Dani kravate

Obilježavanje Dana kravate

 

 

Kao i prethodnih godina, učenici dizajnerske struke, pod vodstvom profesorice Žane Kovačević, i ove godine su obilježili Dan kravate u našoj školi. Potrudili su se sami napraviti kravate koje su i prodavali 18. 10. 2019. godine u predvorju škole. Učenicima i njihovoj profesorici čestitamo na kreativnosti i maštovitosti.

Što simbolizira Dan kravate?
Kravata je poznati dekorativni predmet i hrvatski simbol, ali i simbol Europe i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga je Academia Cravatica proglasila 18. listopada Svjetskim danom kravate.
Kravata je odjevni predmet koji se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću sudjelovanjem hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.). Hrvatska tradicionalna odora s vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pažnju. Marame su bile napravljene od različitih materijala. Od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici.
Taj “hrvatski elegantni stil”, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Stoga u francuski jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.
Termin “tie” (kravata) razvio se u engleskome jeziku iz izraza “to tie a cravat” (zavezati kravatu), a zapravo predstavlja jedan od načina vezivanja ovog odjevnog predmeta oko vrata, koji potiče od originalne kravate.
18. listopada 2003. godine Arenu u Puli je obavila najveća kravata na svijetu, dugačka 808 i široka 25 metara. Pulska kravata je bila crvene boje i simbolizirala je kravatu kao dio hrvatske i svjetske baštine.

Dani kruha

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada. Članovi Vijeća učenika se svake godine potrude na što ljepši i kreativniji način obilježiti ove dane u našoj školi. Ove godine su napravili prodajnu izložbu ukusnih delikatesa, a kako je sve to izgledalo, možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Zašto obilježavamo Dane kruha?

Obilježavanje Dana kruha pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode.

Ako shvatim vrijednost života...

Kolika je vrijednost onoga što dobijete tek tako, lagano, bez ikakve muke? Zar vam ne pružaju veći užitak stvari za koje se potrudite i date cijeloga sebe? To je stanje vašega duha i snaga vašeg razuma. I one loše stvari koje se događaju tokom životnog putovanja, ponekad su teške, zahtjevne, ali ne dopustite da one upravljaju vašim snovima, željama i mogućnostima. Recite sami sebi: „To me neće spriječiti, to mi neće smanjiti vrijednost. Zbog takvih stvari idem još više, idem još jače, sve dok ne dođem tamo gdje je do sada bila samo moja mašta i srušim sve postojeće granice. Jer to je samo moja odluka, odluka da ni od čega stvorim nešto i ne žalim se kako je moj svijet jadan. I samo ja mogu biti ta osoba koja će promijeniti svoj život i imati utjecaj na svoje stavove“. Kada shvatite ove rečenice i učinite ih dijelom života, prihvatit ćete sebe onakvima kakvi i jeste  i imat ćete slobodu izbora, slobodu da kažete: „ Ja sam sve ono što i trebam biti“.

 

                                                                                                                    Amra Maglajčetović, 3.a

Četiri stvari se ne mogu vratiti: izgovorena riječ, izbačena strijela, proživljen život i propuštena prilika

 Mnogo puta u životu čovjek ne iskoristi prilike koje mu sudbina pruži, a često se takve iste ne ponove i postaju dio prošlosti za kojim uvijek žalimo. Ponekada ne slijedimo svoje snove zbog društva u kojem se nalazimo, roditelja i obitelji koji imaju velikog udjela u našim odlukama ili zbog nekog nama nepoznatog razloga. Često kažemo ono što ne mislimo ili dopustimo da nam životi prođu u neskladu i nerazumijevanju, a da nismo ni svjesni činjenice da zapravo nema povratka i da se nove prilike ne pružaju.
  Čovjek mnogo puta ne cijeni ljude koji  ga okružuju, kao ni ljubav koju mu svakodnevno pružaju. Živimo život koji se temelji samo na radu, zarađivanju novaca i troškovima te razmišljamo kako preživjeti ovaj dan koji je pred nama. Svoju sadašnjost često trošimo razmišljajući o prošlosti, koju ne možemo vratiti niti promijeniti ili provodimo dan pripremajući se za sutra, iako nismo sigurni da li će ono uopće doći. Nismo svjesni da ono što imamo sada se neće vratiti te da izgubljeno vrijeme ponekada znači život. Govorimo besmislice ljudima koji nas vole, često puta ih povrijedimo, a da i nismo svjesni onoga što radimo. Puštamo ljude koji nam misle samo dobro da odu, jer što će nama netko takav? Danas je bolje imati puno lažnih prijatelja i ponositi se time, nego imati jednog, ali puno vrijednijeg prijatelja. Više volimo slušati lijepe laži nego ružnu istinu. I tako nam prolazi život, propuštajući prave prilike, bilo to u poslu, ljubavi, prijateljstvu ili bilo čemu drugom što nam znači. Gubimo vrijeme na nebitne stvari, a ne razmišljamo da jedino vrijedno što imamo jeste upravo sada. Neki ljudi se probude iz sna te shvate neke stvari, ali često puta prekasno, jer vrijeme ne čeka na nas ni na naše prohtjeve.
  Nije bez razloga rečeno da se proživljen život, kao ni propuštena prilika, izbačena strijela ili izgovorena riječ  ne može vratiti. Ono što sadašnjost pruža neće pružiti budućnost, kao što nije ni prošlost, jer prilike su u današnjem svijetu premija. Ljudi, pazite što govorite svojim najmilijima i kako se odnosite prema jedinstvenim prilikama. Ono izgubljeno se ne vraća, a život, ako se ne pobrinete za samoga sebe i ono što volite,  prolazi tako brzo, s puno gubitaka i žaljenja za izgubljenim. Proživljeni život se ne može ponovno proživjeti.

Amra Maglajčetović, 3.a

Dodjela završnih svjedodžbi maturantima

U četvrtak 6. lipnja 2019. godine u Srednjoj školi Pere Zečevića u Odžaku održana je svečana dodjela završnih svjedodžbi maturantima. Generaciju 2018./2019. činila su samo četiri razreda i to: opća gimnazija, strojarski tehničar, cvjećar-vrtlar i automehaničar/bravar.

Opširnije:Dodjela završnih svjedodžbi maturantima