Javna osuda nereda u gradu

Nastavničko vijeće Srednje škole Pere Zečevića Odžak javno osuđuje vandaliziranje i uništavanje gradske imovine u kojem su sudjelovali učenici naše škole.

Učenici koji su na bilo koji način sudjelovali u ovim nemilim događajima javno su opomenuti oglasom koji je prošao kroz sve razrede te im je zabranjeno predstavljati školu na bilo koji način, odnosno sudjelovati na sportskim i drugim natjecanjima.

Budući da je škola primarno odgojna ustanova, shvaćamo da je dio odgovornosti na nama i smatramo moramo opomenuti naše učenike, upozoriti ih na pogreške i podići im svijest o očuvanju vlastite okoline.

Sa svim učenicima učesnicima nereda i njihovim roditeljima obavljeni su razgovori koji će, nadamo se, uroditi plodom te vjerujemo da se ovakvi događaji neće ponavljati.

Debata

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u našoj školi nastavilo se tradicionalnom debatom o aktualnim temama i problemima današnjeg društva. Profesorica Amira Sejdinović Kevra već niz godina organizira debatu učenika povodom Dana ljudskih prava. Ovogodišnja tema bila je legalizacija istospolnih brakova. Tu kontroverznu temu odabrali su sami učenici naše škole i time dokazali da ne trebaju postojati tabu teme. Rasprava je bila dobro organizirana i vođena, a sudionici, koji su bili podijeljeni na afirmacijsku i negacijsku skupinu, poštovali su pravila uljudnog debatiranja i jasno iznosili svoje argumente. S obzirom na delikatnu tematiku razvila se žustra rasprava te su prikazani potpuno oprečni stavovi. Pobjedu je, na iznenađenje većine, odnijela afirmacijslka skupina zbog boljih argumenata.

Bez obzira na krajnju odluku sudaca, obje su skupine pokazale dobru pripremljenost, iznimne retoričke vještine i zrelo razmišljanje.

Debatanti su bili učenici različitih uzrasta i struka, a njihovu borbu riječima promatrali su sa zanimanjem njihovi profesori i ostali učenici.

Strah

Sama riječ strah kod ljudi izaziva nešto negativno, nešto što u ljude unosi nemir, grčenje, tjeskobu. Strah spada u primarne emocije  uz gnjev, sreću, žalost. Zašto primarne emocije?  Zato što se  one javljaju kod svake osobe u svim životnim razdobljima.

Zašto sam se dotaknula straha i zašto baš želim o njemu pisati u ovom članku? Radeći s učenicima imala sam puno prilika čuti od njih kako zbog straha neke stvari ne uspijevaju dobro uraditi, kao npr. obuzme me strah kada trebam usmeno odgovarati, ja se blokiram kada me prozove profesorica, sve zaboravim što sam naučio kada me prozovu, počne mi se sušiti grlo i vrućina me neka udari u lice, gubim glas i malo se osjećam odsutno iz te prostorije. Ovo su sve riječi učenika koji imaju problem kako kažu strahom. Mene je strah...

Radeći s učenicima na satima razrednika i obrađujući ovu temu imala sam priliku naći zanimljiv tekst koji je napisao prof.dr.sc. Mijo Nikić koji je objavljen u knjizi Izbor tema  za satove razrednih odjela (Zagreb, 2005.). Taj tekst prenijet ću vam ovdje kako biste lakše doznali što je to strah, vrste i način kako se boriti sa strahovima. Autor je na jedan sažet način predstavio ovu temu.

Opširnije:Strah