NuM Banja Luka 2019. god.

NuM program održan je 4. i 5. travnja u Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske za 182 učesnika iz Sarajeva, Doboja, Foče, Prnjavora, Glamoča, Banja Luke, Broda, Brčko Distrikta, Maglaja, Ilijaša, Kaćuna, Srebrenika, Kalesije, Tuzle, Odžaka, Lukavca, Bugojna, Živinica, Turbi i Gojevića-Fojnice. Program je svečano proglasio otvorenim Charles Blake, v.d. direktor Kancelarije američke ambasade u Banjoj Luci.

Srednju školu Pere Zečevića  Odžak predstavljali su sljedeći učenici:

1. Ena Karić

2. Amar Rizvanović

3. Amra Maglajčetović

4. Ema Dubrić

5. Pejo Bosnić

6. Lana Hećimović

7. Dženita Puzić

8. Arnela Maglajčetović

Učenici su bili pod vodstvom prof. povijesti, Adnana Ahmetovića.

Suradnja s ovim muzejom počela je 2018. godine kada su u njegovim izložbenim paviljonima organizirane prve NuM radionice angažirane umjetnosti i laboratorije STEM edukacije, a ove je godine program proširen i na postavljanje muzejskih spavaonica.

Istraživački i kreativni rad učenika bio je podijeljen u tri sesije. 

• Prva se odnosila na istraživanje animiranog filma sa animatorom i režiserom Mladenom Đukićem i praktičan rad učenika na stvaranju animacije uz korištenje piksilacije, tehnike animacije živih likova, odnosno glumaca. 

• Druga sesija organizirana je kao Studio pokreta i plesa, a vodila ju je koreografkinja Željka Đukić, koja je s učenicima istraživala pokret, timsku saradnju, uvažavnje različitosti i radila na pripremi zajedničke plesne koreografije uz korištenje pokreta kao forme socijalnog bunta, društvenog protesta i aktivnog zagovaranja. 

• Treću sesiju vodila je umjetnica Sandra Dukić. Učenici su u njenoj Laboratoriji reciklaže i instalacije istraživali angažiranu umjetnost, feminizam i rodnu ravnopravnost.