

  medicinski tehničar

  3

  III.d

  elektroinstalater

   

  15

  III.b

  medicinski tehničar

  4

  IV.d

  tehničar za procesnu tehniku

   

  16

  II.b

  medicinski tehničar

  5

  I.d

  tehničar za računalstvo

   

  17

  II.c

  medicinski tehničar

  6

  I.g

  bravar

   

  18

  I.b

  medicinski tehničar

  7

  I.f

  automehaničar

   

   

   

   

  9

  III.c

  poslovno – pravni tehničar

   

   

   

   

  10

  III.g

  automehaničar / bravar

   

   

   

   

                            v. d. ravnatelja

             Ivanka Pudić, dipl.ing.

 • Upis učenika

  Upis učenika u PRVI RAZRED srednje škole u drugom upisnom roku biti će obavljen 25.8.2014. godine od 8 do 12 sati u učionici broj 10.

  Upis će obaviti Nermina Čeliković i Katarina Čamber.

  Upis učenika u DRUGI, TREĆI I ČETVRTI RAZRED biti će obavljen  28.8.2014. godine od 10 do 12 sati kako slijedi:

   -          učionica broj 3 – II.d , II.e i II.f – Žana Kovačević, Nedžmin Mujanović i Nedžmina Čaušević

   -          učionica broj 4 – II.g i III.c – Mustafa Jupić i Velma Džananović

   -          učionica broj 5 – III.d i III.e – Niaz Šabić i Mato Grgić

   -          učionica broj 6 – III.f, III.g i IV.c – Rasim Bahić, Arminko Purić i Anđelka Nedić

   -          učionica broj 7 – IV.d i IV.e – Anela Stabić i Miroslav Bulajić

   -          učionica broj 13 – III.a i IV.b – Afrodita Jeličić i Nadija Porobić

   -          učionica broj 15 – IV.a i III.b – Dženana Al – Saleh i Belma Bečirbašić

   -          učionica broj 16 – II.b i II.c – Amira Sejdinović i Robert Bošnajković

   -          učionica broj 18 – II.a – Jovo Dujković

   NAPOMENA:

   NA UPIS JE POTREBNO DONIJETI :

   -          ORIGINAL I KOPIJU SVJEDODŽBE PRETHODNO ZAVRŠENOG RAZREDA

   -          POTVRDU O OBAVLJENOJ FERIJALNOJ PRAKSI ( ukoliko je to predviđeno nastavnim planom i programom)

   

   

   

   

 • Svečana podjela svjedodžbi

  Dana 18. lipnja 2014. godine održana je svečana podjela završnih svjedodžbi maturantima Srednje škole Pere Zečevića. U odžačkom Centru za kulturu okupili su ovogodišnji maturanti, njih 168 iz sedam razreda, i njihovi roditelji, profesori, rodbina i prijatelji.

 • Svečana podjela svjedodžbi maturantima

  Svečana podjela završnih svjedodžbi maturantima održat će se u srijedu, 18. lipnja 2014. godine, u 10 sati.

  Ceremonija dodjele održat će se u Centru za kulturu budući da je zbog izvanredne situacije školska sportska dvorana zauzeta.

  Pozivamo roditelje, rodbinu, prijatelje i zainteresirane sugrađane da dođu i uveličaju ovu svečanost te da dostojno pozdravimo naše maturante.

  Maturanti su obvezni doći najmanje sat vremena prije početka dodjele.

   

   

   

 • Obavijest o podjeli svjedodžbi - 1.c

   

  Podjela svjedodžbi za 1.c razred održat će se u

  ponedjeljak, 16. lipnja 2014. godine, od 10 do 12 sati.

 • Obavijest o Državnoj maturi u RH

  ·        Obavještavaju se svi učenici s područja Županije Posavske da se provedba ispita državne mature u RH nastavlja prema važećem kalendaru. Od 26.5.2014. godine u organizaciju državne mature uključene su i škole iz Slavnoskog Broda te Strojarski fakultet na kojem ispite polažu pristupnici izvan redovitog sustava obrazovanja u RH, a to znači i pristupnici s područja Županije Posavske. Prema objavljenom rasporedu u drugom tjednu mature na redu je ispit iz matematike A i B razina.

 • Obavijest

  Zbog izvanredne situacije maturalna večer

  odgođena je za petak 6.6.2014. godine.

  Ako bude ikakvih promjena, bit ćete obaviješteni ovim putem.

 • Zahvala na pomoći

  Jučer, 20 svibnja, u večernjim satima u našu je školu stigla pomoć iz Zagreba. Slušatelji Narodnog radija, Antene Zagreb i Media servisa prikupili su pomoć našim učenicima i profesorima čije su kuće stradale u poplavama i koji su se morali iseliti iz svojih domova.

  Stigla su dva kombija puna hrane, odjeće i higijenskih potrebština. Budući da nastava u Županiji Posavskoj krenula jučer, a učenici koji su iseljeni nemaju ni knjige ni odjeću, ova im je pomoć bila prijeko potrebna. Razgovarali smo s tri vozača koji su sami platili gorivo i dovezli donaciju, ali željeli su ostati anonimni.

 • Priopćenje za javnost