LED mobilni „fenjer“

Učenici 3.d razreda, zanimanje elektroinstalater, na satima praktične nastave izradili su originalno i zanimljivo rasvjetno tijelo. Više o samoj zamisli, izradi i rezultatu rekao nam je inicijator i koordinator projekta i predavač praktične nastave Ivica Gudelj:

"Sama ideja za izradu, odnosno adaptaciju ovakvog rasvjetnog tijela došla je spontano, na satu, dok smo raspravljali o povijesti rasvjete. Netko je spomenuo "fenjer" i onda se rodila ideja da mu udahnemo novi život s najmodernijom tehnologijom. Nismo se dugo domišljali kako bi to trebalo izgledati jer je LED tehnologija tu, naša je svakodnevica. Samo je trebalo povezati sve te potrebne elemente. Prvotna je ideja bila da bude stalno spojen na izvor napajanja, onako klasično. LED traka koristi 12 V DC napajanje. Napravit ćemo utikač, trafo s 220 V AC (industrijski napon iz utičnice) na 12 V DC te ga ugraditi u spremnik s "gorivom".

Onda smo se razmahali. A zašto ne bi bio mobilan? I trebao bi biti. Tada smo dodali malo elektronike, Litij ionsku bateriju, prekidač, punjač baterije i prekidač. Ovakav fenjer s Litij ionskom baterijom 18650 od 3200 mAh može emitirati svijetlo skoro 10h."