POSJET VELEPOSLANIKA NORVEŠKE SŠPZ ODŽAK

Veleposlanik Norveške u BiH Nj. E. Olav Reinertsen u srijedu je, 17.11.2021., tijekom jednodnevne radne posjete posjetio našu školu. 

Projekt EGG, u suradnji s Vladom Kraljevine Norveške, implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH). Kroz realizaciju navedenog projekta, Norveška je, između ostalog, izdvojila oko 900.000 KM za opremanje ukupno 24 škole u cijeloj zemlji.

Naša škola dobila je dvije vrijedne donacije - UNDP nam je donirao CNC stroj namijenjen za praktičnu nastavu strojarske struke, a da bi se taj stroj stavio u pogon, bio nam je potreban i kompresor koji nam je također omogućio UNDP. Budući da je 2019./2020. školske godine po prvi put upisano zanimanje CNC operater rad na CNC stroju omogućio je učenicima strojarske struke usvajanje novih spoznaja i razvijanje vještina te je podigao praktičnu nastavu na jednu višu razinu te im se ovim putem još jednom zahvaljujemo!

 

Dan srednjoškolaca 2021

Vijeće učenika Srednje škole Pere Zečevića u svom Godišnjem planu rada ima i obilježavanja Dana srednjoškolaca. Dan srednjoškolaca se u našoj školi obilježava već zadnjih par godina i uvijek je popraćen određenim aktivnostima  koje učenici predlože. Ove godine su se učenici odlučili za sljedeće aktivnosti:

• Nogomet
• Stolni tenis
• Šah
• Društvene igre
• Gledanje filma

Voditeljica Vijeća učenika pedagoginja Svjetlana Kesedžić sa predsjednicom Vijeća učenika Hannom Čaić se zahvaljuje profesorima Rasimu Bahiću i Zoranu Blažanoviću na organiziranju natjacanja iz malog nogometa i odbojke, Antunu Ivešiću i Branimiru Ćoškoviću za natjecanje u stolnom tenisu, Niazu Šabiću za natjecanje u šahu, društvenim igrama i gledanju filma Katarini Lubini. Sve aktivnosti su vrijedno popratile učenici iz Novinarske sekcija Ružica Mihalj i Klara Pušeljić.

Učenici su bili aktivni na planiranim aktivnostima, sudjelovali su ili su promatrali određenu aktivnost. Dan je lijepo protekao i učenici su bili zadovoljni.

Sretan vam Vaš dan dragi učenici.

Članak napisala: Svjetlana Kesedžić

Zahvaljujemo se gospodinu Grgiću na doniranoj Vila vodi za sve sudionike natjecanja. 

 

Odobren projekt „Kreativni kutak“

Organizacija PH International u okviru programa „Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničke delinkvencije“ – (PSP) u Federaciji Bosne i Hercegovine koji finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država preko Odjela za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i za provođenje zakona objavila je Javni poziv za učešće u aktivnosti “Mini grant za male projekte u lokalnoj zajednici“.

Naši srednjoškolci, na čelu s profesoricom Afroditom Jeličić, prijavili su se s temom „Kreativni kutak“ te su se, nakon dugog zasjedanja, našli na popisu odobrenih projekata koji će dobiti financijsku podršku programa „Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničke delinkvencije“.

Profesorici Afroditi Jeličić i učenicima iskreno čestitamo na odlično obavljenome poslu i nadamo se da će ovako uspješnih projekata i vrijednih ruku uvijek biti.

Kreativni kutak

 

Naša škola, Srednja škola Pere Zečevića Odžak, se bila prijavila za mini projekt u okviru javnog poziva programa Socijalizacija s pravom u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je provela organizacija PH International.

Želja, svrha i cilj našeg projekta pod nazivom Kreativni kutak bila je sadržana u sljedećem: u našoj školi nedostajao je prostor u kojem učenici mogu boraviti kada nemaju nastavni sat ili kada moraju čekati prijevoz, a također bi ga mogli koristiti i u izvannastavnim aktivnostima. Zamislili smo i željeli ostvariti takav prostor u našoj školi koji bi bio takav da u njemu svi učenici naše škole rado provode svoje slobodno vrijeme te bismo na taj način dodatno poradili na suzbijanju maloljetničke delinkvencije, koja je danas uvelike prisutna.

