Svjetski dan prve pomoći (11.9.)

"Budi heroj, spašavaj živote", poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava 11. septembra, s ciljem poticanja što većeg broja ljudi na usvajanje vještina prve pomoći, koja može biti presudna u spašavanju nečijeg života.

Lokalno stanovništvo, koje se zatekne na mjestu katastrofe, zaslužno je za 90 % spašenih života, pa se učenjem vještina prve pomoći svatko može pripremiti za situaciju u kojoj će svojim znanjem i primjenom naučenog moći spasiti tuđi život.


LT ASuBiHa Odžak obilježio je i ovaj događaj. Zajedno sa profesoricom Zdenkom i njenim pomoćnicima uspješno smo održali 4 predavanja. Na samom početku smo mislili održati samo jedno predavanje, ali nam se dogodilo ono na što nismo ni pomišljali. Javilo se čak 140 učenika.


Zbog toga smo održali dva predavanja u četvrtak, 11. septembra i dva u ponedjeljak, 15. septembra. Predavanje se nije sastojalo od dosadne priče i teorije, nego se pokazalo što i kako napraviti u hitnom slučaju. Zbog toga je predavanje bilo još efikasnije.
Učenici su oduševljeni,kao i mi i profesorica Zdenka bez koje ovo ne bi bilo moguće. Kako nam je bilo i sami možete vidjeti na slikama.