Sretan Uskrs!

Svim učenicima i njihovim obiteljima katoličke vjeroispovijesti, kao i profesorima i djelatnicima naše škole te svima vama koji se nađete na našoj stranici, želim od srca sretan i blagoslovljen Uskrs. Neka vam radost uskrsnuća donese iskrenu vjeru, mir, sreću i blagostanje te da nadolazeći blagdan provedete mirno i u krugu obitelji i najbližih.

Ivanka Pudić, v.d. ravnatelja

 

Obilježen Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena  obilježava se 8. ožujka svake godine. Na taj dan se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskoga spola. 

I ove godine naše su djelatnice proslavile Dan žena, a kako je izgledala proslava, možete pogledati na sljedećim fotografijama. 

 

Čestitka za Božić i Novu godinu

Dragim učenicima i djelatnicima naše škole, poštovanim roditeljima i suradnicima te svim ostalim prijateljima i ljudima dobre volje želim od srca ugodne te zdravljem, ljubavlju i blagostanjem ispunjene nadolazeće blagdane.

Čestit Božić i sretna Nova godina!

v. d. ravnatelja
Ivanka Pudić, dipl. ing.

Uspješno realiziran projekt Recikliraj sad ili nikad

U vrijeme kada je okoliš sve više ugrožen neodgovornim ponašanjem barem svakog drugog čovjeka te velikog dijela vodećih kompanija u svijetu, posebno je razmišljati o načinima kako ublažiti sve veću štetu koju nanosimo prirodi oko sebe te na taj način indirektno ugrožavamo i sebe. Recikliranje je jedan od načina i od velike je važnosti za očuvanje planete.

Pitanje reciklaže je jedno od najvažnijih pitanja današnjice. Kvalitet našeg života danas i u budućnosti svakako ovisi od toga kako ćemo postupati s otpadom kako kao društvo, tako i pojedinci.

Sretni smo što su učenici naše škole i profesorica Katarina Čamber uspješno realizirali projekt Recikliraj sad ili nikad. Naime, nakon što su prodali materijal za reciklažu, novčana sredstva su donirali za kupovinu voća i time počastili sve učenike i djelatnike škole, kako bi im se zahvalili jer su svi zajedno doprinijeli da naša škola uspješno ostvari svoj projekt i da barem učinimo jedan korak više za očuvanje planeta Zemlje. 

 

Zanimljiva je činjenica da najmanje 60% ukupnog otpada koji završi u kantama za smeće, a time i na deponijama, bi se moglo ponovo iskoristiti ili kompostiranjem ili recikliranjem. Recikliranje je ključno za čuvanje energije i zaštitu okoliša.

Kada je konkretno ambalažni otpad u pitanju, znate li da:

•1 reciklirana limenka može sačuvati energiju dovoljnu za napajanje televizora 3 sata

•1 reciklirana staklena flaša bi mogla sačuvati energiju dovoljnu za napajanje kompjutera 3 sata

•1 reciklirana plastična flaša bi mogla sačuvati energiju dovoljnu za napajanje sijalice od 60 watti 3 sata

•70% manje energije je potrebno da se reciklira papir u poređenju sa proizvodnjom iz sirovina

Recikliranje je proces sakupljanja i obrade materijala koji bi inače bili bačeni kao otpad i njihova obrada u nove proizvode. Prednosti recikliranja su ogromne. Recikliranjem se smanjuje količina otpada koji završava na deponijama, time se čuvaju prirodni resursi (šume, izvori i zdravo zemljište). Također se na ovaj način preventira zagađenje i eksploatacije prirode, čuva se energija kao i smanjuje emisija gasova koji doprinose globalnim klimatskim promjenama. Otvaranjem pogona za recikliranje otvaraju se nova radna mjesta i mogućnosti zaposlenja u svrhu poboljšanja životnog standarda ljudi u svakom pogledu.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o tome  koliko je potrebno otpadu da se raspadne:

1. Papirnati ručnik – 2- 4 tjedna

2. Kora banane – 3 – 4 tjedna

3. Papirnata vrećica – 1 mjesec

4. Novine – 1,5 mjesec

5. Ogrizak  jabuke – 2 mjeseca

6. Karton – 2 mjeseca

7. Pamučne rukavice – 3 mjeseca

8. Šperploča – 1 – 3 godine

9. Vunena čarapa – 1 – 5 godine

10. Ambalaža  mlijeka – 5 godina

11. Opušak  cigarete  - 10 – 12godina

12. Kožne cipele – 25 - 50 godina

13. Plastična čaša – 50 godina

14. Gumena čizma - 50 – 80 godina

15. Limenka – 200 – 500 godina

16. Plastična boca – 450 godina

17. Jednokratne pelene – 550 godina

19. Plastična vrećica – 200 – 1000 godina

Razmatranje mogućnosti za obavljanje praktične nastave

U okviru redovitih posjeta školama ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa, Drago Kopić, obišao je Srednju školu Pere Zečevića Odžak sa svojim suradnicima.  Na održanom radnom sastanku bili su nazočni ravnateljica škole- Ivanka Pudić, načelnik općine Odžak - Jakov Ivanković i ravnatelj poduzeća Pims elektro oprema d.o.o. - Damir Gavrić. Tema sastanka je bila razmatranje mogućnosti za obavljanje praktične nastave za učenike Srednje škole Pere Zečevića Odžak za zanimanja strojarski tehničari, bravari i elektroinstalateri. Na sastanku je rečeno kako Pims elektro oprema d.o.o. može ponuditi učenicima mogućnost upošljavanja nakon završenog obrazovanja. Sudionici su se usuglasili da tržište rada treba dati svoj doprinos prilikom razmatranja upisa učenika za zanimanja koja bi praktičnu nastavu mogli izvoditi u poduzećima općine Odžak. Na sastanku je istaknuta mogućnost prilagodbe 30% nastavnih planova i programa koji su rađeni u EU Vet programu kao i mogućnost da nastavnik praktične nastave bude uz učenike tijekom izvođenja praktične nastave. U okviru posjete svi sudionici su posjetili poduzeće Pims elektro oprema d.o.o. u Odžaku i upoznali se s proizvodnim pogonom i vrstama proizvoda koji se plasiraju u inozemstvu.