Kreativni kutak

 

Naša škola, Srednja škola Pere Zečevića Odžak, se bila prijavila za mini projekt u okviru javnog poziva programa Socijalizacija s pravom u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je provela organizacija PH International.

Želja, svrha i cilj našeg projekta pod nazivom Kreativni kutak bila je sadržana u sljedećem: u našoj školi nedostajao je prostor u kojem učenici mogu boraviti kada nemaju nastavni sat ili kada moraju čekati prijevoz, a također bi ga mogli koristiti i u izvannastavnim aktivnostima. Zamislili smo i željeli ostvariti takav prostor u našoj školi koji bi bio takav da u njemu svi učenici naše škole rado provode svoje slobodno vrijeme te bismo na taj način dodatno poradili na suzbijanju maloljetničke delinkvencije, koja je danas uvelike prisutna.

Za kreiranje projekta je zaslužna profesorica njemačkog jezika Afrodita Jeličić uz podršku formiranog tima kojeg su činili kolege pedagoginja Svjetlana Kesedžić, prof. hrvatskog jezika Katarina Lubina, prof. informatike i tehnike Josip Paradžik, domar Zlatko Erceg te učenici 3.a, 4.a i 4.b razreda, policijska službenica Monika Jelas te roditelji iz Vijeća roditelja.

Nakon što nam je organizacija PH International javila da je naš projekt Kreativni kutak osvojio vrijednost od $500, članovi tima su održali sastanak kako bi se organizirali u radu i pripremi ostvarivanja imenovanog projekta. 

Naša škola se sastoji od dviju zgrada – centralne škole i aneksa. U zgradi aneksa se održava nastava za učenike koji pohađaju gimnaziju i u toj zgradi postoji jedna slobodna učionica koju smo izabrali za stvaranje i opremanje Kreativnog kutka naše škole. Upravo je to bila naša prva aktivnost projekta – da učenicima osiguramo prostor za provođenje slobodnog vremena. Nakon pronalaska učionice sljedeća aktivnost našeg projekta sastojala se u osiguravanju i nabavci potrošnog materijala, tj. nabavci materijala za krečenje i nabavci namještaja.  Naši su učenici uz pomoć domara i roditelja volontera okrečili i počistili učionicu.

Nakon osiguranog prostora i materijala za opremanje prostora uslijedila je sljedeća aktivnost našeg projekta - informiranje učenika s namjenom prostora. Za informiranje su bili zaduženi razrednici koji su na satima razrednika obavijestili učenike o stvaranju i opremanju Kreativnog kutka, kao i o načinu korištenja.

Jedna od važnijih aktivnosti našeg projekta bila je suzbijanje maloljetničke delikvencije, a s pojmom i problemom delinkvencije, kao i mogućnostima sprječavanja iste naše učenike je upoznala policijska službenica Monika Jelas održavši zajedno s pedagoginjom Svjetlanom Kesedžić predavanje i radionicu. Tako je u našoj je školi 18.10.2021. održan prvi modul Socijalizacije s pravom u organizaciji PH Internationala - Prava i obveze mladih i institucije zaštite, a u realizaciji prvog modula sudjelovali su učenici II.c (poljoprivredni tehničar) gdje su ciljevi modula uspješno realizirani.

Kreativni kutak naše škole opremljen je s dva kauča, tri stola i deset stolica, školskim televizorom i laptopom, dvjema magnetnim pločama, trima policama za knjige, knjigama za čitanje i korisnu literaturu te učeničkim kreativnim radovima. Učenici su jako zadovoljni ishodom ovog projekta, a kako sve izgleda možete pogledati na fotografijama na kojima možete vidjeti i naše učenike 3.a, 4.a i 4.b razreda koji su se rado odazvali i pomogli prilikom realizacije projekta.

Hvala PH International!