Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Dana 24.2.2021. u našoj školi obilježen je Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day. Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta nasilja koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi kada je žrtva nasilja bio učenik koji je prvi dan u školu došao u ružičastoj majici, kao znak potpore svojoj majci oboljeloj od karcinoma dojke. Zbog neznanja vršnjaci su ga ismijavali i fizički i psihički zlostavljali. Sutradan, dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

U našoj školi Dan ružičastih majica obilježen je na način da svaki razred napravi prigodan plakat sa jasnom porukom „Stop vršnjačkom nasilju“. Željeli smo da u izradi plakata sudjeluju svi učenici unutar razreda, oni koji su pored plakata željeli doprinijeti temi uradili su i par sastava na zadanu temu. Predstavnici Vijeća učenika, kao i svi učenici naše škole, taj su dan došli u ružičastoj majici ili su nosili  trakice roze boje koju su vezali oko zapešća koje su izradili učenici dizajneri naše škole.

Pedagoginja Svjetlana Kesedžić izradila je prezentaciju na temu Nasilje i vrste nasilja koja će biti postavljena na web stranici škole kako bi učenici imali priliku doznati o svim vrstama nasilja, ali naravno naglasak će biti stavljen na vršnjačko i kako mu se oduprijeti. Vijeće učenika izradilo je letke o vršnjačkom nasilju koje smo dijelili učenicima i profesorima naše škole kako bi se još više potaknulo djelatnike i učenike na međusobno uvažavanje i poštivanje. Razrednici su ovaj tjedan na satima razrednika obrađivali teme vezano za nasilje i prevenciju nasilja kako bi se kod učenika probudila svijest o tome kako trebamo njegovati dobre odnose bez nasilja.

Vijeće učenika