Debata: Da li su ljudska prava realna ili imaginarna kategorija

Učili smo da su ljudska prava osnovna prava koja je svaki čovjek stekao svojim rođenjem. Bez obzira na mjesto rođenja, obitelj, uvjete u kojima živi ili svoje godine, svaki čovjek ima ista ljudska prava. 

Dakle, ista prava imaš ti, tvoja braća i sestre, tvoji prijatelji, tvoji roditelji, tvoje bake i djedovi i tako dalje. 

No, je li to zaista tako, jesu li ljudska prava realna ili imaginarna kategorija, mogli ste saznati na debati koju su održali profesori i učenici naše škole povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Svima se zahvaljujemo na uloženom trudu i radu i nadamo se da će se ovakve debate i dalje održavati u našoj školi.

 

Obilježavanje Dana kravate

Naša se škola, i ove godine, potrudila na što maštovitiji i kreativniji način obilježiti Dan kravate. Naime, učenici naše škole potrudili su se kroz kratki tečaj vezivanja kravate, naučiti učenike i profesore kako se veže kravata i značaj nošenja kravate. Ovaj dan je iskorišten za zabavu i ugodno druženje, a naučili smo i ponešto o nastanku kravate.

Kravata je dekorativni odjevni predmet koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom. Proširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi i nazvali je „cravate“, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. Hrvatsko podrijetlo kravate, utemeljeno na povijesnim, etnološkim i lingvističkim činjenicama, potvrđuju svjetske enciklopedije i drugi znanstveni izvori.

Dana 18. listopada prije pet godina, 2003. godine, u Puli je izvedena autorska instalacija Marijana Bušića „Kravata oko Arene“, koju je  putem svjetskih TV postaja vidjelo više od milijardu ljudi. Bio je to jedan od najambicioznijih, najosmišljenijih koncepta i projekata promocije hrvatskog identiteta u svijetu. Ustanova Academia Cravatica od tada svake godine 18. listopada obilježava Dan kravate. Dan kravate ne slavi se samo u Hrvatskoj, domovini kravate, već i izvan granica Hrvatske. Japan, Egipat, Italija i Njemačka samo su neke od zemalja koje svake godine obilježavaju Dan kravate.

 

Sedmica njemačkog filma - Kino on Tour

Goethe-Institut se vratio s ljetne stanke i iskoristio zadnje dane ljeta da projekt Kino on Tour pošalje na dalje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu. Poslije projekcija u Prijedoru, filmovi dalje putuju na sjever Bosne i Hercegovine. Sredinom rujna stanovnici Odžaka imali su priliku iskoristiti zadnje ugodne ljetne večeri ove godine da pogledaju filmove u okviru projekta. Publiku u Odžaku oduševili su filmovi koji tematiziraju suočavanje s neočekivanim životnim izazovima: Jack, Zaustavljen na putu, Hannah Arendt, Između svjetova i Yella.

Sve to ne bi bilo moguće da se naša vrijedna profesorica Afrodita Jeličić nije potrudila te i ove godine ugodno surađivala s Goethe-Institutom, stoga koristimo priliku da joj se zahvalimo što nam je uljepšala ljetne večeri.

Dani kruha 2018. godina

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada. 

Srednja škola Pere Zečevića Odžak je i ove godine tradicionalno, na najljepši način, obilježila Dane kruha. Za poseban ugođaj, i ove godine, pobrinulo se Vijeće učenika. Naši vrijedni učenici su 17. listopada pripremili veliku gozbu te su se svi učenici škole, profesori i roditelji mogli počastiti ukusnim delikatesama. Njihova kreativnost i kulinarsko umijeće moglo se vidjeti u predvorju naše škole, gdje je organizirana mala izložba kruha i peciva koje su učenici pripremili i donijeli.

 

Svjetski dan poezije

„Pjesnici su vječno treptanje u svijetu“ 

Pjesnici su čuđenje u svijetu

Oni idu zemljom i njihove oči
velike i nijeme rastu pored stvari

Naslonivši uho
na ćutanje što ih okružuje i muči
pjesnici su vječno treptanje u svijetu

(A. B. Šimić – Pjesnici)

Na rođendan hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića i prvi dan proljeća obilježava se Svjetski dan poezije.

Svjetski dan poezije (engl. World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Istaknuto je kako treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima.

Prema podatcima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikoga rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-ova službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenome. Ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života.

(Jacques Prévert)

U Srednjoj školi Pere Zečevića Svjetski dan poezije obilježen je programom koji je pripremilo Kulturno udruženje Musa Ćazim Ćatić Odžak, skupa sa učenicima Opće gimnazije.

Tema programa bili su odžački pjesnici M. Ć. Ćatić i Mensur Ćatić, a organizirana je i kratka radionica na temu poezije, pjesnika i kulture općenito