Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

U našoj školi obilježen je Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day. Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta nasilja koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi kada je žrtva nasilja bio učenik koji je prvi dan u školu došao u ružičastoj majici, kao znak potpore svojoj majci oboljeloj od karcinoma dojke.
Zbog neznanja, vršnjaci su ga ismijavali i fizički i psihički zlostavljali. Sutradan, dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.
U našoj školi Dan ružičastih majica obilježen je nizom aktivnosti. Predstavnici Vijeća učenika, kao i svi učenici naše škole, nosili su ružičaste majice te trakice roze boje koje su vezali oko zapešća koje su izradili učenici dizajnerske struke. Pedagoginja Svjetlana Kesedžić održala je predavanje za učenike Vijeća učenika i razred III. a gimnazije na temu Nasilje i vrste nasilja gdje su učenici imali prilike doznati o svim vrstama nasilja, ali naravno, naglasak je bio stavljen na vršnjačko. Izradili smo letke o vršnjačkom nasilju koje smo dijelili učenicima i profesorima naše škole kako bi se još više potaknulo djelatnike i učenike na međusobno uvažavanje i poštivanje. Razrednici su ovaj tjedan na satima razrednika obrađivali teme vezano za nasilje i prevenciju nasilja kako bi se kod učenika probudila svijest o tome kako trebamo njegovati dobre odnose bez nasilja.

AKCIJA „JEDNO DIJETE, JEDAN SLATKIŠ“

Vijeće učenika naše škole, sada već tradicionalno , radi na akciji „Jedno dijete, jedan slatkiš“ gdje svi  učenici i djelatnici naše škole prikupljaju slatkiše, igračke, hranu i higijenske potrepštine od kojih naprave nekolicinu paketa, ove godine 16, kojima su  odabranim obiteljima uljepšati ove blagdanske dane. Ovom prilikom Vijeće učenika sa profesoricama Dženanom Al- Saleh i Svjetlanom Kesedžić želi se  zahvaliti svim učenicima i djelatnicima naše škole na odličnom odazivu prilikom prikupljanja već navedenih proizvoda! Pakete su podijeli predsjednik Vijeća učenika Pejo Bosnić i učenik iz Vijeća učenika Jurica Janjiš u suradnji sa učenicima i djelatnicima škole.