Europski dan jezika

Europski dan jezika prvi put je predstavljen 2001. godine tijekom Europske godine jezika

Europski dan jezika se temelji na inicijativi Vijeća Europe. Glavni ciljevi proslave Europskog dana jezika su: upozoriti građanstvo na važnost učenja jezika i poticati učenje većega broja jezika da bi se povećala višejezičnost i razumijevanje različitih kultura, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe te poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje.

Dana 26. 9. 2018. godine Europski dan jezika obilježen je i u našoj školi različitim aktivnostima. Aktivnosti su osmislile i organizirale profesorice njemačkog i engleskog jezika, a sudjelovali su učenici iz raznih odjela.

Profesorica Afrodita Jeličić je sa svojim učenicima pripremila plakate o poznatim znanstvenicima i piscima njemačkog govornog područja te je s grupom učenika održala radionicu u Dječjem vrtiću „Paola Cerueto“ u Odžaku. Za ovu priliku je s učenicima pripremila radne listiće za mališane na raznim jezicima.

Kako bi još podigli svijest drugih o važnosti jezika, učenici su cijeli tjedan na odmorima puštali glazbu na različitim europskim jezicima.

Profesorice Dženana Al-Saleh i Nadija Porobić-Šaćirović su sa svojim učenicima održale radionicu na temu Europski jezici.

Učenici starijih razreda gimnazije održali su prezentaciju o zemljama Europe i pripremili su kviz na engleskom i njemačkom jeziku koji su prezentirali našim mlađim učenicima.