Strah

Sama riječ strah kod ljudi izaziva nešto negativno, nešto što u ljude unosi nemir, grčenje, tjeskobu. Strah spada u primarne emocije  uz gnjev, sreću, žalost. Zašto primarne emocije?  Zato što se  one javljaju kod svake osobe u svim životnim razdobljima.

Zašto sam se dotaknula straha i zašto baš želim o njemu pisati u ovom članku? Radeći s učenicima imala sam puno prilika čuti od njih kako zbog straha neke stvari ne uspijevaju dobro uraditi, kao npr. obuzme me strah kada trebam usmeno odgovarati, ja se blokiram kada me prozove profesorica, sve zaboravim što sam naučio kada me prozovu, počne mi se sušiti grlo i vrućina me neka udari u lice, gubim glas i malo se osjećam odsutno iz te prostorije. Ovo su sve riječi učenika koji imaju problem kako kažu strahom. Mene je strah...

Radeći s učenicima na satima razrednika i obrađujući ovu temu imala sam priliku naći zanimljiv tekst koji je napisao prof.dr.sc. Mijo Nikić koji je objavljen u knjizi Izbor tema  za satove razrednih odjela (Zagreb, 2005.). Taj tekst prenijet ću vam ovdje kako biste lakše doznali što je to strah, vrste i način kako se boriti sa strahovima. Autor je na jedan sažet način predstavio ovu temu.

Opširnije:Strah