Za kreiranje projekta je zaslužna profesorica njemačkog jezika Afrodita Jeličić uz podršku formiranog tima kojeg su činili kolege pedagoginja Svjetlana Kesedžić, prof. hrvatskog jezika Katarina Lubina, prof. informatike i tehnike Josip Paradžik, domar Zlatko Erceg te učenici 3.a, 4.a i 4.b razreda, policijska službenica Monika Jelas te roditelji iz Vijeća roditelja.

Nakon što nam je organizacija PH International javila da je naš projekt Kreativni kutak osvojio vrijednost od $500, članovi tima su održali sastanak kako bi se organizirali u radu i pripremi ostvarivanja imenovanog projekta. 

Naša škola se sastoji od dviju zgrada – centralne škole i aneksa. U zgradi aneksa se održava nastava za učenike koji pohađaju gimnaziju i u toj zgradi postoji jedna slobodna učionica koju smo izabrali za stvaranje i opremanje Kreativnog kutka naše škole. Upravo je to bila naša prva aktivnost projekta – da učenicima osiguramo prostor za provođenje slobodnog vremena. Nakon pronalaska učionice sljedeća aktivnost našeg projekta sastojala se u osiguravanju i nabavci potrošnog materijala, tj. nabavci materijala za krečenje i nabavci namještaja.  Naši su učenici uz pomoć domara i roditelja volontera okrečili i počistili učionicu.

Nakon osiguranog prostora i materijala za opremanje prostora uslijedila je sljedeća aktivnost našeg projekta - informiranje učenika s namjenom prostora. Za informiranje su bili zaduženi razrednici koji su na satima razrednika obavijestili učenike o stvaranju i opremanju Kreativnog kutka, kao i o načinu korištenja.

Jedna od važnijih aktivnosti našeg projekta bila je suzbijanje maloljetničke delikvencije, a s pojmom i problemom delinkvencije, kao i mogućnostima sprječavanja iste naše učenike je upoznala policijska službenica Monika Jelas održavši zajedno s pedagoginjom Svjetlanom Kesedžić predavanje i radionicu. Tako je u našoj je školi 18.10.2021. održan prvi modul Socijalizacije s pravom u organizaciji PH Internationala - Prava i obveze mladih i institucije zaštite, a u realizaciji prvog modula sudjelovali su učenici II.c (poljoprivredni tehničar) gdje su ciljevi modula uspješno realizirani.

Kreativni kutak naše škole opremljen je s dva kauča, tri stola i deset stolica, školskim televizorom i laptopom, dvjema magnetnim pločama, trima policama za knjige, knjigama za čitanje i korisnu literaturu te učeničkim kreativnim radovima. Učenici su jako zadovoljni ishodom ovog projekta, a kako sve izgleda možete pogledati na fotografijama na kojima možete vidjeti i naše učenike 3.a, 4.a i 4.b razreda koji su se rado odazvali i pomogli prilikom realizacije projekta.

Hvala PH International!

Čestitka povodom Svjetskog dana učitelja

Poštovani odgojitelji, učitelji, nastavnici i svi zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama!

Biti prosvjetni djelatnik nije samo zanimanje, to je više od toga, to je životni poziv za koji se opredjeljujete da ga živite u školi, na ulici, kod kuće. Vi ste djeci poučavatelji, prijatelji, drugi roditelji, a to znači da stalno promišljate kako djeci prenijeti znanje i vještine, kako im pokazati dobre navike, kako im život učiniti zanimljivim i  unijeti im toplinu i radost u ovo sve više digitalno okruženje. Pred vas se stalno postavljaju novi izazovi, ali ustrajnošću i odgovornošću uspješno odgovarate na njih. Vaša uloga u društvu je neprocjenjiva, jer mlade naraštaje pripremate za život i stvarate nam budućnost.

Vama, koji svakodnevno obavljate odgovornu zadaću odgoja i obrazovanja i osvjetljavate put našoj djeci u bolju budućnost i vama koji skrbite na druge načine za našu djecu i učenike u odgojno-obrazovnim ustanovama, u svoje osobno ime te u ime Vlade Županije Posavske i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske, upućujemo srdačne čestitke povodom Svjetskog dana učitelja sa željom uspjeha u radu i više poštovanja od strane društvene zajednice.        

Predsjednik Vlade Đuro Topić
Ministrica Ana Andrić